Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
Aage G. Sivertsen
Kronikk
10 april 2019 14:19
Del på Facebook
Aage G. Sivertsen.
Aage G. Sivertsen.
Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens meninger og holdning.

Støre forsvarer helseforetaksmodellen med nebb og klør. Samtidig med at partiet tar farvel til olje og gassutvinning i Lofoten, vil de nok en gang komme på kant med LO og fagbevegelsen.

Store deler av helsenorge er i harnisk over stadig nye nedleggelser av fødeavdelinger. Helseforetakene er i ferd med å miste kontrollen. Siste hendelser fra Møre og Romsdal har ført til en historisk boikott.

For første gang siden opprettelsen av Helseforetaksmodellen i 2001, kansellerer nå kommune etter kommune avtaler med staten. I kombinasjon med AUFs seier med farvel til olje og gassutvinning i Lofoten er partiet nok en gang kommet på kant med LO og fagbevegelsen. Dette er dramatisk!

Direktøren i Helse Møre og Romsdal, Espen Remme, har mistet styringen. Det siste fatale vedtaket, hvor han sørget for at fødeavdelingen ved sykehuset i Kristiansund ble nedlagt, fører sannsynligvis til at åtte nordmørskommuner trekker seg fra alle samarbeidsavtaler med Helse Møre og Romsdal.

Fem har allerede bestemt seg for å bryte kontrakten. De skal nå reforhandle. Og de er ikke nådige. Bakgrunnen er at Helseforetaket skal spare 17 millioner kroner for å bygge et nytt sykehus. Ja, du leser riktig. Et nytt sykehus skal nemlig bygges på Hjelset i Molde, til en sum av cirka fem milliarder.

Det kan sammenlignes med en kaptein på en fiskerbåt som i frustrasjon over dårlig fangst, velger å bore hull i båten, for så å starte å fiske innendørs.

Merkelig og svak avgjørelse

Man må stille spørsmål ved Remmes ledererfaring i større virksomheter. Det er ikke rart at «Nytt på Nytt» fleipet med den tragiske situasjonen på Nordmøre. Programleder Bård Tufte Johansen sa følgende i episoden 5. april: «Jeg har hørt at de lager barn i biler der ute i havgapet, men nå skal man også føde i bil – på vei til sykehuset?»

Ordfører Kjell Neergaard (Ap) i Kristiansund har måtte tåle mye kritikk de siste årene. Men etter Remmes vedtak om å legge ned fødeavdelingen, ble Neergaard snydens forbannet.

Remme er i ferd med å få æren for at nordmørskommunene endelig trekker tau i samme retning. Det har aldri skjedd før. Plutselig fikk de baller til å stå på krava, muligens to-tre år for sent, men siste ord er neppe sagt. Ordfører Neergaard har gitt klar beskjed om at «nå kan Helse Møre og Romsdal glemme byggingen av det nye fellessykehuset» på Hjelset i Molde.

Med støtte fra hele Nordmøre er ordføreren plutselig blitt superpopulær, særlig med støtte fra Ingrid Ovidie Rangønes (Ap) i Averøy. Remme er utdannet ergoterapeut, men burde tatt seg et semester i psykologi. For en merkeligere og svakere avgjørelse, fra et psykologisk ståsted, fra en administrerende direktør for et mellomstort helseforetak i Norge, finner man neppe.

– Uheldig å legge ned fødeavdelingen

Det sensasjonelle er at man legger ned en fødeavdeling som fungerer utmerket. For dem som tviler: Sjekk kvalitetsdata! De viser at Kristiansund sykehus er ett av de mest lønnsomme i landet. Mange år før et nytt fellessykehus er planlagt å bli ferdig, skjelver Espen Remme sin sjef i Helse Midt-Norge, Stig Slørdahl.

Verken Remme eller Slørdahl vil nå få tid til noe annet enn å reforhandle titalls nye kontrakter det kommende året. Vi snakker ikke bare om en merkostnad, vi snakker om en tidsbruk som fører til enda en utsettelse av fellessykehuset på Hjelset. Et luftslott som aldri vil bli bygget. Når Slørdahl skjelver, vil selv helseminister Bent Høie måtte ofre taperne på Nordmøre litt energi.

Til og med fra sine venner får Remme kritikk. Ordfører Torgeir Dahl i Molde fortalte til Romsdal Budstikke, i forrige uke, at avgjørelsen om å legge ned fødeavdelingen i nabobyen, var uheldig.

Når også vennene til Remme begynner å murre, da skal vi se at Høie også våkner. Bare vent. Høie gikk ut på sin Facebook-side og skrøt av kristiansunderen Ole Gunnar Solskjærs lederstil i Manchester United. Solskjær svarte, samme dag som han ble tilsatt som fast manager for Manchester United:

«Akkurat i dag kun æ tænk mæ å ha vært politiker og gjort nokka med dæm som ikkje skjønne ka dæm snakke om. Dem ska ikkje få legg ned by´n vårres».

Tar ikke hensyn til Nordmøre

Nå kan det se ut til at også fylket blir sprengt. Kristiansundsordfører Kjell Neergaard forteller:

«På helgas landsmøte har jeg delt bord med fylkesordfører i Trøndelag, Tore Sandvik. Samtalene om at Kristiansund og Nordmøre søker seg nordover, er allerede i gang. Så får vi se hva som blir løsningen.»

I en spørreundersøkelse, som mandag 8. april ble presentert i lokalavisen Tidens Krav, viser at to av tre kristiansundere vil til Trøndelag, mens det på Smøla er kun 13 prosent som ønsker å bli i Møre og Romsdal. En sjokkmåling.

Det betyr at Nordmøre går mot Trøndelag, Sunnmøre går sørvestover og Molde – ja, Molde kan falle dypt mellom de flotte fjellene i Romsdalen. For Trøndelag ønsker ikke å ha med Romsdalen.

Det viste seg at Arbeiderpartiets landsmøte denne helgen – og særlig Jonas Gahr Støre – overhodet ikke tar hensyn til nordmørskommunene. Jonas Gahr Støre kan være et godt statsministeremne, men i opposisjon fungerer han bare sånn noenlunde. Arbeiderpartiet, som tok initiativet til opprettelsen av Helseforetakmodellen i 2001, forsvarer den med nebb og klør. Isteden for å ta signalene fra store deler av Helse-Norge, kjører Støre et løp som kan minne om russisk rulett. Han vil ikke engang evaluere helseforetaksmodellen. Meningsmålingene viser at Arbeiderpartiet fortsetter å miste velgere.

Siste sjanse

Senterpartiet, som ønsker å skrote helseforetaksmodellen, får noen ekstra tilhengere for hver dag som går. Når Arbeiderpartiet valgte å frede helseforetaksmodellen på helgens landsmøte, kan det bety et endelige farvel for Arbeiderpartiets storhetstid. Gro Harlem Brundtland endret på 1980-tallet Arbeiderpartiets retning, fra å være et parti for arbeidere, til et parti som søkte mot høyre. Skal Jonas Gahr Støre fullføre – og kjøre partiet i grøfta? Han sa selv for halvannet år siden, etter det elendige stortingsvalget i 2017:

«Kommunevalget i 2019 vil være min siste sjanse.»

Med det mente han sannsynligvis, at om oppslutningen blir for dårlig, vil hans muligheter til å bli statsminister forsvinne. Mye tyder på at Arbeiderpartiet vil gjøre et historisk dårlig valg i høst. 27,5 prosent i 2003 var den svakeste oppslutning i et kommunevalg siden 1924. Hvis Ap får et resultat under det tallet, er faren for Støres avgang stor. Skulle resultatet bli rundt 25 prosent eller lavere, vil det nesten være utenkelig at han fortsetter. Og da spørs det om sosialdemokratene noen gang kommer tilbake.

Arbeiderpartiet er blitt urbane, fordi de fleste velgerne bor i byene. Distriktene og det som tilhører nord i landet, blir ofret. Med helgens utspill om å si nei til konsekvensutredningen for leting etter olje og gass i Lofoten, spiller de heller ikke på lag med LO. Det kan bli skjebnesvangert for Jonas Gahr Støre. Det hjelper ikke at Støre har en annen oppfatning, fordi han greier ikke samle troppene. AUF har som mål å legge ned all olje- og gassvirksomhet innen 2035 og de er Arbeiderpartiets fremtid.

Siden både Høyre og Arbeiderpartiet hopper bukk over å gjøre noe med helseforetakmodellen, vil særlig Senterpartiet, men også SV, Rødt og MDG forsyne seg av oppgitte velgere. Ap kan miste 100 ordførere. Tåler du det, Støre?

 

Etter avtale med forfatter gjengis dette som en kronikk på KSU.NO. Artikkelforfatteren har mottatt økonomisk støtte fra Stiftelsen Fritt Ord.

Kilder:
Intervju med ordfører Kjell Neergaard i Oslo, søndag 7. april. Samtaler med flere medlemmer av Arbeiderpartiet som var på Aps landsmøte 2019.

Artikkelen ble først publisert i Nettavisen 10. april 2019.

Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Siste kommentarer

Geir Ole Sætremyr 7 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDette er politikk gjennom Regjering og Storting.Det er ikkje noko Naturvernforbundet arbeider med, men vi registrerer kva rammeverk som er ...
Terje Sundsbø 8 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Geir Ole SætremyrDu svarer ikke på spørsmålet. Er det vanlig praksis i Naturvernforbundet?
Geir Ole Sætremyr 19 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDu må adressere dette hos andre.
Terje Sundsbø 23 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Geir Ole SætremyrPå Møreaksen betaler bilistene bompenger, på jernbane betaler passasjerene billett. Mitt spørsmål gjelder fortsatt:Hvorfor behandles lokal forankring og finansiering ulikt ...
Terje Sundsbø 1 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Anne Mari SandshamnSkålaveien var ikke et fergeavløsningsprosjekt, og mottok aldri offentlig støtte. Skålavegen ble bygget som en privat vei i regi av ...
Geir Ole Sætremyr 1 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDer er ei forskell  Møreaksen skal delfinansierast via bompengar. Jernbane via passasjernbilett.80% staleg finansiering av Møreaksen.  Vesentlig statlig bidrag til finansiering ...
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse