Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
Vidar Holm, Nordmørstrønder
Kronikk
10 mai 2019 20:37
Del på Facebook
Illustrasjonsbilde. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Illustrasjonsbilde. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens meninger og holdning.

Jeg er blitt en halvgammel fyr i følge fødselsattesten. Fenomenet russ har jeg fulgt i snart 40 år. Engang var jeg selv på alder med russen. Gymnas het det da og blåruss betydde at man hadde gått på økonomilinja.

Livet mitt har vel til tider både lignet og kanskje toppet de villeste russefeiringer. Russ har jeg derimot aldri vært. Men det som har irritert meg og fler mer og mer de senere årene er at nivået på russefeiringene har tatt en annen vending.

holm vidar 57382374 1278515538974132 6202154636254642176 n copyKronikkforfatter: Vidar Holm. Foto: Privat.Det har blitt en god del rare påfunn som ikke akkurat er morsomme. Tilgrising av skoler og plaging av 1 og 2 års elever. Hærverk og det som må sies å være idiotiske knuteregler. Voldtekter utført av medruss, voldshandlinger og medruss som ikke inkluderes i festlighetene. Sist men ikke minst er det hele dradd ut sånn i tid og blitt så kapitalkrevende at det henger ikke på greip.

Jeg har vært av de som har ment at man like greit kunne avskaffe hele russetiden slik som det har utartet seg. Det skal i sannhet sies at det er store variasjoner rundt om i landet hva angår graden av disse hendelsene og hvor de økonomiske utskeielsene er høyest. Ikke er det alle som er på samme viset heller selvfølgelig men trenden har gått mot mer tøys enn trivsel.

Russetiden er jo en markering og feiring av 13 års gratis skolegang. Ikke den siste fest før jordens undergang.

Sånn! Da fikk jeg sagt det og nå skal jeg snu tvert om og slutte å være en surkaill.

Jeg vil tvert imot hylle russen som ser ut til selv å ha sett at ting ikke var helt bra.

Omtrent daglig den siste tiden har vi fått nyheter om russ som gjør mange fine ting for seg og samfunnet de lever i. De inkluderer hverandre og sørger for at ingen holdes utenfor. De besøker eldre på institusjoner hvor både de eldre koser seg og russen selv garantert får minner for livet og utbytte av gjerningen. De rydder opp etter seg og andre. Samler inn penger til veldedige formål rundt om og har diverse knuteregler som virker å gi mening.

Jeg håper også at humoren og fantasien igjen kan blomstre i russetogene, hvor morsomme paroler og sprelske påfunn igjen får plass. De siste årene har de togene jeg har sett fremstått som en pliktmarsj av russ som er så slitne og trøtte at man har syns synd på de. Spar litt på kruttet og planlegg toget.

I år er jo 17. mai på en fredag så gi heller full gass etter toget sånn at det kan bli litt ablegøyer i russetogene rundt om. Det vil uansett skje ting man ikke helt hadde planlagt, tro meg, men jeg synes som sagt at det værste rølpet er på vei ut og at dere innser at russetiden ikke nødvendigvis blir livets siste fest.

Ha ei fortsatt heidundrende russefeiring med omtanke for andre, nærmiljøet og ikke minst dere selv.

Spis gjerne litt julekake og hjembakt brød eller annen mat innimellom alt det flytende og husk at det er ikke lov å mobbe de som bare drikker brus.

Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Siste kommentarer

Ketil Strand Andersen 5 dager siden Anbefales å ta et besøk til Kvernes
Nå forstod jeg hvorfor det kalles stavkirke!
@Terje SundsbøPunk 1 og 2. Premissene i påstanden er ufullstendig. Vart spørsmålet komplettert med kostnaden for kvar passering målt opp mot ...
@Geir Ole SætremyrHvorfor svarer du ikke på de spørsmålene du får? Det du kaller en ytring fra Rasmus Rasmussen, er en liste ...
@Terje SundsbøEg peika på at Trude Brosvik sa meir. Ja  ho ville ha rassikring av Tokagjelet også. Så det er korrekt. ...
@Terje SundsbøHar du lest protokollen frå Fylkestinget der dei behandla RTP?
@Geir Ole SætremyrVestland fylkeskommune prioriterer ikke rassikring av turistveier og vedlikehold av veiene mellom fergeleiene framfor fastlandssamband til egne innbyggere. De skal ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse