Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil
Aage G. Sivertsen
Kronikk
07 september 2019 14:45
Del på Facebook
Aage G. Sivertsen.
Aage G. Sivertsen.
Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens meninger og holdning.

KrF er ikke min favoritt. Rødt står heller ikke øverst på listen. Men Kjell Magne Bondevik har vært en viktig mann for Molde og - dette er et personvalg. Derfor er Kjell Bjarne Dahl en god mann for Oslo! Dyktige folk må inn i kommunestyrene, nesten uansett hvilket parti de tilhører.

Det hagler med spørsmål og det er noe bra med de fleste parti. Jeg må si at Listhaugs siste utspill med bilde av båtflyktninger med tilhørende tekst at de ikke skal inn i Norge, det er nok til at jeg er et godt stykke unna FrP. Jeg kan ikke støtte en person som stiller seg bak Listhaugs verdisyn. Der går grensen. Dette er et lokalvalg og strikken kan tøyes-dog ikke til ubarmhjertighet. Siden Kristiansund er min hjemby og Oslo er min by nummer to, er også energien mest på disse to byene.

Når det gjelder Oslo, kan jeg like gjerne slippe katta ut av sekken: Min venn Kjell Bjarne Dahl har flyttet til Oslo. Han representerer Rødt og Kristiansunderne trenger en sentral politiker i Oslo bystyret. Bor du i Oslo – stem på Kjell Bjarne. En hyggelig fyr med kunnskaper utover det vanlige. En uredd politiker. Den nye Folkvord! Stemmer du ikke på han fordi det blir for «Rødt», gi ham en slenger! Alternativt kan være Helsepartiet. Et ærlig alternativ.

Bor du i en av nabokommunene til Kristiansund, er jeg mer i tvil. Men bor du på Averøya, må jeg medgi at jeg har respekt for den sittende ordfører; Ingrid Ovidie Rangønes. Det er slett ikke mye rangt med henne. Slett ikke. Hun tok strupetak på Helsefortaksmodellen også sentralt i Arbeiderpartiet. Det hjalp ikke, men hun ga jernet. Skal man snakke Ap-ledelsen midt imot, må man ha ryggrad. Derfor er jeg svak for Rangønes. At hun ikke vil gifte seg med Kristiansund kommune, det får Kristiansunderne ta ansvaret for. Hun vil vel at de skal rydde opp i skapet.

Og i skapet er det litt av hvert. Selv har jeg titalls spørsmål til Kristiansunds politiske og administrative ledelse. Skulle jeg selv forsøkt å svare på dem, måtte jeg skrevet en bok. Det er det ikke tid til. Derfor får du bare se noen av spørsmålene:

 • Hvorfor tar det så lang tid å svare på mailer – om det overhodet blir gjort?
 • Hvorfor har byen nektet etablering av høyskoler og universitet?
 • Hvorfor har man utsatt og utsatt skrivingen av neste bind av byens historie? Hvorfor var det en skam å gå på gymnaset de første tiårene (man skulle jobbe – ikke studere)?
 • Hvorfor er det forbudt å tjene penger i Kristiansund, har det noe med om du stemmer borgerlig eller sosialistisk?
 • Hvorfor har ikke byen inspirert til industrivirksomhet (utover olje og gass)? Hvorfor støtter man ikke mere de lokale firmaer hvor overskuddet blir igjen i byen isteden for å havne f.eks. i Oslo?
 • Hvorfor er ikke alle Nordmøringer kunder i Sparebank 1? De har et markedsbudsjett på 15 millioner til lokale tiltak, mens f.eks. Nordea eller DNB har cirka 35.000 kroner.
 • Hvorfor har ikke byen sin egen lokalavis med lokale eiere? Tidens Krav har gått med 5-10 millioner i overskudd hvert år i tiårsvis, men pengene forsvinner ut av byen.
 • Hvorfor greier man ikke skape aktivitet i Gågata? Hvorfor har man fjernet det mest innlysende, nemlig å ha en paviljong øverst i gågata?
 • Hvorfor tillater byens ledelse at sneipene flyter og at tomme ølflasker står utenfor «Sinatra» hver lørdag og søndags morgen, uten at det blir ryddet opp?
 • Hva skjedde da politikerne valgte å dele Kaibakken i to – plasserte benker og ville at folk skulle ta lunsjen sin på skråplanet. Hva skjedde da to store, lange, upraktiske benker ble plassert utenfor, men dog midt i uterestauranten Boteco? Rablet det for den gangs (dagens) politikere?
 • Hvorfor er det ikke flere politikere som snakker sitt moderparti midt i mot, slik som Arne Grødahl gjorde da han fortalte at Jonas Gahr Støre ikke var velkommen?
 • Hvorfor trues det med å rive gamle brygger, det som er byens sjel, slik som Jonas Eriksen brygga i Vågen?
 • Hvorfor var det kun én politiker som kom på boklanseringen om barnevernet? Ros til Mette Belden(Ap). Gi ihvertfall en slenger til henne. Hvorfor går stortingsrepresentant Vetle Wang Soleim(H) Nordmøre midt i mot ved å støtte Møreaksen?
 • Hvorfor støtter ikke Torbjørn Sagen Romsdalsaksen?
 • Hvorfor støtter ikke Mørebenken sine egne på Stortinget?
 • Hva vil skje om ungdommen i Arbeiderpartiet (som vant skolevalget til de grader) skulle også vinne hele byen?
 • AUF har en målsetting om å legge ned all olje – og gassvirksomhet innen 2035. Er det riktig vei å gå for Kristiansund?

Så kjære Kristiansunder. Denne byen, som til stadig reiser seg og som aldri vil gi seg; Byen vil alltid bestå og når det tross alt går såpass brukbart som det gjør, hvor godt kunne det ikke blitt med en bedre ledelse?

På mandag er det kommunevalg. Selv har jeg vært såpass engasjert i sykehussaken og i politireformen at jeg er blitt veldig svak for Senterpartiet. Anbefales. En voksen gjeng.

Nordmørslistas Stig Anders Ohrvik er også en god mann, uten tvil. Viggo Jordahl og Line Karlsvik (Sv) liker jeg også. Dette er et personvalg, mener jeg. Partiet trenger ikke være avgjørende. Stein Kristiansen i Rødt har jobbet morgen til kveld med sykehussaken. Ordfører Kjell Neergaard kom vanskelig ut av hoppkanten, men våknet til livet da fødeavdelingen stod på spill.

Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse

Innlogging

Siste kommentarer

Geir Ole Sætremyr 4 dager siden Møreaksen er det eneste alternativet
@Terje SundsbøDu marmar på med ditt og spissformuleringar.
Terje Sundsbø 4 dager siden Møreaksen er det eneste alternativet
@Geir Ole SætremyrDu har rett i at realisme er en dyd – gratis ferge koster staten dyrt. Fergeavløsningsprosjekter blir derfor mer lønnsomme ...
Geir Ole Sætremyr 5 dager siden Møreaksen er det eneste alternativet
@Terje SundsbøRealisme er også ein dyd. Sande Fastllandssamband AS har eksistert i 20 år+. Urealistisk. Nå oppgraderast fergebåsane på 4 stopp ...
Terje Sundsbø 5 dager siden Møreaksen er det eneste alternativet
@Geir Ole SætremyrDu har altså brukt snart én time på å vente på ferger, og brukt nesten én time om bord på ...
Geir Ole Sætremyr 5 dager siden Møreaksen er det eneste alternativet
@Terje SundsbøDer er ein feil ved oppsettet over forbruk på ferga mellom Vestnes og Molde. Ikkje samme frekvens på lørdag, søndag ...
Geir Ole Sætremyr 5 dager siden Møreaksen er det eneste alternativet
@Terje SundsbøDersom du har et snev av geografikunnskap vil du ha fått med deg at eg på vei til Sandsøya så ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse