Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Artikkel
NTB
15 april 2020 15:14
Del på Facebook
President Donald Trump får massiv kritikk for sin beslutning om å midlertidig stanse USAs økonomiske bidrag til WHO. Foto: Alex Brandon / AP / NTB scanpix
President Donald Trump får massiv kritikk for sin beslutning om å midlertidig stanse USAs økonomiske bidrag til WHO. Foto: Alex Brandon / AP / NTB scanpix
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Kritikken hagler mot Donald Trump etter at han varslet stans i støtten til WHO midt under koronakrisen. – Det siste vi trenger nå, mener Gro Harlem Brundtland.

Samtidig som store deler av verden kjemper en desperat kamp mot koronaviruset, har Trump varslet stans i USAs økonomiske bidrag til WHO – organisasjonen som står i spissen for den internasjonale håndteringen av krisen.

Beslutningen får massiv kritikk både fra medisinske eksperter og politiske myndigheter i en rekke land.

– Norge mener vi må styrke WHO i deres arbeid, ikke svekke organisasjonen. Dette er absolutt ikke tiden for å kutte finansieringen til WHO, slik den amerikanske presidenten foreslår, sier Norges helseminister Bent Høie (H).

– Ubegripelig

Også tidligere statsminister Gro Harlem Brundtland, som ledet Verdens helseorganisasjon (WHO) for rundt 20 år siden, er sterkt kritisk.

– Det siste vi nå trenger, er å angripe WHO. Dette betyr at man svekker vår helt sentrale felles globale institusjon, sier Brundtland i en uttalelse til NTB.

AP-leder Jonas Gahr Støre var Brundtlands stabssjef da hun ledet WHO. Ifølge Støre er det ubegripelig at noen kan tro det vil være fordelaktig å svekke WHOs smittevernberedskap.

– Det er som å stenge hovedbrannstasjonen i en by når det går en pyroman løs, sier han til Dagbladet.

– Forbrytelse mot menneskeheten

FNs generalsekretær António Guterres uttaler seg forholdsvis forsiktig og konstaterer at dette ikke er tiden for å kutte støtte verken til WHO eller andre humanitære organisasjoner.

Langt krassere er sjefredaktør Richard Horton i The Lancet, et av verdens mest prestisjefylte medisinske tidsskrifter.

– President Trumps beslutning om å stanse finansiering av WHO er rett og slett en forbrytelse mot menneskeheten, hevder han.

– Alle forskere, alle helsearbeidere og alle borgere må stå imot og gjør opprør mot dette forferdelige sviket mot global solidaritet, skriver Horton på Twitter.

USA er den største økonomiske bidragsyteren til WHO og bidro i fjor med rundt 553 millioner dollar, ifølge New York Times. Dette er en betydelig andel av organisasjonens budsjett på 6 milliarder dollar.

– Vil avlede oppmerksomhet

Flere nåværende og tidligere helsetopper i USA mener Trumps beslutning er et forsøk på å avlede oppmerksomhet fra sin egen svikt i håndteringen av koronakrisen.

Presidenten forsøkte tidligere å tone ned konsekvensene av viruset, påpeker Leslie Dach, som tidligere ledet innsatsen mot ebola i USAs helsedepartement. Han sier til nyhetsbyrået Reuters at Trump prøver å vri fokus bort fra dette og fra den manglende beredskapen i forkant av virusutbruddet i USA.

I stedet for å ta selvkritikk for sine egne forsøk på å avdramatisere situasjonen, hevder Trump nå at WHO har forsøkt å holde tilbake informasjon om hvor farlig koronaviruset egentlig er.

Både medisinske eksperter og flere internasjonale organisasjoner er imidlertid svært uenige i påstanden om at WHO har begått feil som gjør det nødvendig å stanse finansieringen av organisasjonen.

Både EUs utenrikssjef Josep Borrell og ledelsen i Den afrikanske union (AU) sier de sterkt beklager Trumps beslutning.

– Bare med samarbeid kan vi overvinne denne krisen, som ikke respekterer noen landegrenser, sier Borrell.

(©NTB)

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Siste kommentarer

Geir Ole Sætremyr 2 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDu får bruke energi på å finne ut av Naturvernforbundet sitt formål.
Terje Sundsbø 4 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Geir Ole SætremyrSom vanlig svarer du ikke på de spørsmålene du får. Er ikke det litt pinlig å representere Naturvernforbundet på en ...
Geir Ole Sætremyr 20 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDu er i det filosofiske hjørnet i dag. Du får ta deg ei misjonsferd, sville for sville,  og sjå kor ...
Terje Sundsbø 21 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Geir Ole SætremyrBurde ikke heller du alliere deg med Frank Sve (Frp)? I følge Hans-Peter Kaaresen blir jo Frank Sve (Frp) den ...
Terje Sundsbø 21 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Geir Ole SætremyrJernbane er en av ulike transportløsninger, på samme måte som vei. Da er det vel rimelig at de behandles likt?
Geir Ole Sætremyr 22 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDu får alliere deg med Sve og Frp når det gjeld miljøpolitikk.  Symboltunge som dei er.
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse