Annonse
Annonse
NTB
Artikkel
NTB
14 juli 2020 17:51
Del på Facebook
Illustrasjonsfoto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Illustrasjonsfoto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Trump-administrasjonen jubler over at britene nekter den kinesiske mobilgiganten Huawei å delta i utbyggingen av 5G-nettet.

Storbritannia fastslo tirsdag at de forbyr kjøp av nytt 5G-utstyr fra Huawei fra 31. desember.

– Fra slutten av dette året kan ikke telekomleverandører kjøpe noe 5G-utstyr fra Huawei, sier digitalminister Oliver Dowden.

Bare timer etter kom det en entusiastisk twittermelding fra Det hvite hus.

Der heter det at den britiske beslutningen gjenspeiler en økende internasjonal enighet om at Huawei og andre suspekte tilbydere utgjør en trussel mot nasjonal sikkerhet, siden de er knyttet til det kinesiske kommunistpartiet.

Alt Huawei-utstyr i nettverket skal fases ut innen 2027. Avgjørelsen vil ha store implikasjoner for forholdet mellom britiske og kinesiske myndigheter.

Den britiske regjeringen bekreftet at avgjørelsen vil forsinke utbyggingen av 5G-nettet og vil koste britene flere millioner pund.

annonse

Jonhson under sterkt press

Statsminister Boris Johnson har vært under press fra opprørere i eget parti som vil få fart på utfasingen av Huawei-utstyr i det britiske nettverket.

Britisk etterretning har uttalt at Huawei-utstyr i samfunnsviktig infrastruktur kan utgjøre en sikkerhetsrisiko for Storbritannia på grunn av selskapets tette forbindelser til kinesiske myndigheter.

Johnson hadde i januar kommet fram til en avtale som skulle balansere det økonomiske hensynet med et sikkerhetsaspekt, og ga Huawei en begrenset avtale på utbyggingen av 5G-nettet på maksimalt 35 prosent av den helhetlige utbyggingen.

Avtalen har ikke falt i god jord hos amerikanske myndigheter, som truet med å kutte ned på sikkerhetssamarbeidet med Storbritannia, med mindre britene brøt avtalen med Huawei.

– Storbritannia presset av USAs handelspolitikk

Det kinesiske selskapet møter motstand i en rekke land. Også USA vil nekte dem adgang til 5G-nettet. En tysk beslutning er ventet senere i år.

Huawei sier i en uttalelse at de er skuffet over myndighetenes avgjørelse, og sier regjeringen har blitt presset fra Washington.

– Dessverre har fremtiden til Huawei i Storbritannia blitt politisert, og dette handler om amerikansk handelspolitikk, og ikke om sikkerhet, sier Ed Brewster, en talsperson for den kinesiske tele- og kommunikasjonsgiganten.

(©NTB)

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Hva skjer

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansundsregionen.

Foreslå arrangement

Vis kalender

Innlogging

Siste kommentarer

@Dag Robert BjørsholMøreaksen er listet blant de mest lønnsomme veiprosjektene i NTP. Folk flest, dvs. over 62% i vårt fylke, har stemt ...
Dag Robert Bjørshol 3 dager siden Møreaksen bør prioriteres først på fergefri E39
Hobbyskribenten Rasmus Rasmussen skjønner tydeligvis ikke ordtaket om at en død hest ikke vil reise seg samme hvor lenge den ...
Terje Sundsbø 4 dager siden Samarbeid eller splid?
@jon ingar eikMed fortsatt ferge forsvinner bevilgningen på over 24 milliarder til Møreaksen ut av fylket. Da står store deler av Eksportveien ...
jon ingar eik 4 dager siden Samarbeid eller splid?
Helge Orten, og Rise, strekninga frå Vestens til Moa er ei felles strekning E136 og E39, det er den også ...
@Bjørn JacobsenInteressant å observere at lokalpolitikere i SV kjemper så innbitt for å stoppe Møreaksen. De er fullt klar over at da ...
Annonse

Hva skjer

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansundsregionen.

Foreslå arrangement

Vis kalender

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse

Våre utvalgte