Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Artikkel
NTB
25 september 2020 18:18
Del på Facebook
Nav-direktør Hans Christian Holte sier det ble avdekket flere antatte forsøk på svindel av koronaordningene i sommer. Foto: Lise Åserud / NTB
Nav-direktør Hans Christian Holte sier det ble avdekket flere antatte forsøk på svindel av koronaordningene i sommer. Foto: Lise Åserud / NTB
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Nav har anmeldt 24 forhold på til sammen 27 millioner kroner etter mistanke om koronasvindel, mens Skatteetaten har avvist søknader om 1,6 milliarder kroner.

Nav-direktør Hans-Christian Holte sier det i juli ble avdekket det Nav mener er flere svindelforsøk i forbindelse med lønnskompensasjonsordningen.

– Det er politianmeldt 24 saker for en samlet sum på 27 millioner kroner, og det er stanset utbetaling av 11 millioner kroner. Vi jobber fortsatt med kontrollarbeid knyttet til ordningen, sier han til NTB.

Skatteetaten opplyser at de har avvist 18.000 søknader om koronastøtte til en verdi av 1,6 milliarder kroner. 10.500 av disse sakene er plukket ut til videre manuell behandling og kontroll.

– Dette kan dreie seg om forsøk på svindel, men det kan også handle om at man har misforstått kriteriene for ordningen, understreker fungerende skattedirektør Eve Vangsnes Bergli overfor NTB.

– Så langt er det ingenting som tyder på omfattende misbruk av kompensasjonsordningen for næringslivet, sier Bergli.

Totalt har Skatteetaten mottatt 90.000 søknader til kompensasjonsordningen for næringslivet som etaten har ansvaret for. 70.600 søknader er godkjent, og det er så langt ubetalt 6 milliarder kroner.

Nye muligheter for kriminelle

Skatteetaten, Nav og flere andre underordnede etater som er involvert i arbeidet for å hindre arbeidslivskriminalitet, møtte fredag arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H), finansminister Jan Tore Sanner (H) og justisminister Monica Mæland (H) for et statusmøte. Svindelforsøk av støtteordningene som ble opprettet i forbindelse med koronapandemien, var blant temaene.

– Vi har fått høre her at ordningene som ble opprettet, har gitt nye muligheter for kriminelle aktører for å prøve å utnytte systemet, uttalte Torbjørn Røe Isaksen.

Finansminister Jan Tore Sanner (H) sier omfanget ikke er så stort at det viser at man ikke skulle opprettet ordningene på den måten man gjorde.

– Tiltakene har vært helt nødvendige for å skape trygghet for bedriftene i en ekstrem situasjon. Disse ordningene har vært helt nødvendige og har bidratt til å redde bedrifter. Vi ville gjort det samme igjen, svarte Sanner på et spørsmål fra FriFagbevegelse.

Tidspress

Torbjørn Røe Isaksen pekte på at ordningene er nye og bygget opp veldig raskt.

– Det er ingen hemmelighet at vi mener en klar lærdom er at hvis vi kommer i en slik situasjon igjen, så burde vi gjøre ting på en litt annen måte. Det var veldig mange bestillinger fra Stortinget på ting som skulle ordnes på veldig kort tid, og da vil nødvendigvis noen av kontrollordningene bli litt svakere, sier Isaksen.

Han fremholdt at en viktig erfaring er at åpenhet knyttet til ordningene om hvem som søkte og hvor mye de fikk, har vært et viktig bidrag for å hindre kriminalitet.

Justisminister Monica Mæland understreket at svindel av ordningene prioriteres høyt av politiet.

– Det er kjempeviktig at alle som prøver seg på å svindle i en krisesituasjon, skal vite at det blir prioritert, og at hvis man blir tatt, så blir det fulgt opp, sier hun.

(©NTB)

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Siste kommentarer

Terje Sundsbø 2 dager siden Brobygging
Når fergeleiet flyttes ut fra sentrum av Molde, blir fortsatt ferge et enda dårligere alternativ. Hva sier folket på Vestnes ...
Geir Ole Sætremyr 3 dager siden Køkultur og samferdsel – Romsdal må våkne
@Terje SundsbøNo er "gjeldande " NTP i ferd med å gå ut på dato. Og, strekninga Ålesund til Molde er
@Geir Ole SætremyrMøreaksen er blant de høyest rangerte prosjektene basert på netto nytte pr. investert krone i gjeldende NTP. Få andre har ...
Geir Ole Sætremyr 3 dager siden Køkultur og samferdsel – Romsdal må våkne
@Terje SundsbøEg forstår at enkelte drøymer om å lese dette inn i dei signala som er gitt. Men, det er ikkje ...
@Geir Ole SætremyrSamferdselsministeren vil utrede om det kan bli en mindre økonomisk belastning om Møreaksen deles opp i flere trinn. Han ønsker ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse