Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Artikkel
NTB
04 november 2020 20:32
Del på Facebook
Som følge av en mutert utgave av koronaviruset, må all mink i Danmark avlives. Det er lite trolig at noe lignende vil skje i Norge, ifølge Mattilsynet og Veterinærtilsynet. Foto: Mads Claus Rasmussen / Ritzau Scanpix via AP / NTB
Som følge av en mutert utgave av koronaviruset, må all mink i Danmark avlives. Det er lite trolig at noe lignende vil skje i Norge, ifølge Mattilsynet og Veterinærtilsynet. Foto: Mads Claus Rasmussen / Ritzau Scanpix via AP / NTB
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Som følge av spredning av et mutert koronavirus blant mink i Danmark, må alle landets mink avlives. Det er lite som tilsier at noe lignende vil skje i Norge.

Det muterte viruset har i Danmark smittet videre fra mink til menneske, og det er så langt registrert tolv personer med det muterte viruset.

Fagdirektør Kåre Mølbak i Statens Serum Institut sier det muterte viruset ikke hemmes av antistoffer i samme grad, og at fortsatt minkavl vil medføre risiko for folkehelsa både i Danmark og utlandet, fordi det kan undergrave effekten av en framtidig koronavaksine.

Mellom 15 og 17 millioner mink må trolig avlives. Det er allerede påvist koronasmitte ved over 200 danske minkfarmer, og 67 har allerede begynt med avliving.

Ingen minksmitte i Norge

Både Mattilsynet og Veterinærinstituttet opplyser til NTB at det ikke er mistanke om koronasmitte blant norsk mink. Det kommer av flere årsaker.

– I Danmark har de et sted mellom 1.100 og 1.200 minkfarmer, og de er større enn det våre er. Det betyr at det er flere mennesker som jobber der, og det er i første omgang smitte fra menneske til mink som er den viktigste smittekilden inn i farmene, forklarer veterinær Hannah J. Jørgensen, som har fagansvar for zoonoser ved Veterinærinstituttet, til NTB.

Til sammenligning har Norge rundt 40 minkfarmer, ifølge Jørgensen.

– Det betyr at det er færre mennesker som er i kontakt med mink. Det er antakeligvis de viktigste forskjellene, sier hun.

Startet kartlegging i vår

Allerede i vår, da det ble påvist koronasmitte i minkfarmer i Nederland, kartla Mattilsynet de norske minkfarmene, og ga dem råd om smittevern.

– Det ble også innført meldeplikt for tilfeller av SARS-CoV-2 på dyr i Norge. Om man så symptomer det ikke kunne utelukkes at kom av andre årsaker, ble man bedt om å melde ifra. Deretter ville Mattilsynet sammen med helsemyndighetene vurdere å ta prøver av dyr, forklarer Ole-Herman Tronerud, seniorrådgiver og veterinær i seksjon dyrehelse i Mattilsynet.

Han legger til at det foreløpig ikke er meldt behov om slik prøvetaking.

Vanskelig å bedømme

Det er Mattilsynet som er ansvarlige for forvaltning av norsk mink. Tronerud sier det er vanskelig å bedømme hvordan eventuell koronasmitte i norske minkfarmer vil bli håndtert.

– I Danmark er nok mye av bakgrunnen for valget basert på folkehelseproblematikken. Dermed vil det også i en sammenheng der vi får sykdom på dyr i Norge, som også kan gå på mennesker, være helt naturlig at helsemyndighetene vil være involvert i avgjørelsen om en eventuell håndtering, sier Tronerud.

(©NTB)

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse

Innlogging

Siste kommentarer

Terje Sundsbø 15 minutter siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Geir Ole SætremyrPå Møreaksen betaler bilistene bompenger, på jernbane betaler passasjerene billett. Mitt spørsmål gjelder fortsatt:Hvorfor behandles lokal forankring og finansiering ulikt ...
Terje Sundsbø 11 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Anne Mari SandshamnSkålaveien var ikke et fergeavløsningsprosjekt, og mottok aldri offentlig støtte. Skålavegen ble bygget som en privat vei i regi av ...
Geir Ole Sætremyr 13 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDer er ei forskell  Møreaksen skal delfinansierast via bompengar. Jernbane via passasjernbilett.80% staleg finansiering av Møreaksen.  Vesentlig statlig bidrag til finansiering ...
Geir Ole Sætremyr 14 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDu har I ein tidlegare kommentar uttalt at eg ikkje er forankra I Naturvernforbundet.  Då har eg utfordra deg til ...
Anne Mari Sandshamn 15 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøSå klart Skålavegen er et fergeavløsning! Den erstattet en fergerute, ikke sant?  
Terje Sundsbø 15 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Geir Ole SætremyrSpørsmålet var: Jernbane er en av ulike transportløsninger, på samme måte som vei. Da er det vel rimelig at de ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse