Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Artikkel
NTB
14 desember 2020 08:54
Del på Facebook
Sentralbanksjef Øystein Olsen kunngjør torsdag årets siste rentebeslutning fra Norges Banks hovedstyre.Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
Sentralbanksjef Øystein Olsen kunngjør torsdag årets siste rentebeslutning fra Norges Banks hovedstyre.Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Ekspertene er enige om at Norges Bank torsdag vil holde renten på 0 prosent. Men vaksinenyheter og dermed økonomisk oppgang kan fremskynde renteheving.

– Jeg blir overrasket om ikke nullrenten gjelder ennå, sier professor Ola H. Grytten ved Norges handelshøyskole (NHH) til NTB.

Koronapandemien har brakt styringsrenten ned til et historisk bunnivå gjennom store deler av 2020. Men en rekke nyheter om koronavaksiner har tikket inn de siste ukene, og før helgen startet Storbritannia massevaksinering.

Hvis pandemien kommer under kontroll over nyttår, kan det bety økonomisk bedring og dermed renteheving raskere enn Norges Bank hittil har antydet, tror ekspertene.

– Med utsikt til vaksine, penger som er oppspart i husholdninger og verdipapirer, og økende aktivapriser ser jeg ikke bort fra at det kan komme signaler om renteheving til våren eller litt senere, sier Grytten.

Stor usikkerhet

Statistisk sentralbyrå (SSB) venter at styringsrenten heves gradvis fra midten av 2021 til 1,0 prosent i 2023, ifølge en rapport fredag. Kraftig boligprisvekst bidar til å fremskynde renteheving, anslår byrået.

I sin pengepolitiske rapport i september signaliserte Norges Bank at første renteheving trolig ikke ville komme før om et par år, altså ved utgangen av 2022.

Økonomiprofessor Steinar Holden ved Universitetet i Oslo tror budskapet fra sentralbanken fortsatt vil være at styringsrenten blir liggende på dagens nivå «i en god stund fremover».

– Vaksiner mot koronapandemien har kommet mye raskere enn man trodde, og det vil etter hvert gjøre at samfunnet åpnes og økonomien forbedres. Men det vil likevel ta tid, og det er også stor usikkerhet om den økonomiske utviklingen i etterkant, sier han til NTB.

Ser mot starten av 2022

Også Nordea Markets' sjeføkonom Kjetil Olsen mener de oppløftende vaksinenyhetene gir håp om raskere normalisering av norsk økonomi.

– Sannsynligheten har dermed økt for at Norges Bank hever renten tidligere enn de har signalisert, sier han.

Olsen tror nå første renteøkning kan komme i første kvartal av 2022, altså om vel ett år.

2020 ble på alle måter et ekstremår for norsk økonomi. Samfunnet ble i mars stengt ned da koronapandemien rammet Norge, og økonomien bråstoppet. I høst har en ny smittebølge ført til en ny nedtur i mange bransjer.

Neste sommer

For å hjelpe norske bedrifter og arbeidstakere gjennom krisen har myndighetene åpnet alle sluser hva gjelder oljepengebruk. Ferske anslag tyder på at det blir brukt 131 milliarder kroner ekstra fra oljefondet i år til økonomiske tiltak i forbindelse med virusutbruddet.

Likevel har arbeidsledigheten økt kraftig, og utsiktene inn i neste år er svært usikre.

Nordea Markets venter nå en normalisering av norsk økonomi fra neste sommer, takket være massevaksinering i første halvår, ifølge en fersk analyse. Dermed kan smitteverntiltakene som begrenser aktiviteten i økonomien, gradvis avvikles, mener meglerhuset.

– Slik vi vurderer utsiktene, kan vi være tilbake til aktivitetsnivået vi var på før koronaen, allerede neste sommer, skriver Olsen.

Det kan i så fall innebære mer reising, økt forbruk ved at mange husholdninger begynner å bruke sparepenger, og dermed lavere arbeidsledighet, tror han.

(©NTB)

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse

Innlogging

Siste kommentarer

Geir Ole Sætremyr 1 timer siden E39 – Livsnerven på Vestlandet
@Terje SundsbøEg har aldri tatt til orde å flytte fergeleiet til Mordalsvågen.Kva departementet og politikar frå SP sysler med av tankar ...
Terje Sundsbø 2 timer siden E39 – Livsnerven på Vestlandet
@Geir Ole SætremyrDu selv antydet flytting av fergeleiet i Molde sentrum til Mordalsvågen. Det samme har lederen av Stortingets transportkomite nettopp foreslått, ...
Geir Ole Sætremyr 6 timer siden E39 – Livsnerven på Vestlandet
@Terje SundsbøMin analyse er:Tospannet RR og TS arbeider febrilsk for å understøtte økonomien i prosjektet Molde til Julbøen, og vidare over ...
Terje Sundsbø 6 timer siden E39 – Livsnerven på Vestlandet
@Geir Ole SætremyrBehovet for flytting av fergeleiet ut av sentrum i Molde er all trafikken som kommer fra fergene ved hvert anløp. ...
Geir Ole Sætremyr 15 timer siden E39 – Livsnerven på Vestlandet
@Terje SundsbøKva er behovet for flytting? ÅDT ligg stabilt.
Terje Sundsbø 16 timer siden E39 – Livsnerven på Vestlandet
@Geir Ole SætremyrBehovet er langt større nå enn for 30-40 år siden. Fergeleiet ligger bokstavelig talt i sentrum av Molde, så ALL ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse