Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
Redaksjonen
Artikkel
08 januar 2021 10:43
Del på Facebook
Høgskolesenteret på Løkkemyra i Kristiansund. Foto: Steinar Melby, KSU.NO
Høgskolesenteret på Løkkemyra i Kristiansund. Foto: Steinar Melby, KSU.NO
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Høgskolesenteret i Kristiansund innfører SafeSpot for å sikre godt smittevern når studentene returnerer til Campus

Høyere utdanning er nå pålagt å gi et digitalt tilbud i tillegg til det fysiske tilbudet i klasserommet, det stiller nye krav for å sikre effektiv smittesporing på studiestedene. Høgskolesenteret i Kristiansund AS (HIKSU) har nå innført SafeSpot for å sikre godt smittevern når studentene snart kan returnere til Campus.

Smittetrykket har økt betydelig etter julefeiringen. I et forsøk på å dempe smittetrykket har regjeringen besluttet at all undervisning ved fagskoler, høyskoler og universiteter gjøres digital frem til 18.januar.  Målet med å forskyve den fysiske oppstarten er å dempe smittetrykket. Det betyr at de som ønsker og har anledning kan bli igjen der de har vært gjennom juleferien og unngå å sette seg på fly, tog eller buss for å reise tilbake til studiestedet, sier forsknings- og høyere utdanningsminister Henrik Asheim (H) i Regjeringens pressemelding 02.01.2020.

Institusjonene har selv ansvaret for å lage sine egne smittevernveiledere, tilpasset ulike studiesteder, studieprogram og forskningsaktiviteter, og de må oppdateres ved behov.

– Smittesituasjonen i vårt område er fortsatt krevende. Utfordringen vi står overfor i et miljø som vårt er at studentene kommer tilreisende fra alle landets kanter. Det er derfor ikke bare den lokale smittesituasjonen teller i dette bildet, men smitten kan komme inn i lokalene fra mange kanter av landet. Etter ferier og høgtider for heltidsstudentene, og i forbindelse med hver samling for deltidsstudenteneforteller Daglig leder ved Høgskolesenteret i Kristiansund, Jøran Gården.

Høgskolesenteret i Kristiansund AS (HiKSU) fasiliterer høyere utdanning i Kristiansund. Høgskolesenteret stiller lokaler til rådighet for høgskoler og universiteter som tilbyr utdanning i Kristiansund. For øyeblikket er det Høgskolen i Molde og Dronning Mauds Minne Høgskole for barnehagelærerutdanning som har aktive utdanningstilbud på høgskolesenteret. Studietilbudene på HiKSU er både heltidsutdanninger og samlingsbaserte deltidsutdanninger. Det er for tiden i overkant av 500 studenter knyttet til tilbudene på HiKSU.

Avgjørende med effektiv og tilpasset registrering for å sikre godt smittevern og sporing

– Høyere utdanning er nå pålagt å gi digitale tilbud i tillegg til det fysiske tilbudet i klasserommet. Derfor er det ikke treffsikkert nok å forholde seg til klasselistene for å sikre effektiv smittesporing. I smittesporingen må vi klare å skille på hvem som var fysisk til stede i hvert enkelt rom og dermed raskt eliminere de som ikke var til stede eller deltok via digitale løsningerfortsetter Jøran Gården.

Han legger til  at det hovedsakelig er de samme personene som ferdes i lokalene hver dag. Dette krever at hver registrering kan gjennomføres med så få steg som overhodet mulig slik at studenter, ansatte og besøkende lettvint kan registrere seg – hver gang.

– Vi ønsker også å foreta registreringene så nært sitteplassen til den enkelte som mulig for å hindre kødannelser i forbindelse med registrering, og for å vite hvilket rom og pult den enkelte satt på. De som sporer smitte informerer om at dette er verdifull informasjon som noen ganger kan resultere i at karantenesettingen kan nyanseres i store rom. Når vi valgte SafeSpot var dette fordi løsningen hadde personprofiler for å sikre registrering med så få steg som mulig, og med sikker informasjon i registreringene. Her får vi en tilpasset løsning med registrering pr pult i de store rommene, og samleregistrering i de mindre rommene,  fortsetter Gården.

– Vi har også et studenthus som benyttes i sosiale sammenhenger. Her er enkel registrering avgjørende for å vite hvem som var til stede på arrangementene, avslutter han.

– Vi har hatt sterkt fokus på tett dialog med våre kunder og smittevernkontorene rundt om i landet, og sikre at SafeSpot har funksjoner som gjør registreringen enkel for brukerne, tilpasset til ulike bransjer og på den måten bidra til at smittesporingen blir mest mulig effektiv for kommunene, sier daglig leder i SafeSpot, Louise Helliksen.

Stadig flere virksomheter ser nytteverdien i å sikre digital registrering av både besøkende og ansatte. Med gode funksjoner og et brukervennlig grensesnitt for å raskt kunne sjekke seg inn på et sted bidrar til at de besøkende i større grad velger å registrere seg. Korrekt informasjon på registrert person og mer presisering på eksempelvis hvilken pult, bord eller sete en person satt på eller avdelinger eller om, kan være avgjørende for effektiv sporing og for eventuelt om hvem som vurderes som nærkontakter.

Bekymret for utviklingen og oppfordrer flere til å sikre god oversikt

Tiden fra et registret tilfelle til at mulige nærkontakter varsles, karantene settes, testes eller isoleres er kritisk for å stoppe et utbrudd. Mange virksomheter mangler gode verktøy for registrering og overlater i mange tilfeller smittesporerne med en tilnærmet umulig oppgave.

- Vi er særlig bekymret for utviklingen som nå skjer og utfordringene som er med sporing på tvers av kommunegrenser. Et godt grunnlag til å få oversikt, spore og varsle potensielle berørte er avgjørende, sier Helliksen.

Med brukere i SafeSpot kan den enkelte til enhver tid se sine registreringer på ulike steder, sjekke seg inn og ut, samt lage sine egne private steder for sosiale sammenkomster. På denne måten vil den enkelte til enhver tid kunne lage sin egen oversikt og raskt dele denne med smittevernkontoret dersom en blir smittet.

I midten av desember sendte Kunnskapsdepartementet ut en rekke punkter med forventninger til fagskolene, høyskolene og universitetene for hvordan de skulle planlegge det kommende semesteret. Dette inkluderte også tydelige forventninger til oppfølging av studentene for å motvirke de negative psykososiale konsekvensene av pandemien.Studenter er ofte aktive også utenfor Campus og det er viktig å opprettholde en viss form for sosial kontakt, særlig når en er langt unna sine nærmeste.

- Med private SafeSpot kan studentene også aktivt sikre en god oversikt over sine nærkontakter også utenfor Campus. Vi håper at studentene også ser nytteverdien i dette og kan bidra til å raskt kunne stoppe smitten om et smittetilfelle skulle skje i tilknytning til Campus, avslutter Helliksen.

Om Safespot

Tjenesten SafeSpot er utviklet av det trønderske teknologiselskapet ME Data AS. SafeSpot er en registrerings- og smittesporingstjeneste som benyttes av en rekke offentlige og private virksomheter over hele landet. Tjenesten benyttes av en rekke ulike bransjer og gir selskaper muligheten til å få innsikt i situasjonen for egne ansatte og sikre oversikt over besøkende, bli varslet og varsle, for rask og effektiv smittesporing dersom et tilfelle skulle oppstå.

Slik kan virksomheter også få mulighet til å følge utviklingen i egen virksomhet og raskt handle dersom det skulle oppstå endringer eller et smittetilfelle, som kan ha betydelige konsekvenser for selskapets drift.

Les mer: SafeSpot  • HIKSU

Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse

Innlogging

Siste kommentarer

Terje Sundsbø 1 timer siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Frode HeimenMeget bra forklart. Den som ikke skjønner dette, fordtår rett og slett ikke sammenhengen. I alle fall hvis de fortsatt ...
Terje Sundsbø 1 timer siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Geir Ole SætremyrDu skjønner åpenbart ikke hva du selv skriver. Du har helt rett i at Møreaksen er strekningen Ålesund-Molde. På samme ...
Geir Ole Sætremyr 22 timer siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Terje Sundsbø""Mener du at motstanden mot Møreaksen skyldes at Stortinget ikke følger opp prosjektene i NTP? Om man kjemper mot bevilgninger ...
Terje Sundsbø 22 timer siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Geir Ole SætremyrMotstanden mot Møreaksen spriker i alle retninger. Frp og SV har totalt ulike grunner, og har ingen felles plattform for ...
Geir Ole Sætremyr 1 dager siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Terje SundsbøHusk at inngangen var fergefri E39, oppfatta som ein skulle slippe ferge over Romsdalsjorden, og andre fergestrekningar frå Kristiansand til ...
Terje Sundsbø 1 dager siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Geir Ole SætremyrIngen har betvilt at uten Møreaksen så er fergeavløsning til Otrøya og Gossen et fylkeskommunalt ansvar. Men det ingen av ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse