Annonse
NTB
Artikkel
NTB
12 januar 2021 15:04
Del på Facebook
Statsminister Erna Solberg deltok mandag på det digitale One Planet-toppmøtet sammen med blant andre Frankrikes president Emmanuel Macron (øverst), Storbritannias statsminister Boris Johnson (t.h.) og Canadas statsminister Justin Trudeau (t.v.). Foto: AP / NTB
Statsminister Erna Solberg deltok mandag på det digitale One Planet-toppmøtet sammen med blant andre Frankrikes president Emmanuel Macron (øverst), Storbritannias statsminister Boris Johnson (t.h.) og Canadas statsminister Justin Trudeau (t.v.). Foto: AP / NTB
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Minst 50 land har forpliktet seg til å verne 30 prosent av planeten, men Norge er foreløpig ikke blant dem. Utrolig, mener SV. Pinlig, mener Greenpeace.

Mandag deltok statsminister Erna Solberg (H) på det digitale One Planet-toppmøtet, sammen med blant andre Frankrikes president Emmanuel Macron, Storbritannias statsminister Boris Johnson og Canadas statsminister Justin Trudeau.

Solberg snakket i sitt innlegg varmt om bevaring av artsmangfoldet og sa at redusert avskoging i tropiske land er nøkkelen, både når det gjelder dette og kampen mot klimaendringer.

– Nå må både private selskaper og land begynne å betale for det i stor skala, sa Solberg.

Skal vurdere

Norge er foreløpig ikke blant de rundt 50 landene som ifølge Macron har forpliktet seg til å verne 30 prosent av planeten det neste tiåret, for å hindre utryddelsen av arter og demme opp for klimaendringene.

– Regjeringen skal vurdere om vi skal støtte et globalt mål om 30 prosent vern og beskyttelse av hav og land, opplyser statssekretær Ingvild Stub (H) ved Statsministerens kontor til NTB.

– Dette blir en del av forhandlingene om et nytt globalt rammeverk om naturmangfold, som skal sluttføres i Kina senere i år, sier hun.

– Havpanelet som statsministeren leder, støtter et globalt mål om at 30 prosent av verdens hav bør vernes og beskyttes innen 2030, legger Stub til.

Utrolig

SV reagerer på at Norge ikke har sluttet opp om forpliktelsen om å beskytte artsmangfoldet.

– Norge må stille seg i front globalt for å ta vare på vårt felles livsgrunnlag, naturen. Det er helt utrolig om statsministeren velger å overkjøre sin egen klima- og miljøminister her, sier partiets miljøpolitiske talsperson Lars Haltbrekken til NTB.

Han viser til Venstres landsstyrevedtak i oktober, der partiet krevde at Norge måtte jobbe aktivt for en avtale om å verne 30 prosent av land og hav. Partiets klima- og miljøminister Sveinung Rotevatn sluttet helhjertet opp om dette.

– Hvis regjeringen ikke kommer med forslag til Stortinget om at vi skal være med på å verne 30 prosent av land og havområder på det internasjonale naturtoppmøtet i år, vil SV reise forslag om dette i Stortinget, sier Haltbrekken.

Pinlig for Norges rykte

Greenpeace Norge etterlyser også handling, ikke bare ord fra regjeringens side.

– Det er pinlig for Norges rykte at vi ikke gjør mer for å ta vare på unik natur på hjemmebane, sier organisasjonens havrådgiver Halvard Haga Raavand til NTB.

– Som en ledende havnasjon burde Norge for lengst ha blitt med på den internasjonale alliansen som jobber for å verne minst 30 prosent av havet innen 2030, men alt Erna Solberg snakker om er å betale for vern i utlandet. Det er som om hun har glemt at også norsk natur må vernes, sier han.

– Å slippe til oljeindustrien i den sårbare iskantsonen er bare ett eksempel på at Solberg-regjeringen gjør det motsatte av det de sier, sier Haga Raavand.

Press på naturen

Målet om å beskytte minst 30 prosent av planeten innen 2030 ble lansert av Costa Rica, Frankrike og Storbritannia i 2019.

Under mandagens toppmøte ga deltakerne løfter om å bruke over 120 milliarder kroner på blant annet et treplantingsprosjekt i Sahel-regionen i Afrika, kalt Great Green Wall.

– Press på naturen fra menneskelige aktiviteter øker ulikhetene og truer vår helse og sikkerhet, sa Macron.

En rapport fra FNs naturpanel i 2019 konkluderte med at opptil én million arter i verden kan bli truet av utryddelse. For mange av dem kan dette skje i løpet av de neste tiårene.

(©NTB)

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse

Innlogging

Siste kommentarer

Terje Sundsbø 1 dager siden Kostnadsreduksjoner på og med Møreaksen
Hvor lenge kan motstanderne av Møreaksen skjule kostnadene med fortsatt ferge? "Når fergene avløses av Møreaksen frigis enorme mengder strøm, ...
Terje Sundsbø 1 dager siden Kostnadsreduksjoner på og med Møreaksen
@Arne AlmaasFakta er bedre enn fabler, spesielt i diskusjoner om samferdsel. Dine metaforer om elefanter kommer vi ingen vei med. Spesielt ...
Arne Almaas 1 dager siden Kostnadsreduksjoner på og med Møreaksen
@Terje SundsbøDet eneste jeg ønsker å kommentere er at det ikke er vits i å kommentere dialogene du og RR har ...
Terje Sundsbø 1 dager siden Kostnadsreduksjoner på og med Møreaksen
@Arne AlmaasKommentarfeltet benyttes til å diskutere momenter til artikkelen, ikke til å presentere nyheter. Hva er det i artikkelen du ønsker å ...
Terje Sundsbø 1 dager siden Kostnadsreduksjoner på og med Møreaksen
Høyre prioriterer Fergefri E39 Møreaksen: https://www.smp.no/meninger/leserinnlegg/i/8qxqed/hoeyres-prioriteringer-i-nasjonal-transportplanEr det noen privatpraktiserende fogderipolitikere i Høyre Møre og Romsdal som våger å tale Erna ...
Arne Almaas 1 dager siden Kostnadsreduksjoner på og med Møreaksen
Monologer er vel ikke nyheter TS ? Da kan du vel heller skrive dagbok for deg selv. 
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse