fbpx
Annonse
Annonse
NTB
Artikkel
NTB
09 mars 2021 09:15
Linda Hofstad Helleland sier det blir viktig for Norge å satse på gründer og entreprenører i fremtiden. De diskuterer om de vil følge en ren svensk modell, eller tilpasse den mer for det norske arbeidsmarkedet. Arkivfoto: Stian Lysberg Solum / NTB
Linda Hofstad Helleland sier det blir viktig for Norge å satse på gründer og entreprenører i fremtiden. De diskuterer om de vil følge en ren svensk modell, eller tilpasse den mer for det norske arbeidsmarkedet. Arkivfoto: Stian Lysberg Solum / NTB

I sitt andreutkast til nytt partiprogram foreslår Høyre å innføre gründerpermisjon. Målet er å gjøre det enklere for gründere å starte egen bedrift.

– For å bevare velferden må vi skape de nye jobbene. Gründere og entreprenørene blir helt avhengig i det arbeidet, sier distrikts- og digitaliseringsminister Linda Hofstad Helleland (H) til NTB.

Hofstad Helleland leder også Høyres programkomité, som for tiden jobber med nytt partiprogram.

Forslaget i andreutkastet som legges fram tirsdag, går ut på å gi ulønnet permisjon på seks måneder til faste ansatte som ønsker å starte egen bedrift.

Modellen er hentet fra Sverige, men med noen tilpasninger for det norske arbeidsmarkedet. Etter permisjonen kan arbeidstakeren gå igjen i samme stilling og med samme lønn som man hadde før.

– Ser det fungerer i Sverige

De som kanskje har best forutsetninger for å lykkes som gründere, er også de med minst grunn til å forsøke, ettersom de ofte allerede har gode og sikre jobber, ifølge Hofstad Helleland.

– Vi ser i Sverige at de har en ordning som fungerer, det er lettere å starte egen bedrift og dermed skape flere arbeidsplasser. Nå ser vi at det står over 200.000 nordmenn delvis eller helt uten jobb, som en stor konsekvens av koronapandemien. Vi må gjøre alt vi kan for at arbeidsledigheten ikke skal bite seg fast, sier Helleland.

Staten skal få bort hindre

Hun legger til at en del av tiltakene vil være få bort «alle hindre» for gründere:

– Dette kan gjelde veldig mye forskjellig. Vi vet at det kan være for mye byråkrati, men et hinder kan også være tilgang på kapital. Arbeidsmiljøloven er også en av de tingene vi må se på. Vi er opptatt på at det offentlige skal legge til rette for at gründere får startet opp.

Ifølge Hofstad Helleland vil forslaget kunne føre til at flere kommer i arbeid. Hun avviser at det kan bli flere midlertidige stillinger.

– At flere faste prøver seg som gründere, vil gi større mobilitet i arbeidsmarkedet slik at flere som står utenfor markedet, vil komme inn og få seg erfaring. Da får flere folk prøvd seg, sier Helleland.

(©NTB)

Logg inn for å kommentere.
Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

KOMMENTARARKIV FRA TIDLIGERE KOMMENTARSYSTEM. KOMMENTARER LAGT TIL HER, BLIR ALDRI SYNLIGE. BRUK AKTIVT KOMMENTARSYSTEM OVER

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse

Siste kommentarer

Dette faller vel naturlig inn med Helge Orten sine planer om å bygge Molderegionen først, for så å bygge resten ...
Martin Louis Hauger 3 dager siden Når skal Møreaksen bygges?
Forhåpentlig vis aldri :-)
Martin Louis Hauger 3 dager siden Parodien er det Frank Sve som står for!
Nei, parodien er det Helge Orten & co. som står for :-)
Terje Sundsbø 4 dager siden Når skal Møreaksen bygges?
@Ronny OsvollDu har jo faktisk selv vist hva svaret er på spørsmålet Nye Veier stiller – målsettingen med fergefri E39 er ...
Ronny Osvoll 4 dager siden Når skal Møreaksen bygges?
@Terje SundsbøFrem mot 2050 kommer 95% av befolkningsveksten på Sunnmøre, så Molde kommer fint unna fremtidige trafikkproblem. Eneste plassen i fylke ...
Annonse

Hva skjer?

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansund og omegn. Det er gratis å legge til oppføring i kalenderen.

Trykk her for å legge til arrangement

Trykk her for kalender i litt større format og tilknyttede artikler og annonserte arrangementer.

Annonse

Våre utvalgte