Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Artikkel
NTB
14 april 2021 14:10
Del på Facebook
En flaske med AstraZenecas koronavaksine på et vaksinesenter i Tyskland. Illustrasjonsfoto: Matthias Schrader / AP / NTB
En flaske med AstraZenecas koronavaksine på et vaksinesenter i Tyskland. Illustrasjonsfoto: Matthias Schrader / AP / NTB
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Bruken av AstraZeneca-vaksinen blir ikke gjenopptatt i Danmark. Dermed kan vaksineringen i landet bli tre uker forsinket.

Beslutningen ble kunngjort av Sundhedsstyrelsen på en pressekonferanse onsdag.

– Det har vært en vanskelig avgjørelse, sa Sundhetsstyrelsens direktør Søren Brostrøm.

Han beskrev AstraZenecas vaksine som «effektiv og tilgjengelig». Samtidig påpekte han at Danmark har tilgang til andre vaksiner.

Beslutningen vil påvirke framdriften i den danske vaksinasjonen, og det ventes nå at det vil ta tre uker lenger å få vaksinert alle over 50 år.

– Vi anerkjenner og respekterer Sundhedsstyrelsens beslutning i Danmark, heter det i en kort kommentar til Danmarks beslutning fra AstraZeneca, gjengitt av Reuters.

– Ikke uenige

Enkelte tilfeller av sjeldne blodpropper blant dem som har fått vaksinen, har utløst bekymring i en rekke land. I både Danmark og Norge har bruken av vaksinen vært midlertidig stanset i over en måned.

Mange andre land har valgt å bare tilby vaksinen til personer over en viss alder.

Danmark er det første landet som nå stanser bruken av vaksinen fullstendig. Samtidig understreker den danske Lægemiddelstyrelsen at de ikke er grunnleggende uenig med det europeiske legemiddelbyrået EMA, som mener AstraZeneca-vaksinen har flere fordeler enn ulemper.

Det er en samlet vurdering blant annet av smittetrykket i Danmark som gjør at vaksinen ikke lenger skal brukes.

I utgangspunktet er AstraZeneca-vaksinen nå helt ute av det danske vaksinasjonsprogrammet. Sundhetsstyrelsen holder likevel muligheten åpen for å omgjøre beslutningen senere hvis situasjonen endrer seg.

Tilbud om ny vaksine

Norske myndigheter skal komme med en ny vurdering av AstraZeneca-vaksinen torsdag.

På pressekonferansen i Danmark rettet Søren Brostrøm en takk til norske myndigheter, som de har hatt tett kontakt med.

149.000 personer som har fått første dose av AstraZenecas koronavaksine i Danmark, vil bli tilbudt en annen vaksine når de skal ha andre dose.

Den danske Lægemiddelstyrelsen beskriver fortsatt vaksinen som sikker og effektiv overordnet sett. Likevel blir den altså fjernet fra vaksinasjonsprogrammet – til tross for at både EMA og Verdens helseorganisasjon (WHO) mener vaksinen bør brukes.

– Én av 40.000

I Danmark er det rapportert om to tilfeller av de sjeldne blodproppene. Ett av tilfellene fikk dødelig utfall.

– Vi vet nå at det er en biologisk forklaring på at AstraZeneca-vaksinen kan føre til disse sjeldne tilfellene av blodpropp, sier Brostrøm.

Han sier det ser ut til at om lag én av 40.000 personer kan bli rammet av alvorlig blodpropp som følge av vaksinen. Danske myndigheter har mye mer kunnskap om situasjonen nå enn for en måned siden, understreker direktøren for Sundhetsstyrelsen.

En utsettelse på tre uker betyr at alle personer over 50 år som ønsker vaksine, skal ha fått tilbud om andre dose den siste uken i juni. Statsminister Mette Frederiksen har tidligere sagt at landet i prinsippet kan gjenåpnes helt når alle over 50 er vaksinert.

(©NTB)

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse

Innlogging

Siste kommentarer

Terje Sundsbø 2 dager siden Brobygging
Når fergeleiet flyttes ut fra sentrum av Molde, blir fortsatt ferge et enda dårligere alternativ. Hva sier folket på Vestnes ...
Geir Ole Sætremyr 3 dager siden Køkultur og samferdsel – Romsdal må våkne
@Terje SundsbøNo er "gjeldande " NTP i ferd med å gå ut på dato. Og, strekninga Ålesund til Molde er
@Geir Ole SætremyrMøreaksen er blant de høyest rangerte prosjektene basert på netto nytte pr. investert krone i gjeldende NTP. Få andre har ...
Geir Ole Sætremyr 3 dager siden Køkultur og samferdsel – Romsdal må våkne
@Terje SundsbøEg forstår at enkelte drøymer om å lese dette inn i dei signala som er gitt. Men, det er ikkje ...
@Geir Ole SætremyrSamferdselsministeren vil utrede om det kan bli en mindre økonomisk belastning om Møreaksen deles opp i flere trinn. Han ønsker ...
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse