Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Artikkel
NTB
06 mai 2021 10:27
Del på Facebook
Sentralbanksjef Øystein Olsen og rentekomiteen i Norges Bank holder som ventet styringsrenta uendret på null prosent. Foto: Berit Roald / NTB
Sentralbanksjef Øystein Olsen og rentekomiteen i Norges Bank holder som ventet styringsrenta uendret på null prosent. Foto: Berit Roald / NTB
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Sentralbanken rører som ventet ikke styringsrenta i denne omgang, men understreker at den mest sannsynlig blir satt opp før året er omme.

– Slik vi nå vurderer utsiktene og risikobildet, vil styringsrenta mest sannsynlig bli satt opp i løpet av andre halvår, sier sentralbanksjef Øystein Olsen i forbindelse med offentliggjøringen av rentebeslutningen torsdag formiddag.

Det var på forhånd ventet at sentralbanken ville holde styringsrenta uendret. Styringsrenta har vært null siden 7. mai i fjor. Rentekomiteen til Norges Bank har kommet til at styringsrenta skal holdes i ro til det er klare tegn til at forholdene i økonomien normaliseres.

Fremdeles usikkerhet

Komiteen mener det er behov for en fortsatt ekspansiv pengepolitikk. Det er fremdeles usikkerhet om den videre gjeninnhentingen i økonomien. Når det er klare tegn til at forholdene i økonomien normaliseres, vil det igjen være riktig å heve styringsrenta gradvis fra dagens nivå, understreker sentralbanken.

Den økonomiske utviklingen så langt i år har langt på vei vært i tråd med anslagene i Pengepolitisk rapport 1/21 fra mars. Norges Bank antar at veksten i fastlandsøkonomien vil begynne å ta seg opp i andre halvår i år, og at den er tilbake på nivået fra før pandemien i tredje kvartal.

Den første renteøkningen vil trolig finne sted i desember, men det kan også komme allerede i september. Den oppdaterte rentebanen tilsier likevel at rentenivået i Norge kommer til å ligge svært lavt også de kommende årene, og at styringsrenta først i 2025 vil nærme seg 1,5 prosent.

Smittevern bremser

Rentekomiteen poengterer i sin begrunnelse at aktiviteten i norsk økonomi har tatt seg opp siden i fjor vår, men de siste månedene har strengere smittevern bremset oppgangen, og antall permitterte har økt.

– I det siste har smitten avtatt igjen. Første trinn i regjeringens plan for gjenåpning av samfunnet er iverksatt, og det er utsikter til at store deler av den voksne befolkningen i Norge vil være vaksinert innen utgangen av sommeren. Det tilsier at den økonomiske aktiviteten vil ta seg opp gjennom året, heter det i begrunnelsen.

Komiteen la vekt på at lave renter bidrar til å bringe produksjon og sysselsetting raskere tilbake mot mer normale nivåer, noe som reduserer faren for at arbeidsledigheten fester seg på et høyt nivå. Moderat lønnsutvikling i år kommer dessuten til å bremse prisveksten, som så langt ligger litt over målet.

Advarer mot ubalanser

Det lave rentenivået setter imidlertid sitt tydelige preg på boligmarkedet, i form av et økende prispress oppover. Boligprisene har steget markert siden i fjor vår, understreker komiteen, som advarer mot at en lang periode med lave renter kan føre til overdreven pris- og gjeldsvekst og dermed økt fare for at det bygger seg opp finansielle ubalanser.

Eiendomsmeglerne mener derimot det er liten grunn til å bekymre seg for fortsatt boligprisvekst.

– Nå kan vi slå fast at renteeffekten er tatt ut i boligmarkedet. Pristoppen er nådd i Oslo, og det er bare et spørsmål om tid før pristoppen er nådd nasjonalt. Når samfunnet gjenåpnes, vil nye forbruksmuligheter og høyere renter reversere priseffektene i boligmarkedet, sier administrerende direktør Carl O. Geving i Norges Eiendomsmeglerforbund

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse

Innlogging

Siste kommentarer

Geir Ole Sætremyr 11 timer siden E39 – Livsnerven på Vestlandet
@Terje SundsbøSamferdselskomiteen er ikkje SD, og Lien hevder at elbilar lader både oppover og nedover bakke. Kor mykje makt har Sp?
Geir Ole Sætremyr 12 timer siden E39 – Livsnerven på Vestlandet
@Terje SundsbøKva med den gamle tanken om Reknes og bytunell?Og bypakke på linje med Ålesund og Kristiansund?Eller har tilliten til Møreaksen ...
Terje Sundsbø 13 timer siden E39 – Livsnerven på Vestlandet
@Geir Ole SætremyrDu leser ikke de linkene jeg gir deg, gjør du? Da vil du se at det ikke er lokale politikere ...
Geir Ole Sætremyr 18 timer siden E39 – Livsnerven på Vestlandet
@Terje SundsbøNo er det ein gang slik at det var SVV som ikkje fann rom for Møreaksen i si innstilling til ...
Terje Sundsbø 1 dager siden E39 – Livsnerven på Vestlandet
@Geir Ole SætremyrEn av konsekvensene av en utsettelse av Møreaksen er flytting av fergeleiet ut fra sentrum av Molde. Denne flyttingen har ...
Geir Ole Sætremyr 1 dager siden E39 – Livsnerven på Vestlandet
@Terje SundsbøBare å kaste korta dine.Du har gått surr i virvaret av premisser.
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse