Annonse
NTB
Artikkel
NTB
11 mai 2021 06:11
Del på Facebook
Veksten i folketallet i Kina falt fra 2010 til 2020, viser tall fra Kinas statistiske byrå. En folketelling fra i fjor viser at landet befolkning økte med drøyt 5 prosent de siste ti årene. Foto: Ng Han Guan/ AP/NTB
Veksten i folketallet i Kina falt fra 2010 til 2020, viser tall fra Kinas statistiske byrå. En folketelling fra i fjor viser at landet befolkning økte med drøyt 5 prosent de siste ti årene. Foto: Ng Han Guan/ AP/NTB
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

En ny folketelling i Kina viser at landet har 1,41 milliarder innbyggere. Folketallet øker fortsatt, men veksten avtar.

Færre par får barn, noe som legger press på et aldrende samfunn med nedgang i arbeidsstyrken, viser resultatet fra folketellingen som ble lagt fram av kinesiske myndigheter tirsdag.

Kina foretar folketellinger hvert tiende år. Denne siste tellingen ble gjennomført i fjor og viser at landets innbyggertall har steget med 5,4 prosent siden forrige telling, en økning på 72 millioner mennesker.

Det gir et årlig gjennomsnitt i veksten på 0,53 prosent, noe som er 0,04 prosent lavere enn i forrige tiårsperiode. Det er den mest saktegående veksten siden 1960-tallet.

Når det gjelder kjønnsbalansen, er det 105 menn for 100 kvinner. Sagt med andre tall: Kina har nå 33 millioner flere menn enn kvinner.

For få fødsler

Etter flere tiår med den såkalte ettbarnspolitikken fra 1980 for å begrense befolkningsøkningen, tillot myndighetene fra 2016 at familier kunne få ha to barn. Endringen var knyttet til bekymringer rundt nedgang i antall personer i yrkesaktiv alder.

– Justeringen i Kinas fødselspolitikk har ført til positive resultater, sa det statistiske sentralbyråets sjef Ning Jizhe da tallene ble lagt fram tirsdag.

Men resultatet av oppmykningen i familiepolitikken lar vente på seg, ettersom den ventede babyboomen ennå ikke har slått inn. Folk venter med å få barn fordi det er dyrt, folk har liten plass å bo på, og mødre diskrimineres i yrkeslivet, ifølge AP.

Bekymringen nå er at antall folk i yrkesaktiv alder faller for raskt, noe som kan påvirke landets økonomiske utvikling.

Flere eldre

Antall mennesker i alderen mellom 15 og 59 år har falt nesten 7 prosentpoeng siden forrige folketelling for ti år siden, mens det i samme periode var en økning på mer enn 5 prosentpoeng for folk over 60 år. 18,7 prosent av befolkningen er 60 år eller eldre.

Nedgang i inngåtte ekteskap de siste årene har påvirket fødselstallene. Det har også økende kostnader. Dessuten utsetter eller unngår kvinner i større grad å bli gravide.

Koronapandemien har det siste året bidratt til nedgang i fødselsraten, ifølge Ning.

I koronaåret 2020 ble det registrert rundt 12 millioner fødsler. Det var en nedgang på 18 prosent fra 14,6 millioner fødsler året før, som var året med den laveste fødselsraten i landet siden 1949.

Gjennomsnittsfamilien består nå av 2,62 mennesker, ned fra 3,10 for ti år siden.

Urbanisering

Urbanisering er et tydelig tegn på endringer i det kinesiske samfunnet. Andelen som bor i urbane strøk steg med 236,4 millioner mennesker siste tiårsperiode, nesten 15 prosent mer enn ved forrige folketelling.

Over 63 prosent av befolkningen bor nå i urbane strøk.

Nesten 500 millioner innbyggere er registrert bosatt på steder der de ikke arbeider. Det er en situasjon som kan gjøre det vanskeligere for familier å få tilgang til skoler og helsevesen.

Kina gjennomfører folketellinger hvert tiår for å få oversikt over befolkningsvekst, flyttemønster og andre trender.

Fjorårets telling ble fullført i desember. Over 7 millioner frivillige bidro til innsamlingen av opplysningene. For første gang ble mye av informasjonen innhentet digitalt.

Mener folketallet faller

Men den USA-baserte akademikeren Yi Fuxian, som er seniorforsker i obstetrikk og gynekologi ved University of Wisconsin-Madison, mener at Kinas befolkningsanslag er for høyt og at folketallet begynte å falle i 2018.

– 2020-folketellingen er utarbeidet for å unngå et politisk jordskjelv, men kan føre til at Kinas økonomiske, sosiale, forsvars-, utenriks- og annen politikk fortsetter å bli basert på feil befolkningstall, sier Yi, som i en bok argumenterer mot Kinas tidligere ettbarnspolitikk.

Folketellingen var populært lesestoff i kinesiske sosiale medier tirsdag og fikk raskt over 120 millioner visninger. Noen klaget over at tallene ikke kunne være nøyaktige, mens andre viste til økende utfordringer og kostnader ved å stifte familie i dagens moderne Kina.

– Livet er ikke lett. Er det ikke bra for vanlige folk å kunne ta ansvar for samfunnet og seg selv ved å velge å utsette neste generasjon, spør en nettbruker.

Utfordringer

Folk i yrkesaktiv alder regnes i statistikken til å være mellom 15 og 59 år. Denne andelen falt til 894 millioner mennesker fra 2011, en nedgang på rundt 5 prosent.

Kinesiske myndigheter har begynt å diskutere om den offisielle pensjonsalderen bør økes fra 55 år for å øke andelen yrkesaktive.

Kina, sammen med Thailand og noen andre land i Asia der også befolkningen eldres raskt, står overfor det økonomer kaller en utfordring om hvorvidt landet rekker å bli rikt før befolkningen eldes. Noen analytikere advarer om at Kina kan stå overfor en demografisk tidsbombe.

– Vi er mer bekymret over rask nedgang i den yrkesaktive delen av befolkningen, sier Lu Jiehua, professor i befolkningsstudier ved Beijing-universitetet.

– Hvis befolkningen blir for gammel, blir det umulig å løse problemet ved hjelp av innvandring. Det må håndteres fra et tidlig tidspunkt, sier Lu.

(©NTB)

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse

Innlogging

Siste kommentarer

Terje Sundsbø 30 minutter siden Kostnadsreduksjoner på og med Møreaksen
@Anne Mari SandshamnSom vanlig ingen saklige argumenter verken til Rasmussens artikkel eller mine momenter. Det oppsummerer motstanden mot Møreaksen i et nøtteskall.
Anne Mari Sandshamn 11 timer siden Kostnadsreduksjoner på og med Møreaksen
@Arne AlmaasDu har så rett Arne. Å føre en dialog for en selv er ikke vanlig.
Bjørn Nøstvold 18 timer siden Venstre gir seg selv en rett venstre
Ønsker en forandring, stemmer en for forandring.
Vidar Hölm 1 dager siden Neste år er det igjen Stortingsvalg
"Nå er det ikke tid for «blame game», sa helseminister Jan Christian Vestre (Ap) til Sunnmørsposten 24. oktober. Jo, det ...
Vidar Hölm 1 dager siden Neste år er det igjen Stortingsvalg
Norges offentlige helsevesen er i full krise og det er det nettopp Arbeiderpartiet som har hovedansvaret for! Helsereformen 2002/Tore Tønne. ...
Ketil Strand Andersen 5 dager siden Skremmende fremtidsscenario
Bra innlegg. Valg til neste år, da gjelder det.
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse