Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Artikkel
NTB
12 mai 2021 20:41
Del på Facebook
Statsminister Erna Solberg hadde med seg gode nyheter til 18-24-åringene da hun dukket opp på regjeringens koronapressekonferanse onsdag. Foto: Annika Byrde / NTB
Statsminister Erna Solberg hadde med seg gode nyheter til 18-24-åringene da hun dukket opp på regjeringens koronapressekonferanse onsdag. Foto: Annika Byrde / NTB
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

18-24-åringene flyttes fram i vaksinekøen, kommuner med høy smitte prioriteres kraftigere og AstraZeneca-vaksinen skrotes for godt i den nye vaksinestrategien.

– Unnskyld til alle fra 25 til 39, år men de har mange andre ting å glede seg over i livet, sa statsminister Erna Solberg (H) da hun la fram regjeringens nye vaksinestrategi på en pressekonferanse onsdag.

Strategien innebærer at ungdom på mellom 18 og 24 år flyttes fram i køen og blir vaksinert sammen med aldersgruppen 40–44 år.

– Regjeringen løfter de unge fram i vaksinekøen fordi smitten er høyest blant de unge. Unge voksne har mer sosial kontakt enn eldre voksne og bidrar mer til smittespredningen, sier Solberg.

Aldersgruppen 25–39 år vaksineres helt sist.

– Det er alltid noen som kommer sist i køen, og jeg synes vel kanskje at den gruppen fra 18–24 år har båret en ganske stor belastning. Det er her du finner mange av førsteårsstudentene, det er her du finner russekullet. Det er her du finner mange av dem som har hatt en mye kjipere tid fordi de ikke har kunnet gå på jobb, fordi de ble sittende hjemme og se på en PC-skjerm.

Skroter AZ, holder Janssen på vent

Hvis vaksineringen går etter planen, vil alle over 18 år ha fått tilbud om første dose i månedsskiftet juli/august, ifølge statsministeren.

Dette anslaget gjelder selv om AstraZeneca-vaksinen nå skrotes helt fra det norske koronavaksinasjonsprogrammet i den nye strategien.

Janssen-vaksinen holdes fortsatt på pause, og regjeringen skal nå vurdere om den kan gis frivillig til dem som ønsker det.

– Hvis Janssen-vaksinen skal tilbys, vil den være gratis og de som får den, vil være omfattet av pasientskadeordningen i tilfelle bivirkninger, sier helseminister Bent Høie (H).

Mer vaksine til smitteområdene

Det siste store grepet regjeringen gjør i den nye vaksinestrategien er å prioritere områder med høyt smittetrykk enda hardere. 24 østlandskommuner med vedvarende høyt smittetrykk skal få 60 prosent flere vaksiner.

Denne nyheten gjør byrådsleder Raymond Johansen (Ap) i Oslo glad.

– Dette har vi ventet på lenge, sier han til NTB.

Byrådslederen påpeker at folk i Oslo har levd med svært strenge tiltak lenge og at det aller meste har vært stengt det siste halve året.

– Hele Norge står i denne situasjonen sammen – jo fortere vi får ned smitten i de områdene med mest smittetrykk, jo raskere kan vi lette på tiltak og få mer av hverdagen tilbake, sier han.

Lærere ikke prioritert

Flere har den siste tiden foreslått at lærere og barnehageansatte skyves framover i vaksinekøen, men dette velger regjeringen å ikke gjøre.

De velger i stedet å følge anbefalinger fra Folkehelseinstituttet om å ikke prioritere vaksinasjon av enkelte yrkesgrupper eller personer med samfunnskritisk jobb fremfor andre.

(©NTB)

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse

Innlogging

Siste kommentarer

Terje Sundsbø 1 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Geir Ole SætremyrPå Møreaksen betaler bilistene bompenger, på jernbane betaler passasjerene billett. Mitt spørsmål gjelder fortsatt:Hvorfor behandles lokal forankring og finansiering ulikt ...
Terje Sundsbø 12 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Anne Mari SandshamnSkålaveien var ikke et fergeavløsningsprosjekt, og mottok aldri offentlig støtte. Skålavegen ble bygget som en privat vei i regi av ...
Geir Ole Sætremyr 14 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDer er ei forskell  Møreaksen skal delfinansierast via bompengar. Jernbane via passasjernbilett.80% staleg finansiering av Møreaksen.  Vesentlig statlig bidrag til finansiering ...
Geir Ole Sætremyr 15 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDu har I ein tidlegare kommentar uttalt at eg ikkje er forankra I Naturvernforbundet.  Då har eg utfordra deg til ...
Anne Mari Sandshamn 16 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøSå klart Skålavegen er et fergeavløsning! Den erstattet en fergerute, ikke sant?  
Terje Sundsbø 16 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Geir Ole SætremyrSpørsmålet var: Jernbane er en av ulike transportløsninger, på samme måte som vei. Da er det vel rimelig at de ...
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse