Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
Del på Facebook
– På Tjeldbergodden er vi klare for å redusere CO2-utslippene med 300 000 tonn gjennom å elektrifisere metanolfabrikken, skriver Nils Erik Pettersen i dette innlegget om behovet for mer kraft til regionen. Foto: Steinar Melby / KSU.NO
– På Tjeldbergodden er vi klare for å redusere CO2-utslippene med 300 000 tonn gjennom å elektrifisere metanolfabrikken, skriver Nils Erik Pettersen i dette innlegget om behovet for mer kraft til regionen. Foto: Steinar Melby / KSU.NO
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Kysten mellom Hustadvika og Trondheimsleia er en av Norges viktigste verdiskapingsregioner. Her har olje- og gassvirksomheten skapt vekst, arbeidsplasser og store verdier for samfunnet i mer enn 40 år.

Nå står vi overfor nye utfordringer. Industrien må omstilles. Nye arbeidsplasser må skapes.  Og vi er i gang! På Averøy satses det stort på landbasert oppdrett. Noen av de fremste torske- og kveiteprodusentene finnes i samme kommune, med store ekspansjonsplaner. 

Lenger nord ligger øyrekka fra Smøla til Hitra og Frøya. Her ligger produsentene av oppdrettsfisk på rekke og rad. På den samme kyststrekningen ligger Norges ledende klynge innen oppdrettsservice, brønnbåtrederier, fôrproduksjon, verft og leverandører av utstyr og tjenester til næringen.  

I denne regionen produseres hele 13 % av Norges oppdrettsfisk. Og enda mer kan det bli.  

Vi har allerede vindkraft på land ved kysten. På Smøla og Hitra ønsker lokalsamfunnene å satse videre på fornybar energi når dagens møller må byttes ut og konsesjonene utløper. Det kan bli mer vindkraft, og det kan bli solkraft. Og utenfor kysten ligger det muligheter for havvind på Frøyabanken.  

Vår region får en nøkkelrolle når olje- og gassnæringen skal omstilles. På Tjeldbergodden er vi klare for å redusere CO2-utslippene med 300 000 tonn gjennom å elektrifisere metanolfabrikken. Med CO2-fangst vil det produseres blå metanol og blått hydrogen. Det vil gi sikrere og sannsynligvis høyere fremtidige inntekter av produksjonen.

Så hva er egentlig problemet? Og hvordan kan det løses? 

Skal vi sikre vekst, arbeidsplasser og verdier for samfunnet også i årene som kommer, trenger vi en storstilt satsing på grønne arbeidsplasser. Vi har naturressursene. Potensialet er stort. 

Men industriutvikling og elektrifisering til havs og på land krever kraft.  

Derfor er det nå avgjørende at storsamfunnet legger til rette for produksjon av ny fornybar energi og sterk, sikker og forutsigbar kraftforsyning. Dagens situasjon er prekær. Usikkerheten er stor. Og nå står mange store investeringsbeslutninger i kø. 

Hvordan løse dette? Hvordan skape forutsigbarhet for folk og næringsliv? 

  1. Kortsiktige løsninger må på plass så fort som mulig 
  2. Langsiktige løsninger må sikre at vi unngår å havne i samme situasjon om få år 

Helt konkret: Vi trenger en ny kraftlinje på 420 kV til ytre Nordmøre for å omstille regionen, skape nye grønne arbeidsplasser og realisere ny fornybar kraft.

Et sterkt kraftnett til kysten er avgjørende for å sikre omstillingen. Vi har industritradisjonene og vi har visjonene. 

Norge trenger kysten. Kysten trenger kraft. 

Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse

Innlogging

Siste kommentarer

Anne Mari Sandshamn 3 timer siden Svindyrt med Møreaksen!
@Terje G. FinnøySå enig med deg. Det finnes mange parti som ikke er så ivrig på dette "drømmeslottet". Jeg vet iaffal hva ...
Terje G. Finnøy 17 timer siden Svindyrt med Møreaksen!
Bom og litt til. På Åndalsnes ønskes/kreves det nå fartsdumper ifbm. E136I Steinkjer fikk man E6 rett gjennom byen. Nå ...
@Terje SundsbøTakk det samme til deg og  :)  Jeg ler og masse hver dag :) 
@Anne Mari SandshamnJeg ler masse – bare fortsett å skrive du….
@Terje SundsbøDette er voksen humor det, ikke barnslig slik du ser det :)  Du må aldri bli så voksen at du ...
@Anne Mari SandshamnDu vet at Rasmussen svarer på alle avisinnlegg til han, og flere til. Rasmussen har aldri deltatt i sosiale media ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse

Våre utvalgte