Smøla Næringsforening i samarbeid med Smøla Nærings- og kultursenter KF, arrangerte næringskonferanse tirsdag den 23. november 2021 på Smøla Havfiskesenter.
Arrangementet skulle opprinnelig avholdes i mars 2020, men ble av på grunn av covid-pandemien utsatt.
Konferansen samlet om lag 50 deltakere fra primærnæringene, havbruksnæring, leverandørindustri, produsenter av lokale produkter og lokal mat, reiseliv og kultur, politikk og kommunale forvaltning.
Konferansen åpnet med lunsj hvor man fikk servert «Ureist», en delikat lunsjpakke bestående av lokalprodusert mat som gulrot, villsau- og kvalprodukt, røykalaks, krabbe, honning og bakevarer.
Første foredragsholder var Eileen Brandsegg. Hun driver grunderbedriften Byliv og har vært engasjert i mange små og store byutviklingsprosjekter og arrangementer i Trøndelag.
Hun fokuserte på hvordan Smøla skal bli en attraktiv kommune slik at ungdom flytter tilbake etter endt utdannelse og tilreisende arbeidere «slår rot» i Havlandet. Hun snakket også om hvordan skape sosiale møteplasser og attraktive sentrum og bygder.
Etter hvert emne var det små pauser hvor man diskuterte det som var tatt opp. Avvslutningsvis fikk grupper konkrete spørsmål og svarene ble presentert i plenum.
I pausen trakk deltakerne inn i puben for en forfriskning for de som ønsket det.
Etter pausen var det ikke ukjente Arne Hjeltnes sin tur. Hjeltnes har lang erfaring innen TV-underholdning, reiseliv og sjømatnæring. Han har jobbet som Norsk Sjømatråds (nå Sjømat Norge) fiskeriutsending til Asia. Han har også drevet fiskeforedlingbedrift i Mehamn og kjenner dermed sjømatnæringen godt fra innsiden.
Hjeltnes holdt et engasjerende foredrag hvor han kom innom sine erfaringer fra overnevnte. Han kom så innom eksporthistorien, grunderånd og innovasjon, om viktigheten av å samarbeide og ha en god markedsføringsstrategi.
Til slutt serverte Magne Lillehaug en buffet med det beste Smøla kan tilby fra sjø og jord. Ingen gikk sulten hjem etter etter et arrangement på «Havfisken» denne gang heller.
Tilbakemeldingene fra deltakerne var svært positive. Det er tydelig at det etter et og et halvt år «i fengsel» var godt med faglig input og sosialt samvær igjen.