Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Artikkel
NTB
14 januar 2022 15:44
Del på Facebook
Asfalten ble flerret opp og veistrekningen ble totalskadd på E39 ved Vinjeøra i Trøndelag etter ekstremværet Gyda. Strekningen er en av svært mange som vil forbli stengt en tid fremover, ifølge Vegvesenet. Foto: Svein Stavås / NTB
Asfalten ble flerret opp og veistrekningen ble totalskadd på E39 ved Vinjeøra i Trøndelag etter ekstremværet Gyda. Strekningen er en av svært mange som vil forbli stengt en tid fremover, ifølge Vegvesenet. Foto: Svein Stavås / NTB
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Ekstremværet Gyda er over, men det er ventet etterdønninger flere steder i landet. Statens vegvesen ber folk unngå å reise på hytta i helgen.

– Vi finner det riktig å advare og be folk vurdere situasjonen før man legger ut på tur i helgen, selv om Gyda er ferdig. Situasjonen er fremdeles uavklart, sier avdelingsdirektør Nils Karbø i Vegvesenet til NTB.

Ekstremværet Gyda har herjet i store deler av landet denne uka og har medført store ødeleggelser både på veier, boliger og infrastruktur. Torsdag ble Gyda erklært over. Men det blåser fremdeles friskt flere steder, og det er i tillegg fare for både flom og jord-, sørpe- og flomskred flere steder.

Mange fylkesveier og europaveier er dessuten fremdeles stengt som følge av blant annet ras og flom. Det er spesielt på Nordvestlandet og i Trøndelag og Nordland at mange veier ennå er stengt.

– Vi jobber for fullt med å rydde opp og åpne opp der det er mulig. Flere steder er det store skader, og dette tar tid å rydde opp. Det er også krevende kjøreforhold som følge av dårlig vær. Det er meldt mye vind i helgen, særlig søndag, sier Karbø.

Opprydningsarbeidet fortsetter

Han ber folk som likevel skal legge ut på hjul i helgen, om å sjekke Vegvesenets trafikkart på nettsidene , hvor man til enhver tid finner oppdatert status på hvilke veistrekninger som er åpne eller stengt. Dette endrer seg stadig vekk, påpeker han.

– Der kan man planlegge en rute fra A til B og eventuelt legge inn alternative reiseruter. Man vil nok kunne komme seg fram de fleste steder, men på en del mindre steder kan det være mer problematisk, sier Karbø.

Han sier at arbeidet vil fortsette gjennom helgen med både å danne seg en fullstendig oversikt over skadene, samt å håndtere disse. Og det kan raskt oppstå flere ødelagte veier.

– Når vannet trekker seg tilbake, så kan dette medføre jordras som kan føre til ytterligere stengte veier, sier han.

– Entreprenørene har gjort en kjempejobb med å håndtere alt dette, det må jeg understreke. De står på også gjennom helgen, sier Karbø.

Skademeldingene renner inn

Et tydelig bilde på skadene etter Gyda var den ødelagte veistrekningen på E39 ved Vinjeøra i Trøndelag, hvor asfalten flerret av. Strekningen vil være stengt fram til neste uke på grunn av det omfattende reparasjonsarbeidet som skal gjøres de neste dagene.

Forsikringsselskapene har fått inn over 1.000 skademeldinger etter ekstremværet. Det ventes en økning i dagene fremover, ifølge Finans Norge og Norsk Naturskadepool.

– Det er mest flom- og vannskader der vann har trengt inn i bygninger, hovedsakelig i kjellere eller underetasjer. Det er flest skader i Møre og Romsdal og Trøndelag, men vi har også en del i Nordland og Troms, sier kommunikasjonsrådgiver Torbjørn Brandeggen i Tryg Forsikring.

<p>(©NTB)<br></p>

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Siste kommentarer

Geir Ole Sætremyr 1 dager siden E39 – Livsnerven på Vestlandet
@Terje SundsbøSamferdselskomiteen er ikkje SD, og Lien hevder at elbilar lader både oppover og nedover bakke. Kor mykje makt har Sp?
Geir Ole Sætremyr 1 dager siden E39 – Livsnerven på Vestlandet
@Terje SundsbøKva med den gamle tanken om Reknes og bytunell?Og bypakke på linje med Ålesund og Kristiansund?Eller har tilliten til Møreaksen ...
Terje Sundsbø 1 dager siden E39 – Livsnerven på Vestlandet
@Geir Ole SætremyrDu leser ikke de linkene jeg gir deg, gjør du? Da vil du se at det ikke er lokale politikere ...
Geir Ole Sætremyr 1 dager siden E39 – Livsnerven på Vestlandet
@Terje SundsbøNo er det ein gang slik at det var SVV som ikkje fann rom for Møreaksen i si innstilling til ...
Terje Sundsbø 1 dager siden E39 – Livsnerven på Vestlandet
@Geir Ole SætremyrEn av konsekvensene av en utsettelse av Møreaksen er flytting av fergeleiet ut fra sentrum av Molde. Denne flyttingen har ...
Geir Ole Sætremyr 2 dager siden E39 – Livsnerven på Vestlandet
@Terje SundsbøBare å kaste korta dine.Du har gått surr i virvaret av premisser.
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse