Annonse
Annonse
NTB
Artikkel
NTB
14 januar 2022 15:44
Asfalten ble flerret opp og veistrekningen ble totalskadd på E39 ved Vinjeøra i Trøndelag etter ekstremværet Gyda. Strekningen er en av svært mange som vil forbli stengt en tid fremover, ifølge Vegvesenet. Foto: Svein Stavås / NTB
Asfalten ble flerret opp og veistrekningen ble totalskadd på E39 ved Vinjeøra i Trøndelag etter ekstremværet Gyda. Strekningen er en av svært mange som vil forbli stengt en tid fremover, ifølge Vegvesenet. Foto: Svein Stavås / NTB

Ekstremværet Gyda er over, men det er ventet etterdønninger flere steder i landet. Statens vegvesen ber folk unngå å reise på hytta i helgen.

– Vi finner det riktig å advare og be folk vurdere situasjonen før man legger ut på tur i helgen, selv om Gyda er ferdig. Situasjonen er fremdeles uavklart, sier avdelingsdirektør Nils Karbø i Vegvesenet til NTB.

Ekstremværet Gyda har herjet i store deler av landet denne uka og har medført store ødeleggelser både på veier, boliger og infrastruktur. Torsdag ble Gyda erklært over. Men det blåser fremdeles friskt flere steder, og det er i tillegg fare for både flom og jord-, sørpe- og flomskred flere steder.

Mange fylkesveier og europaveier er dessuten fremdeles stengt som følge av blant annet ras og flom. Det er spesielt på Nordvestlandet og i Trøndelag og Nordland at mange veier ennå er stengt.

– Vi jobber for fullt med å rydde opp og åpne opp der det er mulig. Flere steder er det store skader, og dette tar tid å rydde opp. Det er også krevende kjøreforhold som følge av dårlig vær. Det er meldt mye vind i helgen, særlig søndag, sier Karbø.

Opprydningsarbeidet fortsetter

Han ber folk som likevel skal legge ut på hjul i helgen, om å sjekke Vegvesenets trafikkart på nettsidene , hvor man til enhver tid finner oppdatert status på hvilke veistrekninger som er åpne eller stengt. Dette endrer seg stadig vekk, påpeker han.

– Der kan man planlegge en rute fra A til B og eventuelt legge inn alternative reiseruter. Man vil nok kunne komme seg fram de fleste steder, men på en del mindre steder kan det være mer problematisk, sier Karbø.

Han sier at arbeidet vil fortsette gjennom helgen med både å danne seg en fullstendig oversikt over skadene, samt å håndtere disse. Og det kan raskt oppstå flere ødelagte veier.

– Når vannet trekker seg tilbake, så kan dette medføre jordras som kan føre til ytterligere stengte veier, sier han.

– Entreprenørene har gjort en kjempejobb med å håndtere alt dette, det må jeg understreke. De står på også gjennom helgen, sier Karbø.

Skademeldingene renner inn

Et tydelig bilde på skadene etter Gyda var den ødelagte veistrekningen på E39 ved Vinjeøra i Trøndelag, hvor asfalten flerret av. Strekningen vil være stengt fram til neste uke på grunn av det omfattende reparasjonsarbeidet som skal gjøres de neste dagene.

Forsikringsselskapene har fått inn over 1.000 skademeldinger etter ekstremværet. Det ventes en økning i dagene fremover, ifølge Finans Norge og Norsk Naturskadepool.

– Det er mest flom- og vannskader der vann har trengt inn i bygninger, hovedsakelig i kjellere eller underetasjer. Det er flest skader i Møre og Romsdal og Trøndelag, men vi har også en del i Nordland og Troms, sier kommunikasjonsrådgiver Torbjørn Brandeggen i Tryg Forsikring.

<p>(©NTB)<br></p>

Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse

Siste kommentarer

Vidar Hölm 30 minutter siden Regionspørsmålet arkiveres – endelig!
Ja ser jo de jubler i molde over sine kjære naboer i nord. Nå får de NAV kontoret fra Kristiansund. ...
Vidar Hölm 1 timer siden Bypakken – bompenger til evig tid?
Bruk blinklys i rundkjøringer og lag rundkjøring i Dalekrysset og i Norges mest snodige kryss, Rensvikkrysset ,så er dere i ...
70% av befolkningen i Kristiansund driter i hvilket fylke de tilhører og flertallet av de som har en mening stortrives ...
@Terje G. FinnøyFor flertallet av de som krysser Romsdalsfjorden er Møreaksen raskest. Det er kun 25% av de som krysser Romsdalsfjorden som ...
Terje G. Finnøy 1 dager siden SVV fortsetter sin manipulasjon av E39 utredning
@Terje SundsbøOg her vrir og vender du igjen.Romsdalsaksen er kortest, flatest og mest fremtidsrettet som trase mellom Ålesund og Bergsøy.SVV og ...
@Terje G. FinnøyTrafikktellingene viser at kun 40% av de som krysser Romsdalsfjorden passerer Røbekk. Tilhengerne av Romsdalsaksen omgår fakta. For Romsdalsaksen vil ...
Annonse

Hva skjer

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansundsregionen.

Trykk her for å legge til arrangement

Trykk her for kalender i større format og valg av periode. Her vil du også kunne finne tilknyttede artikler og annonserte arrangementer.

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse

Våre utvalgte