Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Artikkel
NTB
05 mars 2022 12:58
Del på Facebook
President Volodymyr Zelenskyj holdt natt til lørdag en tordentale der han gikk hardt ut mot Nato som ikke vil opprette en flyforbudssone over Ukraina. Foto: Den ukrainske presidentens kontor / AP / NTB
President Volodymyr Zelenskyj holdt natt til lørdag en tordentale der han gikk hardt ut mot Nato som ikke vil opprette en flyforbudssone over Ukraina. Foto: Den ukrainske presidentens kontor / AP / NTB
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

President Volodymyr Zelenskyj er rasende på Nato, som ikke vil innføre en flyforbudssone over Ukraina. Det samme er landets forsvarsminister.

Natos generalsekretær Jens Stoltenberg utelukket fredag at forsvarsalliansen vil intervenere militært i Ukraina, som ikke er medlem av Nato.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

– Vi har et ansvar som Nato-allierte for å hindre at denne krigen eskalerer utenfor Ukraina, for det vil bli enda farligere og ødeleggende og forårsake enda mer menneskelig lidelse, sa Stoltenberg.

Den eneste måten å håndheve et flyforbud over Ukraina på, vil være å sende kampfly. Det vil kunne kaste store deler av Europa ut i krig, advarte han.

– Vi kommer derfor ikke til å rykke inn i Ukraina, verken på bakken eller i lufta, slo Stoltenberg fast.

Følelsesladd

Natt til lørdag fikk Stoltenberg svar på tiltale fra Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj, som i en åtte minutter lang video lagt ut på Facebook tok et rasende og følelsesladd oppgjør med Nato.

– Natos utenriksministermøte viste at det ikke er alle som ser på kampen for frihet som Europas fremste mål, sa Zelenskyj.

– Gjennom å nekte å opprette en flyforbudssone, har alliansen gitt grønt lys til bombingen av ukrainske byer. Alle som dør heretter, dør på grunn av dere, fortsatte han.

Alt Nato-landenes utenriksministre greide å bli enige om fredag, var ifølge Zelenskyj å sende 50 tonn med diesel til Ukraina.

– Kanskje for at vi kan sette fyr på Budapest-avtalen og få den til å brenne bedre. Men det brenner alt hos oss, sa han, med henvisning til avtalen fra 1994 der Ukraina ga slipp på sine atomvåpen i bytte mot sikkerhetsgarantier fra Russland.

Husk Tsjernobyl

Ukrainas forsvarsminister Oleksij Reznikov har også lite til overs for Natos argumentasjon og minner om at russiske styrker både har tatt kontroll over Ukrainas største atomkraftverk i Zaporizjzja og det nedstengte Tsjernobyl-kraftverket.

Annonse
Annonse

– Alle som nå blokkerer stenging av luftrommet over Ukraina, bør huske hva som skjedde i april 1986, sier han i en video og minner om Tsjernobyl-katastrofen.

Det russiske angrepet mot Zaporizjzja-kraftverket var ikke tilfeldig, sier han.

– Dette er målrettede handlinger. Russland har begått en atomterrorhandling. Vi var mirakuløst heldige, da brannen ble slukket. Men i morgen er vi kanskje ikke så heldig, sier Reznikov.

Snakker med senatorer

Lørdag skal Zelenskyj snakke direkte med representantene i Senatet i Washington, for første gang siden Russland invaderte Ukraina 24. februar.

En fersk meningsmåling Ipsos har utført for Reuters , viser at tre av fire amerikanere mener at Nato bør opprette en flyforbudssone over Ukraina, noe både Pentagon og Det hvite hus har avvist.

– Lytt til folket. Gårsdagens måling viste tydelig at raseriet etter Russlands invasjon av Ukraina øker, sier Reznikov i en kommentar.

Graham kritiseres

Telefonsamtalen med Zelenskyj er satt opp på initiativ fra Ukrainas ambassade i Washington, og alle de 100 senatorene er invitert til å delta.

Blant dem er også senator Lindsey Graham, som har høstet massiv kritikk etter ha tatt til orde for at Russlands president Vladimir Putin bør likvideres.

– Den eneste måten å få en slutt på dette er om noen i Russland dreper denne fyren. Dere vil gjøre landet deres og verden en stor tjeneste, tvitret han tidligere i uka.

Både demokrater og republikanere har i ettertid gått hardt ut mot Graham og kalt utspillet uansvarlig og farlig.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse

Innlogging

Siste kommentarer

Geir Ole Sætremyr 2 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDette er politikk gjennom Regjering og Storting.Det er ikkje noko Naturvernforbundet arbeider med, men vi registrerer kva rammeverk som er ...
Terje Sundsbø 2 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Geir Ole SætremyrDu svarer ikke på spørsmålet. Er det vanlig praksis i Naturvernforbundet?
Geir Ole Sætremyr 2 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDu må adressere dette hos andre.
Terje Sundsbø 3 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Geir Ole SætremyrPå Møreaksen betaler bilistene bompenger, på jernbane betaler passasjerene billett. Mitt spørsmål gjelder fortsatt:Hvorfor behandles lokal forankring og finansiering ulikt ...
Terje Sundsbø 3 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Anne Mari SandshamnSkålaveien var ikke et fergeavløsningsprosjekt, og mottok aldri offentlig støtte. Skålavegen ble bygget som en privat vei i regi av ...
Geir Ole Sætremyr 3 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDer er ei forskell  Møreaksen skal delfinansierast via bompengar. Jernbane via passasjernbilett.80% staleg finansiering av Møreaksen.  Vesentlig statlig bidrag til finansiering ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse