Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
Annonse
NTB
Artikkel
NTB
07 mars 2022 07:34
Del på Facebook
8. Mars-markering på Youngstorget i Oslo i 2020. Foto: Fredrik Hagen / NTB.
8. Mars-markering på Youngstorget i Oslo i 2020. Foto: Fredrik Hagen / NTB.
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

8. mars-markeringene i 2021 ble digital de fleste steder i landet. 2022-utgaven er fysisk og preges også av Ukraina-krigen.

I hovedstaden markeres den internasjonale kvinnedagen tirsdag med appeller på Youngstorget fra klokka 18 og deretter tog.

annonse

Hovedparolen er «Abort er kvinners valg – avskaff nemndene nå!».

Flere har også gitt uttrykk for at de vil vise solidaritet til kvinner i Ukraina som lider under Russlands krigføring, noe som har bydd på litt debatt.

– «Fred og solidaritet» bør være hovedparole på årets 8. mars, slik at krigen i Ukraina blir en større sak på årets markering, skrev byråd for arbeid og integrering i Oslo, Rina Mariann Hansen (Ap) og gruppeleder Eivor Evenrud i Rødts bystyregruppe i et innlegg i Vårt Oslo lørdag.

Åpner for parolen

Forslaget avvises imidlertid i et innlegg fra arbeidsutvalget til 8. mars-komiteen i Oslo søndag.

– Hovedparolen «Abort er kvinners valg – Avskaff nemndene nå!» går først i toget. Dette kommer vi ikke til å endre på så kort tid før selve dagen, av hensyn til demokratiet på parolemøtet og abortsakens aktualitet nasjonalt og internasjonalt, skriver Maiken Sætran Lium og Thea Borkhus Gabrielsen, som begge sitter i arbeidsutvalget.

Arbeidsutvalget opplyser imidlertid at de skal trykke opp en parole med ordlyden «Kvinner for fred! Solidaritet med Ukraina!» og at denne kan få plass lenger bak i toget.

annonse

Bergen-festival

Kvinnedagen markeres over hele landet. I Bergen har de som vanlig kvinnefestival, med 37 arrangementer over elleve dager.

programmet har det blant annet vært debatter, foredrag, zumba og standup.

På selve 8. mars starter arrangementet i Bergen klokka 17 på Torgallmenningen. Hovedparolen er «Kamp for full kvinnefrigjøring!» .

Trondheim: – Mange kamper er vunnet

I Trondheim starter arrangementet klokka 17 tirsdag, med påfølgende tog klokka 17.30.

– Kampsakene har vært mange siden kvinnedagen ble arrangert for første gang i USA i 1908, og deretter vedtatt som en internasjonal markeringsdag i 1910. Mange kamper er vunnet siden den gang. Vi har imidlertid fortsatt et godt stykke å gå, nasjonalt og internasjonalt, før vi kan si at vi har nådd målet om likestilling. Sammen skal vi bidra til en stor og sterk markering av den internasjonale kvinnedagen her i Trondheim i 2022, skriver arrangørene på Facebook.

I Stavanger starter også arrangementet klokka 17.

– Etter to år med pandemi og restriksjoner, kan vi endelig markere den internasjonale kvinnedagen på tradisjonell måte. Samtidig er kampen for full likestilling langt fra over: Pandemien har vist oss hvor viktige kvinnedominerte yrker er for samfunnet. Sykepleiere, helsefagarbeidere, lærere, renholdere, barnehagelærere, butikkarbeidere med flere har gjort, skriver komiteen på Facebook.

(©NTB)

annonse

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Siste kommentarer

Hva sier løgneren som bevisst, og mot bedre vitende, kontinuerlig forsøker å villede folket til å tro at Møreaksen er ...
Anne Mari Sandshamn 14 timer siden Svindyrt med Møreaksen!
@Terje G. FinnøySå enig med deg. Det finnes mange parti som ikke er så ivrig på dette "drømmeslottet". Jeg vet iaffal hva ...
Terje G. Finnøy 1 dager siden Svindyrt med Møreaksen!
Bom og litt til. På Åndalsnes ønskes/kreves det nå fartsdumper ifbm. E136I Steinkjer fikk man E6 rett gjennom byen. Nå ...
@Terje SundsbøTakk det samme til deg og  :)  Jeg ler og masse hver dag :) 
@Anne Mari SandshamnJeg ler masse – bare fortsett å skrive du….
@Terje SundsbøDette er voksen humor det, ikke barnslig slik du ser det :)  Du må aldri bli så voksen at du ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse

Våre utvalgte