Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
Annonse
NTB
Artikkel
NTB
07 mars 2022 11:22
Del på Facebook
Strømprisene i Sør-Norge er nå på sitt høyeste hittil i år. Foto: Lise Åserud / NTB
Strømprisene i Sør-Norge er nå på sitt høyeste hittil i år. Foto: Lise Åserud / NTB
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

USA og EUs diskusjoner om stopp i handel med russisk olje sender olje- og gassprisen til værs. Eksperter tror det vil gi enda høyere strømpriser i Sør-Norge.

– Prisstigningen på strøm i Europa vil bli enorm. De er veldig avhengige av gass og kull i sin strømproduksjon. Spørsmålet er hvor mye det vil påvirke prisene i Norge, sier analysesjef Tor Reier Lilleholt i Volue Insight, som driver med analyse av energimarkedet, til NTB.

annonse

Olje- og gassprisene har mandag skutt i været etter at USA sa at de er i diskusjoner med de europeiske landene om et mulig handelsforbud for russisk olje, som svar på Russlands invasjon av Ukraina.

Nordsjøoljen koster mandag formiddag 127 dollar fatet, som er en økning på rundt 7 prosent fra klokken 2 natt til mandag. E24 siterer samtidig Infront på at gassprisene i Europa har steget over 50 prosent til 325 euro per megawattime.

– Kan øke en krone eller mer

I og med at Norge handler strøm med Europa, påvirkes også strømprisene i Norge av prisene på kontinentet. Mandag ligger spotprisen på strøm i Sør-Norge på 2,33 kroner kilowattimen i snitt, ifølge Nord Pool. Det er det høyeste hittil i år.

Tirsdag vil prisene stige enda litt til og vil i snitt ligge på 2,58 kroner kilowattimen, med en topp på 6,53 kroner mellom klokken 7 og 8 på morgenen.

Lilleholt tror strømprisene kan stige ytterligere den nærmeste tiden.

– Prisene i Sør-Norge kan gå opp ytterligere en krone eller mer. Men det er umulig å si hvor raskt og hvor høyt prisen kan gå, sier Lilleholt.

Han understreker likevel at det ikke har skjedd noen store fysiske endringer i kraftproduksjonen i Europa og gassimporten fra Russland.

– Det som prises inn nå, er frykten og usikkerheten for at noe kan skje, sier Lilleholt.

Han sier at strømprisen i Sør-Norge påvirkes av massiv eksport til det europeiske markedet.

annonse

– Norge vil trolig fortsatt eksportere mye strøm til Europa den kommende tiden. Derfor vil nok strømprisene ligge på mellom 2 og 3 kroner gjennom sommeren i Sør-Norge. Det er det som prises inn i markedet nå, sier eksperten.

– 60 til 80 øre kWt skyldes krigen

Kraftanalytiker Sigbjørn Seland i Storm Geo Nena sier at strømprisen i Sør-Norge trolig vil øke på nytt allerede tirsdag som følge av uroen i markedet.

– Svært mye av prisøkningen vi har sett den siste tiden, kan tilskrives det som skjer i Ukraina. Man kan regne med at mellom 60 og 80 øre per kilowattime skyldes krigen, sier han.

Analytikeren mener at markedene nå priser inn en stadig større sannsynlighet for at det vil skje noe med tilbudet av kull og naturgass til Europa.

– Det kan enten være som følge av sanksjoner og motsanksjoner, eller ved at infrastruktur, som gassledninger eller jernbane som frakter kull, ødelegges, sier han.

Bekymret for neste vinter

Tor Reier Lilleholt i Volue Insight sier at forbrukere som er bekymret for strømprisene, fremdeles kan vurdere å inngå fastprisavtaler, selv om forbruket for mange vil bli lavere når det blir varmere utover våren.

– Det er fremdeles noen strømselskaper der ute som ikke henger helt med på prisutviklingen og som har gode fastpristilbud, så hvis man ikke tåler store prissvingninger, er fastpris et godt alternativ, sier han.

Han er samtidig bekymret for hvordan prisene kan bli fram mot neste vinter dersom ikke magasinene i Sør-Norge blir fylt opp til vesentlig høyere nivåer enn de ble i fjor.

– Da vil vinteren vi har sett nå, bare være en start på utviklingene vi kan komme til å få se, sier Lilleholt.

(©NTB)

annonse

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse

Innlogging

Siste kommentarer

Terje Sundsbø 1 timer siden Beskjed om å flytte?
@Anne Mari SandshamnJoda, jeg kan se for meg et slikt scenario, en skyssbåt stor nok til å ta imot flere tusen passasjerer ...
Terje Sundsbø 1 timer siden Prioritering av E136 Eksportveien
@Anne Mari SandshamnHvordan kan jeg gi andre linker med tilsvarende innhold, når slike linker ikke finnes? Og ikke prøv å kverulere med ...
Anne Mari Sandshamn 7 timer siden Prioritering av E136 Eksportveien
@Terje SundsbøHvorfor? Er du ikke voksen nok til å svare på det du blir etterspurt? Eller er sannheten at du ikke ...
Anne Mari Sandshamn 7 timer siden Beskjed om å flytte?
@Terje SundsbøPoenget er at siden du og RR sammeligner og påstår det er MYE verre at Gossen og Otrøya blir uten ...
Terje Sundsbø 11 timer siden Beskjed om å flytte?
@Anne Mari SandshamnHva er poenget med spørsmålet ditt? Det har jo ingen relevans til saken. Du kunne like gjerne spurt om jeg ...
Terje Sundsbø 11 timer siden Prioritering av E136 Eksportveien
@Anne Mari SandshamnKanskje du kan gi eksempler på andre linker som på tilsvarende måte underbygger synspunktene som presenteres?
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse

Våre utvalgte