Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil
NTB
Artikkel
NTB
09 mars 2022 16:17
Del på Facebook
Oljefondet, som ledes av Nicolai Tangen, har solgt seg ut av et kinesisk sportsselskap på grunn av brudd å menneskerettighetene. Det kinesiske utenriksdepartementet har rettet kraftig kritikk mot beslutningen. Foto: Nina E. Rangøy / NTB
Oljefondet, som ledes av Nicolai Tangen, har solgt seg ut av et kinesisk sportsselskap på grunn av brudd å menneskerettighetene. Det kinesiske utenriksdepartementet har rettet kraftig kritikk mot beslutningen. Foto: Nina E. Rangøy / NTB
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Kina reagerer sterkt på beslutningen fra det norske oljefondet om å selge seg ut av selskapet Li-Ning, som lager sportsklær og -utstyr.

Statens pensjonsfond utland (oljefondet) kunngjorde mandag at det selger seg ut av sportsmerket Li-Ning på grunn av bekymring for at selskapet står bak alvorlige brudd på menneskerettighetene. Oljefondets etikkråd knytter selskapet til tvangsarbeid i regionen Xinjiang.

annonse

Myndighetene i Kina anklages for å ha internert flere enn 1 million uigurer og andre tyrkisktalende muslimer i politiske omskoleringsleire og for å utnytte dem til tvangsarbeid.

Menneskerettighetsgrupper sier de har funnet bevis på tortur og tvangssterilisering i regionen. Land som USA, Frankrike og Canada har betegnet det som skjer, som et folkemord.

– En enorm løgn

Det kinesiske utenriksdepartementets talsmann Zhao Lijian kalte onsdag anklagene for en enorm løgn som er fremmet av anti-Kina-krefter. Han rettet en oppfordring til «relevante parter» i oljefondet om ikke å la seg narre, og at man må unngå unødvendige finansielle tap som kan stride mot fondets egeninteresse.

annonse

Oljefondet eide 0,59 prosent av aksjer i selskapet Li-Ning, verdsatt til 1,5 milliarder kroner, men har nå solgt seg ut.

– Produserte klær i interneringsleir

Etikkrådet anbefalte i september i fjor at oljefondet burde trekke ut sine eierinteresser i Li-Ning. Bakgrunnen var rapporter hvor selskapet knyttes til en leverandør som skal produsere klær og utstyr inne i en interneringsleir. I tillegg er Li-Ning knyttet til menneskerettighetsbrudd i Xinjiang gjennom andre leverandører, skriver etikkrådet i sin tilråding.

Etikkrådet viser til at det er godt dokumentert at å produsere eller kjøpe bestemte produkter fra regionen Xinjiang innebærer en særlig risiko for å være involvert i tvangsarbeid.

– Etikkrådet har ikke informasjon som tilsier at Li-Ning har undersøkt eller adressert denne risikoen. Når selskapet heller ikke svarer på rådets forespørsler, konkluderer rådet med at det er en uakseptabel risiko for at selskapet medvirker til grove menneskerettighetsbrudd, heter det i uttalelsen.

(©NTB)

annonse

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse

Innlogging

Siste kommentarer

Anne Mari Sandshamn 7 timer siden Rasmussen hører på velgerne
@Terje SundsbøVet du, jeg prøvde å forklare meg.  Og så kommer du med slike påstander! takk skal du ha for den. ...
Terje Sundsbø 9 timer siden Rasmussen hører på velgerne
@Anne Mari SandshamnDet var du som brakte temaet om redigering på banen – ikke jeg. Jeg har ingen problemer med at du ...
Anne Mari Sandshamn 20 timer siden Rasmussen hører på velgerne
@Terje SundsbøOm jegredigerer er det fordi jeg må korrigere min skriving, da jeg har dysleksi og i tillegg en pc med ...
Terje Sundsbø 21 timer siden Rasmussen hører på velgerne
@Anne Mari SandshamnNoen ganger kan det være behov for et oppklaringsspørsmål, slik jeg stilte deg. Og ditt svar tyder på at ditt ...
Anne Mari Sandshamn 1 dager siden Rasmussen hører på velgerne
@Terje SundsbøDet å besvare et spørsmål, med et annet er IKKE å svare på et spørsmål. Lær det deg du, før ...
Terje Sundsbø 1 dager siden Rasmussen hører på velgerne
@Anne Mari SandshamnDu ber meg slutte – fordi spørsmålet er ubehagelig for deg?Jeg har svart på spørsmålet ditt i TK. Men du ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse

Våre utvalgte