Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Artikkel
NTB
24 mars 2022 10:50
Del på Facebook
Natos generalsekretær Jens Stoltenberg sammen med USAs president Joe Biden og Romanias president Klaus Iohannis på Natos toppmøte i Brussel. Foto: AP / NTB
Natos generalsekretær Jens Stoltenberg sammen med USAs president Joe Biden og Romanias president Klaus Iohannis på Natos toppmøte i Brussel. Foto: AP / NTB
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Jens Stoltenberg har takket ja til ett år ekstra som generalsekretær i Nato. Samtidig frasier han seg jobben som sjef for Norges Bank.

Beslutningen om å forlenge Stoltenbergs periode ble tatt på et hastetoppmøte i Nato torsdag.

Annonse
Annonse

– Jeg har i dag takket ja til å fortsette som generalsekretær i Nato. Vi står overfor en skjebnetid for europeisk sikkerhet. Jeg er takknemlig for tilliten som Natos stats- og regjeringssjefer har vist meg, og vil vie all min oppmerksomhet til å lede alliansen gjennom denne krevende tiden, sier Stoltenberg.

Nato-sjefen opplyser samtidig at han har informert Finansdepartementet om at han frasier meg jobben som sentralbanksjef.

– Nato trenger en generalsekretær som ikke over lengre tid er på vei et annet sted, spesielt nå.

Bache blir sentralbanksjef

Stillingen som sentralbanksjef går nå videre til Ida Wolden Bache.

Hun har vært midlertidig sentralbanksjef siden forgjengeren Øystein Olsen gikk av i vinter.

Bache var visesentralbanksjef fram til Olsens avgang. Hun var Stoltenbergs fremste rival i kampen om toppjobben, men nådde i utgangspunktet ikke opp. Nå får hun jobben likevel.

Det skjer etter en høst med mye politisk bråk rundt utnevnelsen.

Stoltenbergs tette politiske og personlige bånd til Arbeiderpartiet og statsminister Jonas Gahr Støre fikk politikere fra flere partier til å gi uttrykk for sterk bekymring for Norges Banks uavhengighet med ham ved roret.

Utnevnes snart

Finansdepartementet opplyser at det om kort tid vil bli lagt fram en innstilling om utnevnelse av Bache.

– Jeg skulle selvfølgelig gjerne sett at Jens Stoltenberg ble vår neste sentralbanksjef, men vi står midt i en dramatisk situasjon i Europa, og jeg har stor forståelse for at han prioriterer å fortsette i den viktige rollen han har i Nato, sier finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) i en pressemelding.

Nå gir han full støtte til Bache.

– Det er kort tid siden vi fullførte en grundig ansettelsesprosess hvor Ida Wolden Bache ble vurdert som svært kompetent for stillingen. Hun har allerede fungert som sentralbanksjef i noen uker, og fyller rollen på en god måte, sier Vedum.

– Norge har en utmerket sentralbanksjef i henne, sier han.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtte fra Støre

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) sier han har respekt for Stoltenbergs beslutning om å trekke seg som sentralbanksjef. Samtidig er han fornøyd med Natos beslutning.

– Det vitner om den store tilliten han har opparbeidet seg som generalsekretær. Det er en anerkjennelse av den jobben, og jeg syns det var fint å være norsk statsminister og høre de gode ordene han fikk, sier Støre til NTB.

– Det gir stabilitet og trygghet i den tiden vi er i nå.

Biden tok initiativ

Støre forteller videre at det var USAs president Joe Biden som tok initiativet til å få vedtatt forlengelsen.

Biden kom inn på saken mot slutten av sitt innlegg på toppmøtet. Han sa da at han hadde snakket med flere av de andre lederne og med Stoltenberg selv, og at han ønsket å foreslå en forlengelse på ett år.

– Han håpet kollegene rundt bordet kunne slutte seg til det, og det fikk umiddelbar applaus, forteller Støre.

Utnevnt i 2014

Stoltenberg overtok som generalsekretær i 2014 og fikk den gang Russlands annektering av ukrainske Krim rett i fanget som fersk Nato-sjef.

I etterkant er Stoltenbergs periode blitt forlenget to ganger. Han er nå på vei til å bli den lengstsittende generalsekretæren siden Joseph Luns, som satt i tolv år fra 1971 til 1984.

Tidligere utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H), som i dag leder utenriks- og forsvarskomiteen på Stortinget, mener det var klokt av Natos medlemsland å gi Stoltenberg en ny forlengelse.

– Vi står nå i den mest alvorlige sikkerhetspolitiske situasjonen i Europa siden andre verdenskrig. Høyre har hele tiden ment at det er tunge argumenter for kontinuitet i lederposisjonen i Nato, sier hun.

Venstre: – Viktig med stabilitet

Venstre og KrF er også fornøyde med at Stoltenberg fortsetter i Nato.

– Midt i den mest alvorlige sikkerhetskrisen for Europa siden andre verdenskrig er det viktig med stabilitet i Nato. Derfor er vi i Venstre glade for at Stoltenberg har takket ja til å fortsette i jobben, sier nestleder Sveinung Rotevatn i Venstre.

KrF-leder Olaug Bollestad mener det ikke er noen tvil om hvor viktig Stoltenbergs rolle i Nato er.

– Jeg mener det er bra at han fortsetter. Både for å sikre kontinuitet i en krevende tid, men også fordi han betegnes som en samlende leder, sier hun.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Siste kommentarer

Hans-Peter Kaaresen 6 timer siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Terje SundsbøFylkeskommunen har adskillig flere "alvorlige" (som du skriver) problemer enn Møreaksen å ta seg av.  Særinteressene i Møreaksen har splittet ...
Geir Ole Sætremyr 10 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
Naturvernforbundet deltok som tilhøyrar på konferansen vel vitande at dette var lobbyverksemd.Vi var der for å plukke opp styringssignal, først ...
Geir Ole Sætremyr 10 timer siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Terje SundsbøEnten det er Stortinget si samansetning, eller det er meir eller mindre nøytrale meiningsmålingar så er det til sjuande og ...
Terje Sundsbø 16 timer siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Geir Ole SætremyrStortinget er ikke basert på meningsmålinger, men på valgresultat. Partiene Høyre, Senterpartiet, Venstre, KrF og Arbeiderpartiet prioriterte Møreaksen under NTP-behandlingen ...
Geir Ole Sætremyr 21 timer siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Terje SundsbøEg forstår godt kva som skjer og har skjedd.Møreaksen vart handsama som ei strekning heile tida, men vart framdriftsmessig splitta ...
Terje Sundsbø 22 timer siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Frode HeimenMeget bra forklart. Den som ikke skjønner dette, fordtår rett og slett ikke sammenhengen. I alle fall hvis de fortsatt ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse