Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
Annonse
NTB
Artikkel
NTB
05 april 2022 10:56
Del på Facebook
Eksportverdien på norsksjømat steg med 22 prosent i første kvartal i 2022, sammenlignet med året før. Årsaken er blant annet lavere eksportvolum som har økt prisen på varene. Foto: Tolletaten / NTB
Eksportverdien på norsksjømat steg med 22 prosent i første kvartal i 2022, sammenlignet med året før. Årsaken er blant annet lavere eksportvolum som har økt prisen på varene. Foto: Tolletaten / NTB
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Eksportverdien på norsk sjømat gikk kraftig opp i første kvartal i år sammenlignet med 2021. Årsaken er blant annet mindre fisk og dermed høyere priser.

Aldri før har verdien på norsk sjømat solgt i utlandet vært større. I januar, februar og mars eksporterte Norge sjømat for 34 milliarder kroner. Det er en verdivekst på 22 prosent, tilvarende 6,2 milliarder kroner, fra samme periode året før.

annonse

– En sterk global etterspørsel etter norsk sjømat ga en rekordhøy verdi i første kvartal, sier administrerende direktør Renate Larsen i Norges sjømatråd i en pressemelding.

Mars er tidenes sterkeste enkeltmåned for norsk sjømateksport, med en verdi på 12,4 milliarder kroner. Det en økning på 13 prosent fra mars i fjor.

Ukraina-krigen spiller noe inn

Larsen understreker samtidig at det er krevende tider for sjømatnæringen også. Krigen i Ukraina har ført til at det har blitt dyrere å frakte varene til utlandet.

Utfordrende vær, kvotereduksjon og lav sjøtemperatur har i tillegg ført til lavere eksportvolum av sei, makrell og laks. Det vil si at mengden av disse fiskeartene som ble eksportert, var lavere enn tidligere. Eksportvolumet for første kvartal i år var det laveste i et første kvartal på seks år.

annonse

– Verdirekorden er derfor drevet av en sterk prisvekst på mange arter. Lakseprisen har holdt seg på et høyt nivå, samtidig som vi har verdirekord på torsk og sei så langt i år, sier sjømatdirektøren.

Verdien for norsk lakseeksport var også den høyeste som noensinne er registrert.

USA-rekord og økt handel fra EU-land

Larsen forteller at stengte luftrom over Russland og nye nedstengninger i Kina har ført til utfordringer med varelevering, og at varestrømmen derfor endret seg i årets tre første måneder.

– Høy laksepris og økte kostnader på frakt til Asia har ført til en vridning i varestrømmen fra Asia mot EU i mars. Dette er det motsatte av trenden fra januar og februar, sier sjømatanalytiker Paul T. Aandahl i Norges sjømatråd.

Veksten var imidlertid størst i USA, hvor den økte med 785 millioner kroner til 2,6 milliarder kroner. Som nummer to og tre var Frankrike og Kina med vekst på henholdsvis 730 millioner kroner til 2,5 milliarder kroner og 668 millioner kroner til 1,8 milliarder kroner.

(©NTB)

annonse

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
Klippfiskadagan 2023

Innlogging

Siste kommentarer

Anne Mari Sandshamn 7 timer siden Prioritering av E136 Eksportveien
@Terje SundsbøFor en gangs skyld synes jeg du han legge ved linker til noe annet enn andre leserinnlegg av RR.. har ...
Terje Sundsbø 13 timer siden Frihet til å kunne velge bilen
Men hvorfor mener Frank Sve og Frp at bilistene ikke skal kunne ferdes når de vil, men måtte vente på ...
Terje Sundsbø 1 dager siden Prioritering av E136 Eksportveien
Møreaksen – Genial, og den eneste aktuelle fjordkryssingen. Knapt noe politisk parti har andre alternativer for fergefri fjordkryssing på sitt ...
Terje Sundsbø 1 dager siden Prioritering av E136 Eksportveien
@Hans-Peter KaaresenMøreaksen ligger inne på 9. plass i utkastet til prioriteringer i NTP:https://www.nrk.no/vestland/statens-vegvesen-legg-fram-nye-vegprioriteringar-1.16410026.Hvilket vedtak er det du sikter til?
Hans-Peter Kaaresen 1 dager siden Prioritering av E136 Eksportveien
De som har vært i tvil, er ikke i tvil lenger, etter å ha lest dette innlegget.  De blir enda ...
Petter E. Olsen 1 dager siden En ny vår for kjernekraft?
Innlegget røper vel at den som skriver har lite greie på moderne kjernekraftverk og sitter fast i "atomkraft, det er ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse

Våre utvalgte