Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Artikkel
NTB
11 juni 2022 13:25
Del på Facebook
I sin tale til landsstyret utfordret Guri Melby sin gamle leder til å skrote utbyggingen av Wisting-feltet. Foto: Javad Parsa / NTB
I sin tale til landsstyret utfordret Guri Melby sin gamle leder til å skrote utbyggingen av Wisting-feltet. Foto: Javad Parsa / NTB
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Venstre-leder Guri Melby kommer med en direkte utfordring til sin gamle sjef om å skrote det omstridte Wisting-feltet. Men Høyre sier nei.

Våren 2020 innførte Stortinget gunstige skattebetingelser for oljenæringen. Tidligere statsminister Erna Solberg (H) har sagt hun angrer.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Melby mener at den omstridte utbyggingen av Wisting-feltet ikke hadde vært lønnsomt uten oljeskattepakken. Hun kom derfor med en utfordring til sin gamle sjef i en tale til Venstres landsstyre lørdag.

– Hvis du virkelig mener at den skattepakken var unødvendig, gå sammen med Venstre, så stemmer vi mot denne utbyggingen, sa Melby.

Avviser utfordringen

Melbys utfordring blir umiddelbart avvist av Høyre. Nestleder Tina Bru sier partiet vil stå ved oljeskattepakken.

– Selv om vi i ettertid ser at det ikke var behov for en pakke i det omfanget det ble, så må vi likevel av hensyn til forutsigbarheten for næringen stå bak den nå. Pakken går uansett ut ved utgangen av dette året, sier Bru.

Hun viser til at oljeskattepakken ikke kom i stand først og fremst for å realisere Wisting-feltet. Det kom til i en tid da koronapandemien rammet verden. Oljeprisen raste, investeringene stoppet opp og det var stor usikkerhet og frykt for massepermitteringer, oppsigelser og tap av viktig kompetanse.

Annonse
Annonse

– Pakken har uansett fungert etter hensikten, den skaper arbeidsplasser og vil sikre store verdier for Norge også fremover, sier Bru.

Frp-invitasjon

Fremskrittsparti-leder Sylvi Listhaug vil ha Høyre, Arbeiderpartiet og Senterpartiet med på en felles front mot partiene som ønsker en gradvis utfasing av olje og gass.

– Jeg skulle ønske at de fire partiene som ønsker en utvikling av olje og gass, hadde samlet seg om politikk fremover, som vil gi mest mulig aktivitet innenfor denne næringen. Og at vi parkerer de andre partiene, sier Listhaug til VG.

Hun vil ha partiene med på å tillate leting etter olje og gass i nye områder, og å skrote klimakravet som ble stilt til bransjen da de fikk oljeskattepakken.

Stortinget kan stemme nei

Wisting-feltet ligger i Barentshavet, rundt 30 mil nord for kysten av Finnmark. Det er planlagt å bygge ut dette feltet, noe som er omstridt og har møtt motstand fra flere hold på grunn av bekymring rundt klima- og miljøkonsekvensene.

Stortinget kan imidlertid stemme nei til utbyggingsplanene av oljefeltet. Det er planlagt at det skal starte produksjon i 2028 og produsere olje fram til 2058.

(©NTB)

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Siste kommentarer

Terje Sundsbø 6 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Anne Mari SandshamnSkålaveien var ikke et fergeavløsningsprosjekt, og mottok aldri offentlig støtte. Skålavegen ble bygget som en privat vei i regi av ...
Geir Ole Sætremyr 8 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDer er ei forskell  Møreaksen skal delfinansierast via bompengar. Jernbane via passasjernbilett.80% staleg finansiering av Møreaksen.  Vesentlig statlig bidrag til finansiering ...
Geir Ole Sætremyr 9 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDu har I ein tidlegare kommentar uttalt at eg ikkje er forankra I Naturvernforbundet.  Då har eg utfordra deg til ...
Anne Mari Sandshamn 10 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøSå klart Skålavegen er et fergeavløsning! Den erstattet en fergerute, ikke sant?  
Terje Sundsbø 10 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Geir Ole SætremyrSpørsmålet var: Jernbane er en av ulike transportløsninger, på samme måte som vei. Da er det vel rimelig at de ...
Terje Sundsbø 15 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Anne Mari SandshamnDet er du som sprer løgner. På samme måte som Vigrasambandet på Sunnmøre, ble Skålavegen/Fannefjordtunnelen i Romsdal privatfinansiert. Etter den ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse