Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Artikkel
NTB
11 juni 2022 13:25
Del på Facebook
I sin tale til landsstyret utfordret Guri Melby sin gamle leder til å skrote utbyggingen av Wisting-feltet. Foto: Javad Parsa / NTB
I sin tale til landsstyret utfordret Guri Melby sin gamle leder til å skrote utbyggingen av Wisting-feltet. Foto: Javad Parsa / NTB
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Venstre-leder Guri Melby kommer med en direkte utfordring til sin gamle sjef om å skrote det omstridte Wisting-feltet. Men Høyre sier nei.

Våren 2020 innførte Stortinget gunstige skattebetingelser for oljenæringen. Tidligere statsminister Erna Solberg (H) har sagt hun angrer.

Annonse
Annonse

Melby mener at den omstridte utbyggingen av Wisting-feltet ikke hadde vært lønnsomt uten oljeskattepakken. Hun kom derfor med en utfordring til sin gamle sjef i en tale til Venstres landsstyre lørdag.

– Hvis du virkelig mener at den skattepakken var unødvendig, gå sammen med Venstre, så stemmer vi mot denne utbyggingen, sa Melby.

Avviser utfordringen

Melbys utfordring blir umiddelbart avvist av Høyre. Nestleder Tina Bru sier partiet vil stå ved oljeskattepakken.

– Selv om vi i ettertid ser at det ikke var behov for en pakke i det omfanget det ble, så må vi likevel av hensyn til forutsigbarheten for næringen stå bak den nå. Pakken går uansett ut ved utgangen av dette året, sier Bru.

Hun viser til at oljeskattepakken ikke kom i stand først og fremst for å realisere Wisting-feltet. Det kom til i en tid da koronapandemien rammet verden. Oljeprisen raste, investeringene stoppet opp og det var stor usikkerhet og frykt for massepermitteringer, oppsigelser og tap av viktig kompetanse.

Annonse
Annonse

– Pakken har uansett fungert etter hensikten, den skaper arbeidsplasser og vil sikre store verdier for Norge også fremover, sier Bru.

Frp-invitasjon

Fremskrittsparti-leder Sylvi Listhaug vil ha Høyre, Arbeiderpartiet og Senterpartiet med på en felles front mot partiene som ønsker en gradvis utfasing av olje og gass.

– Jeg skulle ønske at de fire partiene som ønsker en utvikling av olje og gass, hadde samlet seg om politikk fremover, som vil gi mest mulig aktivitet innenfor denne næringen. Og at vi parkerer de andre partiene, sier Listhaug til VG.

Hun vil ha partiene med på å tillate leting etter olje og gass i nye områder, og å skrote klimakravet som ble stilt til bransjen da de fikk oljeskattepakken.

Stortinget kan stemme nei

Wisting-feltet ligger i Barentshavet, rundt 30 mil nord for kysten av Finnmark. Det er planlagt å bygge ut dette feltet, noe som er omstridt og har møtt motstand fra flere hold på grunn av bekymring rundt klima- og miljøkonsekvensene.

Stortinget kan imidlertid stemme nei til utbyggingsplanene av oljefeltet. Det er planlagt at det skal starte produksjon i 2028 og produsere olje fram til 2058.

(©NTB)

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse

Innlogging

Siste kommentarer

Geir Ole Sætremyr 1 dager siden Brobygging
@Terje SundsbøI ein uttale til mellom anna E39 Ålesund til Molde, eller omvendt, uttaler Transportforvaltning Midt i SVV (05.03.24) mellom anna, ...
Geir Ole Sætremyr 1 dager siden Brobygging
@Terje SundsbøEg har vist til forpliktende mål i klimapolitikken. Med gjeldande tiltak er vi langt frå å oppnå dette målet.Så har ...
Terje Sundsbø 1 dager siden Brobygging
@Geir Ole SætremyrDet kloden ikke tåler, er enormt kraftkrevende ferger. Når Møreaksen avløser 3 fergesamband, blir enorme mengder elektrisitet frigitt, langt mer ...
Geir Ole Sætremyr 1 dager siden Brobygging
@Terje SundsbøDet akkurat det eg sa, der må vere likhet mellom Loke og Tor. Også reduksjon av farta gjennom Tautratunellen frå ...
Terje Sundsbø 1 dager siden Brobygging
@Geir Ole SætremyrHurtige trafikkreduksjoner oppnås ved å redusere fartsgrensene i dag på allerede sterkt trafikkerte veier, slik som rundt Ålesund. Uten utviding ...
Geir Ole Sætremyr 2 dager siden Brobygging
@Terje SundsbøDette vil ramme alle, også der framskrivingane av trafikk er 50+. Naudsynt trafikkauke til å betale tilbake bompengefinansieringa. Sjøl om SVV ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse