Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
Annonse
NTB
Artikkel
NTB
14 august 2022 18:24
Del på Facebook
Hvalrossen Freya fotografert i Frognerkilen tidligere i sommer. Foto: Trond Reidar Teigen / NTB
Hvalrossen Freya fotografert i Frognerkilen tidligere i sommer. Foto: Trond Reidar Teigen / NTB
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Flere farlige situasjoner de siste dagene førte til at Fiskeridirektoratet til slutt valgte å avlive hvalrossen Freya. – Uendelig trist, mener biolog.

– Beslutning om avliving ble tatt etter helhetsvurdering der vi kom fram til at menneskers liv og helse kunne komme i fare, sier fiskeridirektør Frank Bakke-Jensen i en pressemelding.

Annonse
Annonse

Tidlig søndag morgen ble hvalrossen Freya avlivet, noe som ble gjort av personell fra Fiskeridirektoratet på en dyrevelferdsmessig forsvarlig måte.

Politiet og Mattilsynet ble varslet i forkant. Hvalrossen er nå overlevert til videre håndtering av veterinærer.

Fiskeridirektoratet har flere ganger uttalt at flytting har vært vurdert som et alternativ for å få hvalrossen vekk fra folkemengdene. En eventuell flytteoperasjon ville vært svært komplisert og forbundet med høy risiko, ifølge Bakke-Jensen. Derfor ble flytte-alternativet valgt bort.

– Vi har vurdert alle mulige tiltak svært grundig. Vi kom fram til at vi ikke hadde anledning til å ivareta dyrevelferden på en god nok måte med andre tiltak, sier han.

Flere farlige situasjoner

Den siste tiden er det blitt rapportert om flere farlige situasjoner mellom Freya og mennesker. Direktoratet har gjort egne observasjoner og konkluderte med at risikoen for at det skulle oppstå flere farlige situasjoner var svært høy.

– Til tross for gjentatte oppfordringer fulgte ikke publikum anbefalinger om å holde avstand til hvalrossen, og det oppsto farlige situasjoner ved flere anledninger, skriver direktoratet.

Mens mange har tatt til orde for at avlivning var det beste alternativet, har flere etterlyst tiltak som innebar at hvalrossen fikk leve videre.

Fiskeridirektoratet legger til at de har forståelse for at beslutningen om å avlive Freya kan skape reaksjoner hos publikum.

– Men jeg er trygg på at dette var den riktige avgjørelsen. Vi er opptatt av dyrenes ve og vel, men menneskers liv og helse må gå foran, sier Bakke-Jensen.

Statsråden må svare

MDG vil følge opp saken i Stortinget og har sendt inn følgende spørsmål til fiskeri- og havminister Bjørnar Skjæran (Ap): «Kan statsråden redegjøre i detalj for hvilke vurderinger som ble gjort fra Fiskeridirektoratet ved avlivning av Freya, hvorfor ikke for eksempel økte sikkerhetstiltak, bedøving og flytting av dyret eller andre alternativer ble gjennomført, og om regjeringen mener myndighetene kan ta lærdom av denne hendelsen i forbindelse med håndteringen av fremtidige forekomster hvor ville dyr med bakgrunn i blant annet naturtap og klimaendringer i større grad enn tidligere beveger seg til befolkede områder?»

– Det er veldig trist at Freya ble avlivet. Dette er et dyr som mange engasjerte seg i, som minte oss på hvor nær dyra og naturen folk i Norge egentlig er. Freya blir nå et symbol på de 289 kritisk truede artene i Norge, arter som vi er i ferd med å miste for alltid, skriver MDG-nestleder Ingrid Liland i en kommentar til NTB.

Annonse
Annonse

Hun mener fiskeriministeren burde ha klart å finne et bedre alternativ enn avliving.

– Jeg skal ikke gå inn i vurderingene til fagfolkene eller Fiskeridirektoratet. Men jeg skulle ønske de hadde funnet en bedre løsning som tok vare på både hvalrossen og folks trygghet samtidig, sier Liland.

– Uendelig trist

Biolog Rune Aae ved Universitetet i Sørøst-Norge har fulgt Freya tett i lang tid, lenge før hun ankom Oslofjorden. Han er svært skuffet over at det endte slik det gjorde.

– Freya har vært en berikelse for alle oss som har sansen for ville dyr, så dette er bare uendelig trist, sier han til NTB.

– Det oppleves uendelig trist at de valgte å avlive et så flott dyr bare fordi vi ikke greide å oppføre oss skikkelig rundt henne, sier Aae.

Også dyrevernorganisasjonen Noah er sterkt kritisk til håndteringen. De ønsket heller en ordning hvor folk fikk bøter for å komme for nær Freya.

– Situasjonen nå er at ingen som har plaget eller vært for nærgående mot Freya, har fått noen konsekvenser av det – men Freya har derimot bøtet med sitt liv, sier Noah-leder Siri Martinsen i en pressemelding.

Vekket internasjonal oppsikt

Freya dukket opp i Oslo i midten av juli etter å ha beveget seg stadig lenger innover i Oslofjorden i månedene før. Det ble anslått at hun var rundt fem år gammel, og at hun veide rundt 600 kilo.

Da hun slo seg til ro i båthavnen i Frognerkilen, tiltrakk hun seg raskt store mengder skuelystne, som ønsket å få et glimt av den sjeldne gjesten fra Arktis. Den voldsomme oppmerksomheten førte imidlertid til at hvalrossen ikke fikk tilstrekkelig med hvile, og at hun dermed ble stresset, ifølge ekspertene.

Hun fant også veien til aviser verden over, blant annet i Storbritannia , India , USA og Brasil.

– Hvalrossen Freya senker båter og kaprer hjerter i Norge, skrev det franske nyhetsbyrået AFP.

(©NTB)

Annonse
Annonse
Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse

Innlogging

Siste kommentarer

Geir Ole Sætremyr Nylig Skrot fergene
@Terje SundsbøI forutsetningene for Nasjonal transportplan 2018-2029 var det lagt til grunn 4-felts veg på hele strekningen E39 Ålesund-Molde. Prioriteringen i ...
Terje Sundsbø 6 minutter siden Skrot fergene
@Geir Ole SætremyrHvilket regnestykke til SVV er basert på skiltet hastighet? Kom med rapporten.
Geir Ole Sætremyr 50 minutter siden Skrot fergene
@Terje SundsbøKom med rapporten frå SINTEF. Men, heile regnestykket til SVV på reisetid er basert på skilta hastighet. 
Terje Sundsbø 1 timer siden Skrot fergene
@Geir Ole SætremyrDu viser til egne erfaringer, jeg viser til beregninger utført av Sintef. En fartsgrense er ikke minimumshastighet.Et fornuftig utgangspunkt for ...
Geir Ole Sætremyr 2 timer siden Skrot fergene
@Terje SundsbøDette regnestykket må du spesifisere, også energibruken som biler vil bruke på omveien. Ta med i talla også den oppgitte ...
Terje Sundsbø 2 timer siden Skrot fergene
@Geir Ole SætremyrOm du tar strømforbruket på Tautratunnelen, legger til strømforbruket som bilene med fergen Vestnes-Molde vil bruke over fjordkryssingen, så vil ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse