Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Artikkel
NTB
17 august 2022 11:10
Del på Facebook
De aller fleste venter at sentralbanksjef Ida Wolden Bache kunngjør at styringsrenta skal opp med ytterligere 0,5 prosentpoeng når hun offentliggjør rentebeslutningen torsdag. Foto: Heiko Junge / NTB
De aller fleste venter at sentralbanksjef Ida Wolden Bache kunngjør at styringsrenta skal opp med ytterligere 0,5 prosentpoeng når hun offentliggjør rentebeslutningen torsdag. Foto: Heiko Junge / NTB
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Skyhøy prisvekst, lav arbeidsledighet og rentegalopp ute taler for at Norges Bank vil stramme inn dobbelt så mye som tidligere signalisert, tror flere økonomer.

– Med den laveste ledigheten siden sommeren 2008, og en prisvekst som langt overstiger det sentralbanken selv har lagt til grunn, så heller vi mot at det nå kommer nok en «halving», sier sjeføkonom Øystein Dørum i NHO til NTB.

Annonse
Annonse

Han er en av en rekke økonomer som mener det er mest sannsynlig at sentralbanken kommer til å «ta en dobbel» nok en gang, når rentekomiteen møtes denne uka. Det betyr i så fall at sentralbanksjef Ida Wolden Bache kommer til å kunngjøre at styringsrenta blir satt opp med 0,5 prosentpoeng – to ganger 0,25 prosentpoeng og dobbelt så mye som signalisert – når hun torsdag offentliggjør rentebeslutningen.

– Slik vi nå vurderer utsiktene og risikobildet, vil styringsrenten mest sannsynlig settes videre opp til 1,5 prosent i august, sa Bache etter rentemøtet i juni, da rentenivået økte fra 0,75 prosent til 1,25 prosent.

Samtidig poengterte hun at lite ledig kapasitet i norsk økonomi, vedvarende prispress internasjonalt og en svakere krone kan føre til at prisveksten blir høyere enn anslått: – Da kan renten bli satt mer opp enn vi nå ser for oss, sa Bache.

Den gangen ble rentebanen oppjustert, slik at styringsrenta skal ligge på 3 prosent sommeren neste år. Det tilsier en gjengs boliglånsrente på rundt 4,5 prosent.

For mye penger i omløp

For en uke siden la Statistisk sentralbyrå (SSB) fram tall for prisveksten som viste at konsumprisindeksen steg 1,3 prosent fra juni til juli i år og var 6,8 prosent høyere enn ett år tidigere. Samtidig steg kjerneinflasjonen med 4,5 prosent fra juli i fjor til juli i år, opp 3,6 prosent fra juni, den høyeste underliggende prisveksten som noen gang er registrert siden beregningen begynte i 2001.

Samtidig er aktiviteten i økonomien svært høy og arbeidsledigheten lavere enn ventet.

De statlige støtteordningene som ble innført for å avhjelpe skadevirkningene av koronapandemien, gjør seg fortsatt sterkt gjeldende i økonomien og bidrar til å holde den økonomiske aktiviteten på et høyt nivå, ifølge sjeføkonom Elisabeth Holvik i Sparebank 1.

Annonse
Annonse

– Det er mangel på arbeidskraft og høy aktivitet i norsk økonomi. I en sånn situasjon, når prisveksten er så mye høyere enn målet og lønnsveksten er på vei oppover, må man bruke de virkemidlene man har, sier Holvik til NTB.

Hun poengterer at renta settes opp i høyt tempo hos handelspartnerne våre. Det taler også for at sentralbanken må ta i kraftigere enn signalisert, for at ikke Norge skal ha for lav styringsrente i forhold handelspartnerne. Det vil kunne svekke kronekursen og føre til økt importert inflasjon fordi varene vi importerer blir dyrere, målt i kroner.

Venter raskere renteøking

Ikke bare kommer Norges Bank til å sette opp rente med 0,5 prosentpoeng denne gangen – sentralbanken kommer framover til å sette opp styringsrenta enda raskere enn den har signalisert så langt, tror økonomene i Nordea Markets. De venter økninger på 0,5 prosentpoeng i august og september, samt ytterligere to enkeltøkninger på 0,25 prosentpoeng før nyttår.

Det tilsier en styringsrente på 2,75 prosent ved nyttår og en rentetopp på 3,25 prosent allerede i mars neste år.

Nordea-økonomene mener forholdene i økonomien tilsier at rentebanen skulle ha vært brattere og ligget høyere allerede. De erkjenner at aggressiv rentesetting øker faren for en hard landing i økonomien, men peker også på faren for at inflasjon og inflasjonsforventningene skal forskanse seg på et høyt nivå.

– Norges Bank har ligget etter i lang tid, og bruk usikkerhet rundt virkningene av renteøkningene som unnskyldning. Den luksusen kan de ikke lenger unne seg, skriver Kjetil Olsen, Dane Cekov og Lars Mouland i sin forhåndsanalyse.

Etter forrige rentemøte pekte sentralbanken på at rask renteoppgang ute, kan føre til at veksten avtar brått og at prispresset internasjonalt faller raskere enn antatt: – Renteoppgangen her hjemme kan også gi en større avdemping i boligmarkedet og i husholdningenes konsum enn ventet. Dersom inflasjonen og kapasitetsutnyttingen avtar raskere enn anslått, kan renten bli satt mindre opp, heter det i begrunnelsen.

(©NTB)

Annonse
Annonse

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til #614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Siste kommentarer

Geir Ole Sætremyr 3 dager siden Otrøya fergefri baner vei for Tautratunnelen
@Terje SundsbøTallmaterialet viser enkelt og greitt, kaste gode kroner etter dårlige.Du kan også ta med Senterpartiet i denne form for unnamanøver. ...
Terje Sundsbø 3 dager siden Otrøya fergefri baner vei for Tautratunnelen
@Geir Ole SætremyrFor det første: Siden investeringsmidler er den knappe faktoren, må en ta hensyn til både netto samfunnsnytte og investeringskostnadene, dvs. ...
Geir Ole Sætremyr 3 dager siden Otrøya fergefri baner vei for Tautratunnelen
@Terje SundsbøVi kan godt bruke samfunnsnytte pr investert kron, men bare i kombinasjon med samfunnsnytte i kroner. Det er trass alt ...
Terje Sundsbø 3 dager siden Otrøya fergefri baner vei for Tautratunnelen
@Geir Ole SætremyrNår investeringsmidler er den knappe faktoren, så må en foreta rangering pr. knapp faktor. Eksempelvis netto samfunnsnytte pr. investert krone. ...
Geir Ole Sætremyr 4 dager siden Otrøya fergefri baner vei for Tautratunnelen
@Terje SundsbøEg veit ikkje kva gjenståande spørsmål du ikkje har fått svar på.Dersom det gjel sparte CO2 utslepp frå ferga til ...
Geir Ole Sætremyr 4 dager siden Otrøya fergefri baner vei for Tautratunnelen
@Terje SundsbøKva er feil I mi analyse?Eg har dokumentert det KS2 rapporten sei om namfunnsnytten er i kroner. KS2 snakkar ikkje ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse