Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Artikkel
NTB
15 oktober 2022 05:45
Del på Facebook
Foto: Gorm Kallestad / NTB
Foto: Gorm Kallestad / NTB
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Dette er de viktigste nyhetene fra natt til lørdag 15. oktober.

Brudd i barnehagemeklingen – mer enn 1.000 ansatte tas ut i streik mandag

Natt til lørdag ble det brudd i oppgjøret for private barnehageansatte. Dermed tas 1.007 ansatte i 112 private barnehager ut i streik mandag. Fristen for meklingen var ved midnatt, og rundt klokka 2 ble det klart at partene ikke ville komme til enighet.

Annonse
Annonse

Til sammen 1.007 ansatte i 112 barnehager i Oslo, Østfold, Trøndelag og Vestlandet er omfattet av streikeuttaket til Fagforbundet, Utdanningsforbundet og Delta. På arbeidsgiversiden er PBL.

– Vi har gjort en jobb og prøvd å komme i havn, men det har vi ikke lyktes med. Partene sto så langt fra hverandre at det ikke var mulig å få til et resultat. Fra mandag morgen går medlemmer ut i streik, sier Fagforbundets forhandlingsleder Anne Green Nilsen til NTB.

Minst 25 mistet livet i tyrkisk kullgruve – nesten 50 innesperret

Minst 25 gruvearbeidere omkom i en eksplosjon i en kullgruve nord i Tyrkia, ifølge landets innenriksminister. 49 er fortsatt fanget dypt under bakken.

Det var 110 personer inne i gruva da eksplosjonen fant sted i Amasra, en havneby ved Svartehavet i Bartin-provinsen fredag.

Mange klarte å komme seg ut. Men 49 er fortsatt innesperret i en del av gruva som omtales som «høyrisiko», opplyser innenriksminister Suleyman Soylu sent fredag kveld.

Beste Høyre-resultat siden 2013 på nytt partibarometer

Den forrige regjeringen har flertall på Nationens og Klassekampens partibarometer for oktober. Høyre har ikke hatt høyere oppslutning på målingen siden 2013. Arbeiderpartiet har riktignok også framgang, og er over 20-tallet, men regjeringskameratene i Senterpartiet fortsetter nedgangen.

Annonse
Annonse

– Vi tar ansvar i en veldig krevende tid. Jeg forstår at folk er frustrert over høye priser, økende renter og usikre omgivelser. Vår oppgave er å prøve å bidra til økt trygghet i en tid som er mer usikker enn på 20–30 år, sier parlamentarisk leder Marit Arnstad i Sp til Nationen.

I målingen henter Høyre, som får 30,5 prosents oppslutning, velgere fra nesten alle partier.

Saudi-Arabia gir Ukraina milliarder i humanitær hjelp

Saudi-Arabia sender Ukraina humanitær hjelp til en verdi av 400 millioner dollar og tilbyr seg samtidig å megle mellom Ukraina og Russland.

Kronprins Mohammed bin Salman, som er landets de facto-leder, sa fredag i en telefonsamtale med Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj at Saudi-Arabia er innstilt på å gi all hjelp som kan bidra til å deeskalere krigen.

USA kom denne uka med krass kritikk av Saudi-Arabia for å bidra til å øke oljeprisen og derved hjelpe Russland. Men Saudi-Arabia stemte for FN-resolusjonen som fordømmer Russland for å annektere okkuperte ukrainske områder.

Flyselskaper har falt 5 milliarder i verdi på Oslo Børs i høst

Flyselskapene SAS, Norwegian, Flyr og Norse Atlantic har stupt på børsen i høst. Siden august har de samlet tapt mer enn 5 milliarder i børsverdi.

Situasjonen er verst for ferskingene Flyr og Norse, som ble startet opp i henholdsvis 2020 og 2021. Begge selskapers aksjekurs har falt med nesten 70 prosent siden august, skriver Dagens Næringsliv. For SAS, som står i en restruktureringsprosess, er nedgangen på nesten 30 prosent i samme periode, mens Norwegian har tapt seg med 30 prosent.

(©NTB)

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Siste kommentarer

Geir Ole Sætremyr 20 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDette er politikk gjennom Regjering og Storting.Det er ikkje noko Naturvernforbundet arbeider med, men vi registrerer kva rammeverk som er ...
Terje Sundsbø 20 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Geir Ole SætremyrDu svarer ikke på spørsmålet. Er det vanlig praksis i Naturvernforbundet?
Geir Ole Sætremyr 1 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDu må adressere dette hos andre.
Terje Sundsbø 1 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Geir Ole SætremyrPå Møreaksen betaler bilistene bompenger, på jernbane betaler passasjerene billett. Mitt spørsmål gjelder fortsatt:Hvorfor behandles lokal forankring og finansiering ulikt ...
Terje Sundsbø 1 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Anne Mari SandshamnSkålaveien var ikke et fergeavløsningsprosjekt, og mottok aldri offentlig støtte. Skålavegen ble bygget som en privat vei i regi av ...
Geir Ole Sætremyr 2 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDer er ei forskell  Møreaksen skal delfinansierast via bompengar. Jernbane via passasjernbilett.80% staleg finansiering av Møreaksen.  Vesentlig statlig bidrag til finansiering ...
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse