Annonse
Kurt Helge Røsand
Artikkel
Kurt Helge Røsand
28 oktober 2022 10:21
Del på Facebook
Statsforvaltaren i Møre og Romsdal og Møre og Romsdal fylkeskommune er ambassadører i kampanjen «Snakk om selvmordstanker, det kan redde liv». Fra venstre: Marita Helene Halvari, rådgiver folkehalsbånd i Møre og Romsdal fylkeskommune og Ragnhild Naas, rådgiver hos Statsforvaltaren i Møre og Romsdal. Foto: Møre og Romsdal fylkeskommune
Statsforvaltaren i Møre og Romsdal og Møre og Romsdal fylkeskommune er ambassadører i kampanjen «Snakk om selvmordstanker, det kan redde liv». Fra venstre: Marita Helene Halvari, rådgiver folkehalsbånd i Møre og Romsdal fylkeskommune og Ragnhild Naas, rådgiver hos Statsforvaltaren i Møre og Romsdal. Foto: Møre og Romsdal fylkeskommune
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I fjor var det 658 selvmord i Norge. Nå starter kampanjen «Snakk om selvmordstanker, det kan redde liv». Kampanjen skal øke kunnskapen om selvmord.

I Møre og Romsdal var det 20 personer som tok selvmord i 2021. Den forebyggende kampanjen, som startet opp 24. oktober, går over fem uker i Møre og Romsdal og Trøndelag.

Annonse
Annonse

Kampanjen skal øke kunnskapen om selvmord i befolkningen, redusere stigma og få flere til å søke hjelp. Regionalt ressurssenter om vold, traumatisk stress og selvmordsforebygging (RVTS–midt) har regien på kampanjen, og fylkeskommunen og statsforvalteren er med som ambassadører og samarbeidsparter.

– Vi vil bidra til å øke kunnskapen om at det ikke er farlig å snakke om selvmordstanker. Tvert imot kan det å snakke om slike tanker bidra til å redde liv, sier Ragnhild Naas.

– Ved å sette temaet på dagsorden vil vi vise at selvmord kan forebygges, og at selvmordsforebyggende tiltak virker, sier Naas.

Folkehelsearbeider

Kampanjen er todelt, det blir arrangert fire like fagdager hvor selvmordsforebygging blir sett på agendaen, i hele fylket. Målgruppa er kommunene, lag og organisasjoner og andre interesserte.

– Fagdagene er gratis, og alle er velkommen til å delta. Her er det fortsatt ledige plasser, sier Naas.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

I tillegg vil aktørene spre informasjon med hovedbudskapet i sine kanaler til alle i fylket.

– Det er viktig å forebygge selvmord, og det er en viktig del av folkehelsearbeidet. Klarer vi å skape gode samfunn med gode levekår for alle, og muligheter for å skape gode relasjoner, forebygger vi også selvmord, sier Marita Helene Halvari.

Rammer samfunnet

På landsbasis er det om lag 600 mennesker som tar livet sitt hvert år, og i 2021 var det 658 selvmord i landet.

– Selvmordene og selvmordsforsøkene rammer langt flere enn dem som tar livet sitt. Det påvirker familier, venner, kollegaer og samfunnet. Skal vi forebygge selvmord, må det gjøres hvor folk lever og bor, sier Halvari.

Kampanjen er et resultat av regjeringens handlingsplan for forebygging av selvmord «Ingen å miste, 2020–2025», og er satt i gang av Helsedirektoratet. Det er flere ambassadører i Møre og Romsdal som bidrar inn i kampanjen, som også vil gå i Trøndelag.

Fagdager om selvmordsforebygging

  • Molde: 9. november klokken 10.00–15.00 på Scandic Seilet Hotell
  • Kristiansund: 10. november klokken 10.00–15.00 på Thon Hotell Kristiansund
  • Ulsteinvik: 21. november klokken 10.00–15.00 på Thon Hotell Ulstein
  • Ålesund: 30. november klokken 10.00–15.00 på Scandic Parken Hotell

Du kan melde deg på her.

Fakta om selvmord i Møre og Romsdal

  • Siden 2017 har 125 personer tatt livet sitt i Møre og Romsdal. 105 personer, 84 prosent, var menn. Nasjonalt er 71 prosent av dem som tar selvmord menn.
  • I forhold til folketallet, ligger Møre og Romsdal for perioden 2017–2021 under landsgjennomsnittet for både menn og kvinner, 0–74 år.
  • Forekomsten blant kvinner er den laveste i hele landet.
  • De siste 35 årene har det vært mellom 10 og 33 selvmord hvert år.
  • Tallet er svakt synkende de siste tre årene, og med 20 i 2021, er det det laveste siden 2014.

(Kilde: Fylkesstatistikken 2022)

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil
Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Siste kommentarer

Geir Ole Sætremyr 3 timer siden Slutt med svada Sve!
@Terje SundsbøDette er di tolking Fram til 2022 tall er bompengesatsane det samme som det svv har brukt I grunnlagsmaterialet.  Det kan ...
Terje Sundsbø 3 timer siden Slutt med svada Sve!
@Geir Ole SætremyrSom jeg allerede har påpekt, KS2-rapporten angir alle kostnadsøkninger som bompengefinansiering. Dette vil de fleste mene ikke er rimelig. KS2-analysen skal ...
Geir Ole Sætremyr 5 timer siden Slutt med svada Sve!
@Terje SundsbøFastsetting av bompengar, beløp som skal betalast har fleire element i seg.  Vurdering av dette ligg i oppdraget frå Finansdepartementet. 1. ...
Terje Sundsbø 6 timer siden Slutt med svada Sve!
@Geir Ole SætremyrDu er så blendet av dine argumenter at du ikke innser din egen selvdyrking av agendaen din .Men forhåpentligvis får ...
Geir Ole Sætremyr 1 dager siden Slutt med svada Sve!
@Terje SundsbøEg har fått med meg alt, også at du konstruerer di eiga kuvøse for å dyrke agendaen din.Ja, eg har ...
Terje Sundsbø 1 dager siden Slutt med svada Sve!
@Geir Ole SætremyrDu har ennå ikke fått med deg at jeg diskuterer KS2-rapporten, og utsagnene fra den? Referansegrunnlaget er like usikkert i KS2-rapporten ...
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse