Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil
NTB
Artikkel
NTB
30 november 2022 21:24
Del på Facebook
Statsminister Jonas Gahr Støre sammen med den tyske statsministeren Olaf Scholz på onsdagens pressekonferanse i Berlin. Foto: Javad Parsa / NTB
Statsminister Jonas Gahr Støre sammen med den tyske statsministeren Olaf Scholz på onsdagens pressekonferanse i Berlin. Foto: Javad Parsa / NTB

Norge og Tyskland vil ha et Nato-senter som skal overvåke undersjøisk infrastruktur som gassrørledninger.

Norge har gjennomført en rekke tiltak for å beskytte gassforsyningen, men det er behov for å gjøre mer, ifølge statsminister Jonas Gahr Støre (Ap).

– Derfor har statsminister Scholz og jeg i dag tatt et uformelt initiativ for å styrke sikkerheten for energileveranser til Europa. Vi foreslår at det opprettes et Nato-senter for å styrke beskyttelse av undersjøisk energi-infrastruktur, sier han.

Avgjørende betydning

Støre er i Berlin blant annet for å delta på Berlin Security Conference. Han og Tysklands statsminister Olaf Scholz holdt en felles pressekonferanse onsdag ettermiddag.

Europa og Tyskland er helt avhengig av norsk gass etter at Russland kuttet gassforsyningen til Europa. Norge har økt gassproduksjonen og bidratt til at europeiske land har kunnet fylle sine gasslagre før vinteren.

– Det er av avgjørende betydning, både økonomisk og sikkerhetsmessig, at forsyningen av norsk gass til Europa opprettholdes, sier Støre.

– Tydelig signal

– Med dette ønsker vi å sende et tydelig signal om at vi tar kritisk infrastruktur på alvor, ingen må tro at angrep på dette vil skje uten konsekvenser. I kveld vil vi drøfte dette med Nato-sjefen, sier Scholz.

Støre takket Scholz for at Tyskland på eget initiativ var til stede i Nordsjøen med marinefartøy for å trygge gassinfrastrukturen etter Nord Stream-eksplosjonene.

annonse

– Gassrørledningene er som arterier i norsk økonomi, sa han.

Støre fortalte at Norge og Tyskland har hatt en dialog om å styrke sikkerheten av denne infrastrukturen de siste ukene. Det handler blant annet om å utveksle data mellom sivile og militære aktører.

Scholz bekreftet at Tyskland vil fortsette å bidra til å trygge norsk gassinfrastruktur også fremover.

Møter Stoltenberg

Senteret bør organiseres i samarbeid med privat sektor, sånn at man kan samordne planer og sikkerhet for å forhindre framtidig sabotasje, mener Støre og Scholtz.

Forslaget overleveres Nato-sjef Jens Stoltenberg senere onsdag, når Støre og Scholz møter ham til middag. Stoltenberg sier at han ser fram til å diskutere saken med de to.

– Jeg hilser forslaget fra Tyskland og Norge varmt velkommen. Nato har i en årrekke jobbet for å sikre undersjøisk infrastruktur. Vi har økt innsatsen etter sabotasjen av Nord Stream-gassledningene nylig, og det er avgjørende å gjøre enda mer for å sikre at infrastrukturen til havs fortsatt sikres mot fremtidig sabotasje, sier han.

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse

Innlogging

Siste kommentarer

Anne Mari Sandshamn 4 timer siden Trafikktrygging og næringsvegane viktigast!
@Terje SundsbøSi ikke det du, her er den mest berømte.. Og neida, ikke nødvendigvis av innsig av vann, men dog... 300 ...
Terje Sundsbø 16 timer siden Trafikktrygging og næringsvegane viktigast!
@Anne Mari SandshamnJeg tror det skjer oftere at veier oppe i dagen blir stengt pga. mye vann/flom enn at undersjøiske tunneler stenges ...
Anne Mari Sandshamn 1 dager siden Trafikktrygging og næringsvegane viktigast!
Ser jo med klarhet nå, etter siste uværet , hvor rammet en kanbli av uvær - i undersjøiske tuneller! Tenker ...
Ketil Strand Andersen 1 dager siden Symbolpolitikk i bakvendtland
Merk at de to tårnene man ser på illustrasjonsfotoet er kjøletårn som brukes i varme land for å redusere temperaturen ...
Takker så mye for publisering KSU! Håper det kan skape en viss debatt :-)
Annonse

Hva skjer

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansundsregionen.

Foreslå arrangement

Vis kalender

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse

Våre utvalgte