Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
NTB
Artikkel
NTB
01 desember 2022 14:06
Del på Facebook
Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) feirer sin 44-årsdag med å forsvare regjeringens første egne statsbudsjett i finansdebatten i Stortinget. Foto: Terje Pedersen / NTB
Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) feirer sin 44-årsdag med å forsvare regjeringens første egne statsbudsjett i finansdebatten i Stortinget. Foto: Terje Pedersen / NTB

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) har sterk tro på at Norge kommer styrket ut av dagens krise. Høyre frykter derimot bråbrems i økonomien.

– Er det mulig å gi folk trygghet? Mitt klare svar er ja, sa Støre i finansdebatten i Stortinget torsdag.

– Men da kan vi ikke ta sjanser. Vi har ikke råd til den formen for økonomisk kreativitet som andre partier bedriver. Vi må gjøre det vi vet virker, og vi må unngå økonomisk bråstopp.

– Vi har en plan, og den følger vi. Jeg har tro på at vi kommer styrket ut av dette, sa Støre og framholdt at regjeringen har lagt fram det mest omfordelende statsbudsjettet på flere tiår.

– Vi har en stor velferdspakke i en krevende tid, og en mer aktiv nærings- og klimapolitikk, slo statsministeren fast.

Skyts fra Høyre og Frp

Finansdebatten varer som regel ut i de små timer før budsjettet vedtas. I tur og orden kom opposisjonen til orde med sin kritikk av budsjettet.

Høyre-leder og tidligere statsminister Erna Solberg rettet pekefingeren mot Støre og kritiserte regjeringen for en politikk som hun hevder fører til bråbrems i investeringer, særlig innen oppdrettsnæringen og kraftutbygging.

– Vi har fortsatt høy aktivitet i norsk økonomi. Vårt mål er å komme gjennom krisen med Europas laveste ledighet, repliserte Støre.

Frp-leder Sylvi Listhaug rettet skytset mot regjeringens utsettelse av all oljeleting i nye områder, den såkalt 26. konsesjonsrunden, fram til 2025.

– Hva vil du si til oljearbeiderne som nå føler seg sveket av Arbeiderpartiet, spurte hun.

– Vi skal ha et høyt og stabilt aktivitetsnivå. Vi kommer til å ha nye runder med letelisenser i 2023, -24 og -25, svarte Støre, som også pekte på at om få år vil mange av oljearbeiderne trengs i utviklingen av havvind.

– Ny tid

Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) kunne feire både bursdag og regjeringens første egne statsbudsjett torsdag.

Men det skjer mot et alvorlig bakteppe. Vedum mener det går et definerende tidsskille før og etter 2022.

annonse

– 24. februar 2022 er en dato vi vil huske, sa Vedum med henvisning til datoen da Russland gikk til angrep på Ukraina.

– Vi kommer til å måtte gjøre helt andre prioriteringer i tiåret vi har framfor oss, enn i tiåret vi har bak oss, slo finansministeren fast.

Ukraina-krigen betyr økte kostnader til Forsvaret og flyktninger. Samtidig skyller eldrebølgen over landet, mens prissjokk, inflasjon og frykt for renteøkninger hindrer regjeringen i å fiske opp friske milliarder fra oljepengekassen.

Ifølge Vedum er oljepengebruken redusert med 18 milliarder kroner for å få bukt med prisveksten.

– Det er den prioriteringen vi nå gjør. Trygghet er det viktigste, sier han.

Høyre kutter mer

Høyre vil på sin side bruke enda mindre oljepenger. Torsdag sendte partiet ut et oppdatert alternativt budsjett der de kutter ytterligere 3,5 milliarder i oljepengebruken for å dempe presset på renta.

Høyre vil dermed totalt bruke 5,5 milliarder færre oljekroner enn regjeringen.

Dette dekkes inn med de drøyt 4 milliarder kronene som regjeringen har hentet inn i ekstra utbytte fra Statkraft. Resten av pengene bruker Høyre til å styrke sykehusene.

I finansdebatten ble det imidlertid påpekt at salget av en eiendom i Oslo, som er verdivurdert til 100 millioner kroner, var blitt oppført som en inntekt på 450 millioner i Høyres budsjett.

Miljøavgifter

Venstre er på sin side svært kritisk til at regjeringen kutter i miljøavgiftene.

– Utrolig nok blir de kuttet enda mer i budsjettforliket med SV. Å gjøre det billigere å forurense er ikke spesielt framtidsrettet, sier Venstres finanspolitiske talsperson, Sveinung Rotevatn.

Rødt mener regjeringen på langt nær gjør nok for dem som har minst, og vil øke minstesatsen for trygdemottakere og studenter med 12.000 kroner.

(©NTB)

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse

Innlogging

Siste kommentarer

Anne Mari Sandshamn 4 timer siden Trafikktrygging og næringsvegane viktigast!
@Terje SundsbøSi ikke det du, her er den mest berømte.. Og neida, ikke nødvendigvis av innsig av vann, men dog... 300 ...
Terje Sundsbø 16 timer siden Trafikktrygging og næringsvegane viktigast!
@Anne Mari SandshamnJeg tror det skjer oftere at veier oppe i dagen blir stengt pga. mye vann/flom enn at undersjøiske tunneler stenges ...
Anne Mari Sandshamn 1 dager siden Trafikktrygging og næringsvegane viktigast!
Ser jo med klarhet nå, etter siste uværet , hvor rammet en kanbli av uvær - i undersjøiske tuneller! Tenker ...
Ketil Strand Andersen 1 dager siden Symbolpolitikk i bakvendtland
Merk at de to tårnene man ser på illustrasjonsfotoet er kjøletårn som brukes i varme land for å redusere temperaturen ...
Takker så mye for publisering KSU! Håper det kan skape en viss debatt :-)
Annonse

Hva skjer

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansundsregionen.

Foreslå arrangement

Vis kalender

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse

Våre utvalgte