Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Artikkel
NTB
12 januar 2023 06:49
Del på Facebook
Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) har en klar oppfordring til kraftselskapene om å tilby bedriftene bedre strømavtaler. Foto: Javad Parsa / NTB
Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) har en klar oppfordring til kraftselskapene om å tilby bedriftene bedre strømavtaler. Foto: Javad Parsa / NTB
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Kun 130 av Norges drøyt 200.000 bedrifter har så langt inngått fastprisavtaler på strøm. – Avtalene må bli bedre, sier statsminister Jonas Gahr Støre (Ap).

Regjeringen har omtalt fastprisavtaler som «plan A, B og C» når det gjelder å håndtere strømpriskrisen i Bedrifts-Norge. Men så langt har interessen vært heller laber.

Annonse
Annonse

Ifølge en rundspørring som NTB har foretatt torsdag, har rundt 50 bedrifter inngått en fastprisavtale med Statkraft, mens 80 har inngått avtale med Lyse. Altså til sammen 130 bedrifter.

Norge har i dag 208.800 bedrifter med én eller flere ansatte, ifølge tall fra SSB. Det betyr at så langt har bare 0,6 promille av bedriftene inngått en fastprisavtale på strøm.

Konfrontert med tallene har statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) én konklusjon:

– Avtalene må bli bedre, sier han til NTB.

Klar forventning

Rundt 90 prosent av kraftselskapene i Norge er offentlig eid av kommuner, fylkeskommuner og staten.

På spørsmål fra NTB om hvordan han synes kraftselskapene har fulgt opp regjeringens oppfordring om å tilby gode nok fastprisavtaler, svarer Støre:

– De kan gjøre det bedre. Og flere kan melde seg på. Det finnes en lang rekke kraftselskaper som ikke har kommet med tilbud.

– En klar oppfordring, altså?

– Ja. En oppfordring og en forventning.

Bare fire av Norges rundt 175 kraftprodusenter tilbyr i dag fastprisavtaler – Statkraft, Lyse, Hafslund og Å Energi.

– Hva skjer dersom de ikke følger opp?

– Det får vi komme tilbake til.

Advarer

Støre mener samtidig det er lovende at prisene har falt med rundt 30 prosent på én måned.

– Avtalene kan bli bedre ved at markedet får tid til å virke, at bedriftene får meldt inn de behovene de har, og at kraftselskapene svarer ut det. Derfor må vi ikke stoppe opp nå, sier statsministeren, som advarer mot å erstatte fastprissystemet med en annen støtteordning nå.

– Å stoppe opp og si at nå tar vi en pause for å innføre en midlertidig ordning fra Stortinget, vil føre til at vi taper tid, sier han.

Annonse
Annonse

Ikke fritt fram

Mange bedrifter er skeptiske til avtalene, som innebærer at de må kjøpe like mye strøm dag som natt, og vinter som sommer.

Statkrafts pressetalsperson Lars Magnus Günther sier til NTB at de i første omgang har prioritert å komme i gang så raskt som mulig.

– På sikt vil vi også se på mulighetene for å tilby mer skreddersydde avtaler som treffer bedriftenes forbruksprofiler bedre, sier han.

– Mange bedrifter mener prisene er for høye?

– Statkraft priser kraften på markedsbaserte vilkår, slik alle selskapene er pålagt gjennom markedsreguleringen, konkurranseloven og reglene for statsstøtte, sier Günther.

Sitter på gjerdet

Direktør Ane Marte Hausken i Lyse Energi tror mange bedrifter fortsatt sitter på gjerdet i påvente av at strømprisene skal falle.

Den siste måneden har prisene falt med rundt 30 prosent. Men nå kan det være stopp.

– Jeg tror ikke det blir store endringer framover. Langtidsprognosene er tatt inn i prisene. Så prisene kan bli liggende på dagens nivå, sier hun.

– Men dette er det jo ingen som vet, føyer hun til.

Neste uke setter Lyse i gang nok en kampanje for å få bedrifter over på fastpris. I den forrige runden ble det tegnet 80 avtaler.

Vil ikke anbefale

Strømselskapet Entelios, som formidler fastprisavtaler for kraftprodusentene Å Energi og Hafslund, har på sin side ikke inngått en eneste avtale.

Det er av den enkle grunn at de ikke anbefaler disse avtalene til kundene, sier direktør Kolbjørn Hembre til NTB.

Entelios er størst i Norge på bedriftsmarkedet, men Hembre mener avtalene er for dårlige.

– Det er et misvisende produkt som ikke fungerer for kundene, sier han.

Selv kjøper han strøm på strømbørsen Nasdaq flere år fram i tid og selger den videre. Dermed kan hans kunder, som blant annet omfatter alle norske sykehus, unngå de største prissvingningene.

(©NTB)

Annonse
Annonse

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Siste kommentarer

Ketil Strand Andersen 5 dager siden Anbefales å ta et besøk til Kvernes
Nå forstod jeg hvorfor det kalles stavkirke!
@Terje SundsbøPunk 1 og 2. Premissene i påstanden er ufullstendig. Vart spørsmålet komplettert med kostnaden for kvar passering målt opp mot ...
@Geir Ole SætremyrHvorfor svarer du ikke på de spørsmålene du får? Det du kaller en ytring fra Rasmus Rasmussen, er en liste ...
@Terje SundsbøEg peika på at Trude Brosvik sa meir. Ja  ho ville ha rassikring av Tokagjelet også. Så det er korrekt. ...
@Terje SundsbøHar du lest protokollen frå Fylkestinget der dei behandla RTP?
@Geir Ole SætremyrVestland fylkeskommune prioriterer ikke rassikring av turistveier og vedlikehold av veiene mellom fergeleiene framfor fastlandssamband til egne innbyggere. De skal ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse