Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
Annonse
NTB
Artikkel
NTB
28 april 2023 13:34
Del på Facebook
Lav vannstand i Blåsjø-magasinet, det største kraftmagasinet i Norge, i fjor sommer. Foto: Ørn E. Borgen / NTB
Lav vannstand i Blåsjø-magasinet, det største kraftmagasinet i Norge, i fjor sommer. Foto: Ørn E. Borgen / NTB

Statnett har utredet hvilke tiltak som kan være rasjonelle i en svært anstrengt kraftsituasjon etter et fjorår med uvanlig lav fyllingsgrad.

– Det er viktig at vi har gode virkemidler for å håndtere ulike scenarioer i kraftforsyningen. Disse virkemidlene utvikles stadig, og de må være treffsikre og effektive, sier konserndirektør for systemdrift Peer Olav Østli i Statnett.

Annonse
Annonse

Flere tiltak har sammen med god tilgang på vann, sikret en god forsyning gjennom vinteren 22/23, skriver Statnett i en pressemelding.

I juli i fjor vedtok NVE en midlertidig rapporteringsordning for produksjon av regulerbar kraft. Ordningen har gitt et grunnlag for løpende vurderinger av om ytterligere tiltak for å trygge forsyningen har vært nødvendig.

Annonse
Annonse

– Det har vært et godt samarbeid med myndighetene og vi har takket være den løpende rapporteringen om produksjon av kraft kontinuerlig hatt god innsikt i situasjonen. Nå nærmer det seg vårløsningen, og vi ser at den hydrologiske situasjonen er god, sier Østli.

I fjor høst utredet Statnett hvilke tiltak som kan være rasjonelle i en svært anstrengt kraftsituasjon, såkalte SAKS-tiltak. I forkant av denne vinteren inngikk Statnett et samarbeid med Equinor for å kunne benytte Energiverk Mongstad i slike situasjoner denne vinteren.

Ved utgangen av vinteren i 2022 var det mindre vann i magasinene i Sør-Norge enn vanlig. Dette, sammen med den usikre energisituasjonen i Europa, gjorde at Statnett vurderte kraftsituasjonen til å være stram fra mai. I løpet av sommeren var fyllingsgraden i deler av Sør-Norge på et historisk lavt nivå for årstiden.

(©NTB)

Annonse
Annonse
Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse

Innlogging

Siste kommentarer

Terje Sundsbø 5 timer siden Skrot fergene
@Geir Ole SætremyrJeg stoler på ditt referat. Eller er det noe viktig du har utelatt? På samme måte har det også vært ...
Geir Ole Sætremyr 8 timer siden Skrot fergene
@Terje SundsbøDu har to alternativ: meld deg inn i fb gruppa, eller be SVV om å få ein kopi av ppt.-presentasjonen ...
Terje Sundsbø 8 timer siden Skrot fergene
@Geir Ole SætremyrPå samme måte har det også vært forslag om å flytte fergeleiet bort fra sentrum av Molde. Det blir nok ...
Geir Ole Sætremyr 10 timer siden Skrot fergene
@Terje SundsbøSVV har hatt oppstartsmøte med Vestnes kommune det dei skal oppgradere kaianlegget på Furneset, inkludert trinn 2 der kai nummer ...
Terje Sundsbø 10 timer siden Skrot fergene
@Geir Ole SætremyrDu er klar over at du linker til en internettside som krever medlemskap hos Facebook? Altså ikke åpen tilgjengelig for ...
Bjørn Arild Reed Jacobsen 10 timer siden Framtidens teknologi med Møreaksen
@Terje SundsbøTerje Sundsbø, du har en tendens til å komme meg i forkjøpet . Skulle akkurat til å stive det samme ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse