Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
Annonse
NTB
Artikkel
NTB
23 mai 2023 21:31
Del på Facebook
Utdanningsdirektoratet åpner for at digital eksamen skal kunne skrives ut på papir som en reserveløsning. Foto: Frederik Ringnes / NTB
Utdanningsdirektoratet åpner for at digital eksamen skal kunne skrives ut på papir som en reserveløsning. Foto: Frederik Ringnes / NTB

Utdanningsdirektoratet åpner for at digital eksamen skal kunne skrives ut på papir i tilfelle lignende hendelser som dataproblemene mandag, skulle skje igjen.

– For å trygge at hendelsen ikke skjer igjen, og for at sektor fortsatt skal ha tillit til systemene og en digital eksamen, mener vi derfor at det er nødvendig å gjeninnføre trykk og distribusjon av eksamener som et risikoreduserende tiltak for kommende eksamensperiode. Dette vil sikre at elevene kan være trygge på eksamensdagen, selv om eksamen er digital, skriver Utdanningsdirektoratet i en orientering til Kunnskapsdepartementet.

Annonse
Annonse

Mandag oppsto det kaos flere steder på grunn av dataproblemer med skriftlig eksamen på videregående skoler. Aftenposten skrev tidligere tirsdag at rektorer ved flere skoler i Oslo har bedt om å få skrive ut eksamen på papir, men at de har fått nei til dette.

Utdanningsdirektoratet har tidligere sagt nei til å trykke eksamen på papir som en reserveløsning, men nå åpner de altså for denne løsningen.

– Siden digital eksamen ikke egner seg godt til trykk, vil vi se på hvordan dette best kan ivaretas i ulike fag, skriver Utdanningsdirektoratet i orienteringen til Kunnskapsdepartementet.

De erkjenner også at problemene mandag har redusert tilliten til heldigital eksamen.

To problemer hos leverandørene

Orienteringen kommer etter at kunnskapsminister Tonje Brenna (Ap) ba om å få en forklaring på hvordan problemene kunne oppstå.

Utdanningsdirektoratet skriver at de mandag hadde to problemer hos sine leverandører under avviklingen av eksamen, som skulle ha startet klokken 9.

Annonse
Annonse

Det første problemet var en konfigurasjonsfeil i én av serverne hos en av direktoratets leverandører. Feilen førte til at kandidater ikke fikk logget inn i eksamen. Dette problemet ble løst klokken 9.30, og endelig løsning ble ferdigstilt klokken 10.

Det andre problemet var knyttet til overbelastning av en funksjon for å sjekke korrekt IP-adresse for kandidatene.

Problemene ble oppdaget klokken 8.45 mandag morgen og ble løst klokken 10.

Lokale problemer i Møre og Romsdal

I tillegg skapte lokale nettverksproblemer problemer gjennom hele dagen i Møre og Romsdal. Fylkeskommunen valgte derfor å avlyse mandagens eksamen etter dialog med Utdanningsdirektoratet og Statsforvalteren.

Tirsdag ble det også kjent at Viken ber om annullering av eksamen for 397 elever etter kaoset.

Vil legge til rette for utskrift av norskeksamen

Utdanningsdirektoratet utdyper i en epost til NTB at de nå legger til rette for at skoler kan skrive ut eksamensoppgaven i norsk hovedmål og sidemål, og at de vurderer lignende tiltak for andre eksamener i den inneværende eksamensperioden.

I kommende eksamensperioder vil det også bli vurdert om det skal være mulig å ha løsninger med utskrift i bakhånd, selv om de jobber for en løsning der elevene så langt det er mulig, gjennomfører eksamen digitalt, opplyser direktoratet.

Annonse
Annonse
Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse

Innlogging

Siste kommentarer

Terje Sundsbø 4 timer siden Skrot fergene
@Geir Ole SætremyrJeg stoler på ditt referat. Eller er det noe viktig du har utelatt? På samme måte har det også vært ...
Geir Ole Sætremyr 6 timer siden Skrot fergene
@Terje SundsbøDu har to alternativ: meld deg inn i fb gruppa, eller be SVV om å få ein kopi av ppt.-presentasjonen ...
Terje Sundsbø 7 timer siden Skrot fergene
@Geir Ole SætremyrPå samme måte har det også vært forslag om å flytte fergeleiet bort fra sentrum av Molde. Det blir nok ...
Geir Ole Sætremyr 9 timer siden Skrot fergene
@Terje SundsbøSVV har hatt oppstartsmøte med Vestnes kommune det dei skal oppgradere kaianlegget på Furneset, inkludert trinn 2 der kai nummer ...
Terje Sundsbø 9 timer siden Skrot fergene
@Geir Ole SætremyrDu er klar over at du linker til en internettside som krever medlemskap hos Facebook? Altså ikke åpen tilgjengelig for ...
Bjørn Arild Reed Jacobsen 9 timer siden Framtidens teknologi med Møreaksen
@Terje SundsbøTerje Sundsbø, du har en tendens til å komme meg i forkjøpet . Skulle akkurat til å stive det samme ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse