Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
Redaksjonen
Artikkel
20 juni 2023 11:50
Del på Facebook
Anja Cecilie Solvik, initiativtaker og tidligere leder av Bunadsgeriljaen, var til stede på Kongsvinger da utstillingen åpnet. Foto: Mona Pedersen
Anja Cecilie Solvik, initiativtaker og tidligere leder av Bunadsgeriljaen, var til stede på Kongsvinger da utstillingen åpnet. Foto: Mona Pedersen
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det var fullt hus på Anno Kvinnemuseet i Kongsvinger i forrige uke, da utstillingen «I all offentlighet» ble utvidet med historien om Bunadsgeriljaen. Her kan publikum kan bli bedre kjent med bevegelsen gjennom gjenstander, fotografier og bunaden til selveste geriljaleder Anja Cecilie Solvik.

Bunadsgeriljaen er en landsomfattende folkebevegelse som kjemper for nærhet til et trygt og godt fødetilbud for alle. Bunadsgeriljaen oppsto på Nordmøre da det i mars 2019 ble vedtatt at fødeavdelingen i Kristiansund skulle legges ned, og sammenslås med avdelingen i Molde. Bevegelsen spredte seg raskt til hele landet, ettersom mange fødetilbud, særlig i distriktene – har vært truet med nedleggelse gjennom mange år. Det kuttes fortsatt i fødetilbudene landet rundt, og i dag er Bunadsgeriljaen en medlemsorganisasjon som jobber for at fødetilbudet skal bedres nasjonalt.

Annonse
Annonse

Utstillingen forteller om Bunadsgeriljaens virksomhet i perioden fra 2019 til og med 2022, og ble åpnet 3. juni 2023.

Historien skrives mens vi går

Anja Cecilie Solvik er initiativtaker og tidligere leder av Bunadsgeriljaen. Hun setter pris på at virksomheten nå får en plass i kvinnehistorien for alltid.

– For oss i Bunadsgeriljaen er det en stor ære å overrekke bunad, årer, bilder og objekter til Kvinnemuseet. Nå vet vi at alt blir tatt godt vare på for ettertiden og gjort synlig for andre. Vi fikk satt fødselsomsorgen på dagsorden og ble en viktig stemme i debatten om fødselshelse, spesielt på vegne av kvinner bosatt i distriktene. Selv om vi nå havner på museum, eksisterer fremdeles Bunadsgeriljaen, fordi kampen er enda ikke vunnet, understreket Solvik i sin tale under åpningen av utstillingen.

100 nye gjenstander til Kvinnemuseets samling.

– Vi er svært stolte over å motta materialet fra Bunadsgeriljaen og Anja Cecilie Solvik, sier fagansvarlig ved Anno Kvinnemuseet, Hilde Herming.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

– Nå er utstillingen endelig åpnet, og det har vært både spennende, gøy og utfordrende å jobbe med dette – både som prosjekt og som utstilling. Alt i alt har vi fått om lag 100 forskjellige gjenstander. Alt er ikke stilt ut, men alt er registrert og kan søkes opp på digitalt museum.

– Bunadsgeriljaens sak er noe som angår absolutt alle – vi blir jo alle født – og dermed er dette en sak som er tverrpolitisk, som angår alle kjønn og sosiale klasser. Bunadsgeriljaen har uten tvil en viktig plass i den norske kvinnehistorien, avslutter Herming.

Viktig dokumentasjon

Mona Pedersen, avdelingsdirektør ved Anno museum Kongsvingerregionen, som Kvinnemuseet er en del av, er tydelig på at Bunadsgeriljaen er viktig og riktig å dokumentere.

– Bunadsgeriljaen er et eksempel på en kvinnedrevet bevegelse med stor gjennomslagskraft i norsk offentlighet, og med paralleller til historiske kvinneaksjoner. Derfor er vi glade for at dokumentasjonen etter Bunadsgeriljaen finner sitt hjem på Kvinnemuseet, som nettopp har som mål å samle, forvalte og formidle kvinnehistorien i Norge, sier Pedersen.

Bunadsgeriljaen inngår i en av Kvinnemuseets faste utstillinger, og museet har åpent alle dager unntatt mandager i sommersesongen.

Utstillingsprosjektet er støttet av Fritt Ord.

Annonse
Annonse
Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Siste kommentarer

Geir Ole Sætremyr 12 timer siden Østlandet får for mye av samferdselsmidlene
@Anne Mari SandshamnDette er ein konsekvens av at oppdragsgiver,  Møre og Romsdal fylke, vektar pris framfor regularitet. Og Norled vart kvitt gamalt ...
Anne Mari Sandshamn 16 timer siden Østlandet får for mye av samferdselsmidlene
@Terje SundsbøSeriøst? .Har de så gamle ferger der?  Vi har ferge som er nesten nye vi, rart det finnes så gamle ...
Terje Sundsbø 18 timer siden Østlandet får for mye av samferdselsmidlene
@Anne Mari SandshamnDet er vel ikke antall øyer og fjorder som betyr noe, men antall mennesker som berøres. Det bor langt flere ...
Terje Sundsbø 18 timer siden Østlandet får for mye av samferdselsmidlene
@Anne Mari SandshamnSelvfølgelig skal jeg hjelpe deg med å finne svaret du søker. Les her:https://www.rbnett.no/meninger/i/8qGAkr/mayday-mayday-mayday
Terje Sundsbø 18 timer siden Østlandet får for mye av samferdselsmidlene
@Hans-Peter KaaresenHvor skal fergeleiet i Molde flyttes? Til Mordalsvågen, slik lederen av Stortingets transportkomité foreslår?
Anne Mari Sandshamn 21 timer siden Østlandet får for mye av samferdselsmidlene
@Terje SundsbøÅrasken til det ligger nok i det at det både på sunnmøre og på Nordmøre er mye mer øyer og ...
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse