Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Artikkel
NTB
20 juli 2023 09:01
Del på Facebook
ØKER: Gonoré øker blant unge. Etter sommerferien forventer Sex og samfunn flere positive tester av både gonoré og klamydia. Foto: Shutterstock / NTB
ØKER: Gonoré øker blant unge. Etter sommerferien forventer Sex og samfunn flere positive tester av både gonoré og klamydia. Foto: Shutterstock / NTB

Sommerferien byr på sol, varme, late dager – og kjønnssykdommer. Øv på kondombruk, oppfordrer Sex og samfunn, som forventer ekstra mange positive tester i august.

Koronarestriksjonene førte naturlig nok til en kraftig nedgang i forekomsten av seksuelt overførbare sykdommer. Nå er antallet sykdomstilfeller på god vei oppover igjen, særlig blant de unge.

Annonse
Annonse

Det forteller Simon Ertzeid, lege hos Sex og samfunn, som er Norges største senter for seksuell og reproduktiv helse og rettigheter.

Ifølge Ertzeid så man en jevn økning av gonoré siden 2013/2014 til mars 2020. Da gikk tallene i bakken, men fra 2022 har økningen vært stor.

– Økningen har ikke fortsatt i samme tempo som i fjor høst, men tallene er fortsatt høye. Økningen er størst blant jenter som har sex med gutter, sier Ertzeid.

For å illustrere hvor stor økningen har vært i det siste, sammenligner han antall smittede i år og i 2013:

– De to første ukene av 2023 var det dobbelt så mange jenter som har sex med gutter, som fikk påvist gonoré som i hele 2013.

Hektisk august

Tidligere har forekomsten av gonoré vært størst blant homofile, men nå ser ekspertene en endring.

– Menn som har sex med menn har fortsatt en del gonoré, men den seksuelt overførbare sykdommen har kommet mer inn i heteromiljøer. Da er muligheten høy for at den spres videre. Det tror vi skjedde i fjor da folk begynte å reise til utlandet igjen. Med studiestart, herunder fadderuka, fortsatte spredningen.

Ertzeid forteller at de mest hektiske periodene hos Sex og Samfunn normalt er i januar og august – både for testing og behandling.

– På sommeren har man kanskje mer tid til å reise og ha sex med hverandre. Når august kommer, velger mange å teste seg, og da får vi mange positive tester etter en periode da folk har ventet med å teste seg. Det er vanskelig å peke på en enkelt årsak, men sommerferien har nok noe med det å gjøre.

Hos Sex og Samfunn er klamydia den kjønnssykdommen de påviser flest tilfeller av.

Øvelse gjør mester

Legen er opptatt av å oppfordre de unge til å ta vare på hverandre og beskytte seg, slik at man ikke får seksuelt overførbare sykdommer.

Samtidig melder flere unge at det er «flaut» å dra fram kondomet.

– Ting man ikke har gjort før, blir ofte kleint og flaut. Men det å bruke kondom er som å lære seg å sykle. Det er ganske kleint å tryne på sykkel første gang du prøver. På samme måte er det naturligvis litt flaut når man prøver kondom for første gang som 19-åring.

I seksualitetsundervisningen lærer man gjerne å sette kondom på en banan før man kanskje prøver det en gang på one night-stand. Da har man ikke øvd nok, mener Ertzeid.

Ekstra kondomer

Hans beste tips for sommeren er det han kaller å «deale kondomer».

– Jeg vil gjerne at folk skal få ligge med akkurat hvem de vil hele sommeren, så mye de bare vil. Så lenge de er trygge på at de gjør det som er riktig for seg selv. Men husk kondomet, spesielt under one night-stand og med nye partnere man ikke har ligget med før. Liker man personen, ligg med kondom et par ganger, ta en test sammen, og så kan man droppe kondomet om testen er negativ.

I vennegjengen er det viktig å passe på hverandre og kanskje ta med litt ekstra kondomer for å dele ut til vennene sine.

– Mange sier det er kleint å ubehagelig å bruke kondom, men når jeg snakker med de unge, opplever jeg at de ønsker å bli bedre på dette. Det ble bare ikke noe av, eller de hadde ikke kondom der og da. De ønsker seg nok en kulturendring der man ser på kondombruk som en åpenbar del av sexen. Slik er det kultur for i flere land i Europa.

Han oppfordrer også alle utesteder til å ha en skål med kondomer stående, noe han påpeker at skeive utsteder har vært flinke på lenge.

Frykter videre økning

Tall fra Folkehelseinstituttet (FHI) bekrefter at antallet gonorétilfeller begynte å stige 2022. Trolig vil antallet fortsette å øke i 2023, sier Øivind Jul Nilsen, seniorrådgiver for luft, blod og seksuell smitte i FHI.

I 2022 ble det meldt inn 1857 tilfeller, mot 555 tilfeller i 2021. Også FHI påpeker at økningen er spesielt stor hos unge kvinner, sammenlignet med situasjonen før pandemien.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Nilsen frykter at gonorétallene kan øke utover sommeren. Så langt er det registrert en stabilt høy forekomst.

– I beste fall kan vi håpe at den voldsomme oppmerksomheten vi har hatt rundt dette, særlig i form av informasjon rettet mot unge, har gitt resultater. Samtidig er det naivt å tro at alle blir flinke på å bruke kondom bare fordi vi anbefaler det sterkt. Det er fortsatt høy spredning av gonoré i samfunnet, både blant menn som har sex med menn og blant unge heteroseksuelle, særlig unge under 25 år, sier Nilsen.

Mest i storbyene

Nilsen forteller at mange land i Europa nå melder om en lignende sterk økning i antallet gonorétilfeller.

– I Norge vil vi sannsynligvis ende opp med rundt 2500–3000 tilfeller om utviklingen holder seg ut året. Det er i storbyene vi ser mest smitte. Nå ligger både Oslo, Bergen, Trondheim og hele Viken-området høyt på statistikken.

Han understreker hvor viktig det er å bruke kondom ved tilfeldig sex, teste seg om man mistenker smitte, og informere seksuelle partnere dersom man er smittet.

(UNDERSAK 1) Fakta om gonoré

* Gonoré er svært smittsomt. Smitterisikoen ved et ubeskyttet vaginalt samleie med smittet partner er 50–70 prosent for kvinner og 20–30 prosent for menn.

* Sykdommen behandles med antibiotika. Ubehandlet kan gonoré gi alvorlige komplikasjoner og senvirkninger, som nedsatt fertilitet og kroniske smerter – både hos menn og kvinner.

* Undersøkelse og behandling for gonoré og klamydia er gratis i Norge.

Symptomer:

* Omtrent halvparten av alle kvinner som får gonoré, har ingen symptomer. De kan imidlertid oppleve endret utflod og mellomblødninger.

* Menn får oftest symptomer i form av svie og utflod i urinrøret.

* Kvinner kan også oppleve smerter i mageregionen, og menn kan få ømme testikler.

Kilde: FHI

(UNDERSAK 2) Her kan du teste deg for kjønnssykdommer

Har du symptomer på kjønnssykdom etter tilfeldig sex, finnes det flere steder man kan teste seg, ifølge Helsenorge.

* Du kan be om test for seksuelt overførbare infeksjoner hos alle fastlegekontor, helsestasjoner for ungdom og studenthelsetjenester.

* I de større byene er det flere klinikker som har spesialisert seg på å teste og behandle kjønnssykdommer. Der kan du også få veiledning om seksuell helse.

* Oslo: Olafiaklinikken, Sjekkpunkt, Sex og samfunn og helseavdelingen ved Pro Sentret.

* Bergen: Haukeland universitetssjukehus, poliklinikk for seksuelt overførbare infeksjoner.

* Stavanger: Stavanger universitetssjukehus, poliklinikk for seksuelt overførbare infeksjoner.

* Trondheim: St. Olavs hospital, poliklinikk for hud- og kjønnssykdommer.

* Tromsø: Sosialmedisinsk senter i Tromsø og Universitetssykehuset i Nord-Norge, poliklinikk for hud- og kjønnssykdommer.

* Haugesund: Testivest.no.

* Kristiansand: Sørlandet sykehus i Kristiansand tilbyr lavterskeltilbud for testing av kjønnssykdommer.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Siste kommentarer

Geir Ole Sætremyr 21 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDette er politikk gjennom Regjering og Storting.Det er ikkje noko Naturvernforbundet arbeider med, men vi registrerer kva rammeverk som er ...
Terje Sundsbø 21 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Geir Ole SætremyrDu svarer ikke på spørsmålet. Er det vanlig praksis i Naturvernforbundet?
Geir Ole Sætremyr 1 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDu må adressere dette hos andre.
Terje Sundsbø 1 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Geir Ole SætremyrPå Møreaksen betaler bilistene bompenger, på jernbane betaler passasjerene billett. Mitt spørsmål gjelder fortsatt:Hvorfor behandles lokal forankring og finansiering ulikt ...
Terje Sundsbø 2 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Anne Mari SandshamnSkålaveien var ikke et fergeavløsningsprosjekt, og mottok aldri offentlig støtte. Skålavegen ble bygget som en privat vei i regi av ...
Geir Ole Sætremyr 2 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDer er ei forskell  Møreaksen skal delfinansierast via bompengar. Jernbane via passasjernbilett.80% staleg finansiering av Møreaksen.  Vesentlig statlig bidrag til finansiering ...
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse