Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Artikkel
NTB
28 juli 2023 19:22
Del på Facebook
I lys av Borten Moes aksjesak forklarer statsminister Jonas Gahr Støre at han har satt i gang tiltak som går gjennom aksjereglene for regjeringspolitikere. Foto: Beate Oma Dahle / NTB
I lys av Borten Moes aksjesak forklarer statsminister Jonas Gahr Støre at han har satt i gang tiltak som går gjennom aksjereglene for regjeringspolitikere. Foto: Beate Oma Dahle / NTB

Erna Solberg (H) har fire forslag for å gjøre aksjereglene for politikere klarere. Jonas Gahr Støre (Ap) sier en gjennomgang av aksjereglene allerede er i gang.

– Fra min side er det helt klart at det å drive med kjøp og salg av aksjer, og spekulere for å tjene penger slik en investor gjør, er helt uaktuelt hvis du er i regjering, sier statsminister Jonas Gahr Støre til E24.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Det har gått en uke siden Ola Borten Moe (Sp) gikk av som forsknings- og høyere utdanningsminister etter at å ha innrømmet brudd på habilitetsreglene etter aksjekjøp.

Mange har i løpet av uka stilt spørsmål ved hvordan toppolitikere skal forholde seg til aksjer. Høyre-leder Erna Solberg har blant annet kommet med forslag for å tydeliggjøre eksisterende regler, samt forslag til nye.

Foreslår fire grep

– Som toppolitiker må du være ekstra varsom dersom du skal forvalte penger samtidig, sier Solberg til E24.

Hun foreslår fire grep:

* Plikt til toppolitikere om fortløpende registrering av kjøp og salg av aksjer.

* Også statssekretærer og politiske rådgivere skal rapportere hvilke aksjer de eier, til Stortinget.

Annonse
Annonse

* Statsråder, statssekretærer og politiske rådgivere får valget mellom å selge eller fryse sine aksjebeholdninger ved tiltredelse. Kjøp og salg skal kun skje unntaksvis og etter tillatelse fra Statsministerens kontor.

* Også stortingsrepresentanter og deres politiske rådgivere skal forbys å kjøpe og selge aksjer i tilfeller hvor de deltar i politiske prosesser eller har kunnskap som kan være kurssensitive for bransjer og enkeltselskaper.

Tidligere i måneden gikk forsknings- og høyere utdanningsminister Ola Borten Moe (Sp) av etter brudd på habilitetsregelverket etter aksjekjøp. I kjølvannet har det dukket opp en debatt om hvilke regler som skal gjelde for politikeres aksjehandel.

Åpen for innspill

– Jeg synes at forslagene Høyre har lagt fram, virker som en presisering og tydeliggjøring av eksisterende regelverk. Det er en viktig diskusjon, og jeg er åpen for alle innspill, sier Støre.

I lys av Borten Moes aksjesak forklarer Støre at han konkret har satt i gang følgende:

* Fagfolk ved Statsministerens kontor (SMK) er i gang med å gjennomgå eksisterende regelverk, altså Håndbok for politisk ledelse, og bedt dem gi ham råd om mulige presiseringer eller behov for innskjerpelser. SMKs fagfolk skal konkludere om to-tre uker.

* Regjeringen ved Kommunal- og distriktsdepartementet utreder nå en lovendring som vil gjøre at de kan innhente og registrere aksjeopplysninger også for statssekretærer og politiske rådgivere. I dag har ikke SMK oversikt, og disse har heller ikke plikt til å registrere hvilke aksjer de eier til Stortinget, slik stortingsrepresentanter og statsråder må.

(©NTB)

Annonse
Annonse

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Siste kommentarer

Geir Ole Sætremyr 3 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDette er politikk gjennom Regjering og Storting.Det er ikkje noko Naturvernforbundet arbeider med, men vi registrerer kva rammeverk som er ...
Terje Sundsbø 3 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Geir Ole SætremyrDu svarer ikke på spørsmålet. Er det vanlig praksis i Naturvernforbundet?
Geir Ole Sætremyr 3 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDu må adressere dette hos andre.
Terje Sundsbø 4 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Geir Ole SætremyrPå Møreaksen betaler bilistene bompenger, på jernbane betaler passasjerene billett. Mitt spørsmål gjelder fortsatt:Hvorfor behandles lokal forankring og finansiering ulikt ...
Terje Sundsbø 4 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Anne Mari SandshamnSkålaveien var ikke et fergeavløsningsprosjekt, og mottok aldri offentlig støtte. Skålavegen ble bygget som en privat vei i regi av ...
Geir Ole Sætremyr 4 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDer er ei forskell  Møreaksen skal delfinansierast via bompengar. Jernbane via passasjernbilett.80% staleg finansiering av Møreaksen.  Vesentlig statlig bidrag til finansiering ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse