Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Artikkel
NTB
12 september 2023 10:37
Del på Facebook
Sverige har strammet inn rådene for hvor mye alkohol man bør drikke uten at det klassifiseres som risikobruk.Illustrasjonsfoto: Hanna Johre / NTB
Sverige har strammet inn rådene for hvor mye alkohol man bør drikke uten at det klassifiseres som risikobruk.Illustrasjonsfoto: Hanna Johre / NTB

Fire små sterkøl om gangen per måned er det maksimale svensker bør drikke uten å bli tilbudt helsehjelp, ifølge Socialstyrelsens nye alkoholanbefalinger.

Rådene er de samme for både kvinner og menn, og er en klar innstramming i alkoholrådene for menn sammenlignet med tidligere.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Likevel trosser svenskene de nordiske ernæringsanbefalingene som sier at man bør avstå helt fra alkohol, da det ikke er noen «trygg grense» for alkoholforbruk.

Ifølge Socialstyrelsen er det svensker som drikker ti standardglass alkohol eller mer i uka, eller dem som drikker minst fire standardglass eller mer på én gang minst en gang i måneden, som bør tilbys støtte fra helsevesenet.

Økt kreftrisiko

For menn betyr det en reduksjon på fem standardglass i uka og et standardglass per anledning.

Et standardglass tilsvarer en liten sterkøl eller et lite glass vin. Drikker man mer enn alkoholrådet anbefaler, klassifiseres det som risikobruk i Sverige.

Grunnen til innstrammingen er forskning som viser at menn har høyere risiko enn tidligere antatt for alkoholrelaterte helseskader, ifølge Thomas Lindén, avdelingsleder i Socialstyrelsen.

Annonse
Annonse

For i tillegg til risiko for avhengighet og skader på hjerne og lever, er risikoen for kreft også høyere, sier han.

Menn mer utsatt

At alkoholgrensen for menn var høyere enn for kvinner i de tidligere anbefalingene, skyldes ifølge Lindén at kvinner har en høyere alkoholkonsentrasjon i blodet enn menn med likt forbruk.

– Men det vi nå har tatt med i vurderingen, er at menn har større helserisiko ved samme forbruk. De rammes også i større grad av ulykker i forbindelse med alkohol, sier han.

– Jo mer alkohol man drikker, jo større er helserisikoen, føyer han til.

Alkoholrådene i Norge tilsier at kvinner ikke bør drikke mer enn 10 gram alkohol om dagen, mens menn ikke bør drikke mer enn 20 gram alkohol om dagen, ifølge Helsedirektoratet.

Ifølge helsedirektoratets definisjon inneholder en alkoholenhet cirka 12 gram alkohol, noe som tilsvarer 33 centiliter med øl, 12 centiliter med vin eller 4 centiliter med sprit.

(©NTB)

Annonse
Annonse

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Siste kommentarer

Geir Ole Sætremyr 2 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDette er politikk gjennom Regjering og Storting.Det er ikkje noko Naturvernforbundet arbeider med, men vi registrerer kva rammeverk som er ...
Terje Sundsbø 2 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Geir Ole SætremyrDu svarer ikke på spørsmålet. Er det vanlig praksis i Naturvernforbundet?
Geir Ole Sætremyr 3 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDu må adressere dette hos andre.
Terje Sundsbø 3 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Geir Ole SætremyrPå Møreaksen betaler bilistene bompenger, på jernbane betaler passasjerene billett. Mitt spørsmål gjelder fortsatt:Hvorfor behandles lokal forankring og finansiering ulikt ...
Terje Sundsbø 3 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Anne Mari SandshamnSkålaveien var ikke et fergeavløsningsprosjekt, og mottok aldri offentlig støtte. Skålavegen ble bygget som en privat vei i regi av ...
Geir Ole Sætremyr 3 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDer er ei forskell  Møreaksen skal delfinansierast via bompengar. Jernbane via passasjernbilett.80% staleg finansiering av Møreaksen.  Vesentlig statlig bidrag til finansiering ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse