Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
Annonse
NTB
Artikkel
NTB
16 september 2023 08:06
Del på Facebook
Høyre-leder Erna Solberg får hard medfart i avisene etter innrømmelsene om ektemannens aksjehandel. Foto: Heiko Junge / NTB
Høyre-leder Erna Solberg får hard medfart i avisene etter innrømmelsene om ektemannens aksjehandel. Foto: Heiko Junge / NTB

Aksjehandlingen til Sindre Finnes kan ende opp med å felle Høyre-leder Erna Solberg og endre det politiske Norge, mener VG-redaktør Hanne Skartveit.

Solberg fortalte gråtkvalt på en pressekonferanse fredag at ektemannens aksjehandel har vært betydelig mer omfattende enn hun var klar over. Hun sa at han hadde holdt det skjult for henne.

Annonse
Annonse

Da Solberg var statsminister utførte Finnes mer enn 3600 aksjehandler. Solberg har vært inhabil i saker på grunn av det, uten å vite det, sa hun på pressekonferansen.

– Ektemannens aksjehandel kan felle Erna Solberg. Og dermed endre hele det politiske Norge, skriver VGs politiske redaktør Hanne Skartveit i en kommentar.

– Angår oss alle

Hun skriver at Solberg er blitt sviktet av ektemannen, men at de politiske konsekvensene angår oss alle.

– Norge har i åtte år hatt en statsminister som har vært inhabil i viktige saker. Omfanget kan vokse også i dagene og ukene framover, skriver Skartveit.

Hun viser til at Økokrim skal se på om det er grunnlag for å etterforske saken.

– Det er vanskelig å se hvordan Erna Solberg kan overleve dette politisk, skriver Skartveit.

VG-redaktøren mener en Solberg-sorti også kan bane vei for et generasjonsskifte i Arbeiderpartiet.

– Uforståelig

Aftenpostens kommentator Therese Sollien stiller også spørsmål ved Solbergs framtid. Spørsmålet er om landet kan ha en statsminister med en ektemann som bevisst lurer henne, skriver Sollien.

– Jeg forstår lite av hva de har holdt på med, disse som ikke skjønner at reglene som gjelder for en utenriksminister eller statsminister, langt på vei også må gjelde for ektefeller, skriver hun.

Annonse
Annonse

Hun trekker sammenligner med saken om ektemannen til Anniken Huitfeldt, Ola Flem, som også handlet aksjer i skjul mens kona var statsråd. Sollien påpeker at Finnes har fått tydelig beskjed om hva som var kravene.

– Han ser ut til å ha visst godt hva som står der, altså at han ikke kunne sitte og spekulere i enkeltaksjer. For når han gjorde det, så ble ektefellen Solberg like inhabil som ham. Og så gjorde han det likevel, skriver Sollien.

– Må være kompromissløse

Kommentator Anne Rokkan i Dagens Næringsliv skriver at selv om det er smertefullt å bli sveket av sin partner, kan ikke habilitetsbrudd håndteres med utgangspunkt i empati.

– Sviket er utspekulert, og det må være enormt sårende for Solberg. Alvoret strekker seg imidlertid langt ut over de konsekvensene dette måtte få på kammerset. For Solberg har vært dundrende inhabil, muligens ved flere anledninger, skriver Rokkan.

Rokkan skriver at presedensen med å skyve ektefeller foran seg er livsfarlig.

– Tilliten til politikere kommer ikke gratis. Da må vi tørre å være kompromissløse når det trengs, skriver DN-kommentatoren.

– Gavepakke til Ap

Politisk redaktør Eirin Eikefjord i Bergens Tidende slår på førstesiden til papirutgaven fast at Solberg måtte ha gått av hvis hun var statsminister.

Hun skriver at saken er en gavepakke til Arbeiderpartiet, som har hatt egne skandaler å håndtere.

– Erna var stjerna. Nå sliter hun, konkluderer Eikefjord.

Høyre har så langt slått ring rundt Erna Solberg som partileder. I opposisjonen er flere kritiske, og Frp er blant partiene som har sagt det er naturlig at Økokrim etterforsker saken.

(©NTB)

Annonse
Annonse
Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse

Innlogging

Siste kommentarer

Terje Sundsbø 1 timer siden Skrot fergene
@Geir Ole SætremyrJeg stoler på ditt referat. Eller er det noe viktig du har utelatt? På samme måte har det også vært ...
Geir Ole Sætremyr 3 timer siden Skrot fergene
@Terje SundsbøDu har to alternativ: meld deg inn i fb gruppa, eller be SVV om å få ein kopi av ppt.-presentasjonen ...
Terje Sundsbø 4 timer siden Skrot fergene
@Geir Ole SætremyrPå samme måte har det også vært forslag om å flytte fergeleiet bort fra sentrum av Molde. Det blir nok ...
Geir Ole Sætremyr 6 timer siden Skrot fergene
@Terje SundsbøSVV har hatt oppstartsmøte med Vestnes kommune det dei skal oppgradere kaianlegget på Furneset, inkludert trinn 2 der kai nummer ...
Terje Sundsbø 6 timer siden Skrot fergene
@Geir Ole SætremyrDu er klar over at du linker til en internettside som krever medlemskap hos Facebook? Altså ikke åpen tilgjengelig for ...
Bjørn Arild Reed Jacobsen 6 timer siden Framtidens teknologi med Møreaksen
@Terje SundsbøTerje Sundsbø, du har en tendens til å komme meg i forkjøpet . Skulle akkurat til å stive det samme ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse