Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Artikkel
NTB
21 oktober 2023 21:05
Del på Facebook
Utenriksminister Espen Barth Eide er til stede på et toppmøte i Kairo, hvor krigen mellom Israel og Hamas er tema. Eide ber om en humanitær pause i kamphandlingene. Arkivfoto: Beate Oma Dahle / NTB
Utenriksminister Espen Barth Eide er til stede på et toppmøte i Kairo, hvor krigen mellom Israel og Hamas er tema. Eide ber om en humanitær pause i kamphandlingene. Arkivfoto: Beate Oma Dahle / NTB

Utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) deltok lørdag på et internasjonalt toppmøte i Kairo. Han ber om en humanitær pause i kamphandlingene i Gaza.

– Det haster med å få nok humanitær hjelp inn til en hardt prøvet befolkning i Gaza. Partene har plikt til å gjøre det mulig at nødhjelp kommer inn, sa Eide i sitt innlegg.

Annonse
Annonse

Politikere fra land i Europa og Midtøsten er samlet i Egypt for å diskutere den pågående krigen mellom Israel og Hamas.

– Vi ber partene om en humanitær pause for å gjøre det mulig at blant annet nødhjelp kommer inn. Så må humanitær tilgang opprettholdes og utvides, sa Eide.

Spania og Frankrike er blant landene som har bedt om en humanitær våpenhvile for å få inn nødhjelp til befolkningen på Gazastripen. Norge har foreløpig ikke brukt ordet våpenhvile.

USA vil ha åpen grense

– Det er et folkerettslig krav å sikre at befolkningen har tilgang til humanitær hjelp og at de beskyttes fra de verste effektene av krigen også mens kamphandlingene pågår, sa utenriksministeren i sitt innlegg.

– Den viktigste enkelthandlingen, som vil hindre lidelsen til befolkningen, er at det gjenopprettes tilgang til vann og strøm fra Israel, sa Eide.

Annonse
Annonse

Også USAs utenriksminister Antony Blinken understreker viktigheten av å få inn nødhjelp. I en uttalelse oppfordrer han partene til å holde grenseovergangen mellom Gaza og Egypt åpen.

– Grenseovergangen Rafa bør holdes åpen, slik at en jevn strøm av nødhjelp kan slippe inn. Dette er kritisk for velferden til folk på Gaza, sier Blinken i en uttalelse.

Støtter fortsatt tostatsløsning

I en pressemelding understreker Eide også viktigheten av å jobbe med den langsiktige politiske løsningen.

– Uavhengig av utfallet av den pågående krigen, er jeg overbevist om at det ikke finnes noe alternativ til å gjenoppta politiske samtaler og å fortsette veien mot en fredsprosess, sier Eide.

Han understreker at Norge fortsatt fullt ut støtter en tostatsløsning for Israel og Palestina.

– Denne prosessen har vært fastlåst altfor lenge, og utviklingen på bakken har gått i negativ retning i mange år. For å komme videre må alle parter være rede til å tenke utenfor boksen og faktisk bidra til at vi kommer dit, heter det i uttalelsen fra Eide.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Siste kommentarer

Geir Ole Sætremyr 2 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDette er politikk gjennom Regjering og Storting.Det er ikkje noko Naturvernforbundet arbeider med, men vi registrerer kva rammeverk som er ...
Terje Sundsbø 2 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Geir Ole SætremyrDu svarer ikke på spørsmålet. Er det vanlig praksis i Naturvernforbundet?
Geir Ole Sætremyr 2 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDu må adressere dette hos andre.
Terje Sundsbø 2 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Geir Ole SætremyrPå Møreaksen betaler bilistene bompenger, på jernbane betaler passasjerene billett. Mitt spørsmål gjelder fortsatt:Hvorfor behandles lokal forankring og finansiering ulikt ...
Terje Sundsbø 3 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Anne Mari SandshamnSkålaveien var ikke et fergeavløsningsprosjekt, og mottok aldri offentlig støtte. Skålavegen ble bygget som en privat vei i regi av ...
Geir Ole Sætremyr 3 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDer er ei forskell  Møreaksen skal delfinansierast via bompengar. Jernbane via passasjernbilett.80% staleg finansiering av Møreaksen.  Vesentlig statlig bidrag til finansiering ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse