En av tre nordmenn sier de har glemt eller gått fra mat på kokeplaten, ifølge en undersøkelse Norstat har gjort på vegne av Frende Forsikring.
– Det meste du har i panna kan ta fyr, og julestress gjør at du fort kan glemme maten. Da er veien til tørrkoking kort, og klassikeren i julen er smultbrann, sier brannekspert Øystein Øren i Frende Forsikring.
I løpet av fjoråret rykket brann- og redningsvesenet ut til 1894 branner og branntilløp på komfyren i private hjem, ifølge tall fra Brannvernforeningen. Det er mer enn fem om dagen og over 40 prosent av alle utrykninger.
Øren sier det er viktig at folk holder seg i nærheten av komfyren mens den er på, sjekker filteret i kjøkkenviften og har lokk tilgjengelig. I tillegg anbefaler han å installere komfyrvakt og la være å blande matlaging med mengder alkohol.
Den vanligste formen for komfyrbrann skjer hos eldre folk på dagtid, men såkalte pizzabranner på nattetid er også velkjent for nødetatene.
Tørrkokt kjele, som regnes som en uaktsom brann, blir vanligvis straffet med bot. Det kan også føre til at man får avkortet erstatning fra forsikringsselskapene.
(©NTB)