Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Artikkel
NTB
29 desember 2023 01:01
Del på Facebook
KrF-leder Olaug Bollestad refser Helse nord-direktøren for foreslåtte sykehuskutt. Foto: Carina Johansen / NTB
KrF-leder Olaug Bollestad refser Helse nord-direktøren for foreslåtte sykehuskutt. Foto: Carina Johansen / NTB

Sjefen for Helse nord har nå sendt styret en rekke omstridte kuttforslag. Dette har ikke ryggdekning i Stortinget, mener KrF-leder Olaug Bollestad.

– Dette som skjer i nord, har ikke ryggdekning i Stortinget, slik jeg ser det, skriver Bollestad i en kommentar til NTB.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

KrF-lederen er lite begeistret for at Helse nord-direktør Marit Lind velger å trosse motstanden fra de tillitsvalgte når hun foreslår en rekke kutt og omstruktureringer av sykehus i regionen.

– Nå må regjeringen og statsråden på banen og si hva slags tilbud vi skal gi til folket i nord. Skape trygghet og sikkerhet for innbyggerne der de bor og ikke minst sikre den akuttberedskapen og de akuttsykehusene Stortinget ble enige om i 2017, sier Bollestad.

Akuttsykehus samles

Marit Lind foreslår å fjerne akuttkirurgien ved sykehusene i Lofoten og Narvik, men beholde indremedisinsk beredskap begge steder. Fødetilbudet i både Lofoten og Narvik foreslås endret slik at keisersnittberedskapen i Lofoten avvikles og fødeavdelingen i Narvik nedgraderes.

I tillegg anbefales det at de tre akuttsykehusene i Sandnessjøen, Mo i Rana og Mosjøen blir samlet til ett felles sykehus i Helgeland-regionen, ifølge NRK.

I styrepapirene framkommer det at Marit Lind har tvilt seg fram til denne anbefalingen:

– Administrerende direktør har under tvil landet på at min anbefaling vil være å avvikle akuttkirurgisk funksjon ved både Nordlandssykehuset Lofoten og UNN Narvik. Hovedbegrunnelsen er for å sikre framtidig bærekraft i tjenestene, heter det i papirene.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Ikke lyttet

Lind har tvilt seg fram til det det ser ut til at hun egentlig har ment hele tiden, konstaterer en svært kritisk Bollestad.

Hun fastslår at det kun er lyttet til arbeidsgruppen – ikke til tillitsvalgte, ansatte i Lofoten og Narvik eller folket i nord.

– Det er ikke lyttet til alle dem på gulvet som mener dette ikke er mulig for pasientenes og innbyggernes ve og vel, og ansatte som opplever å stå med dårlige pasienter fordi det ikke er flyvær og dårlig vær på vei, sier hun.

DPS-kutt

I tillegg til sykehuskuttene er det også foreslått å legge ned døgnbehandlingstilbudet på de distriktspsykiatriske sentrene (DPS) i Tana, Storslett, Silsand, Storsteinnes, Lofoten og Vesterålen (Svolvær) og Mosjøen, skriver NRK.

Det polikliniske dagbehandlingstilbudet skal styrkes eller opprettholdes.

Forslaget framkommer i et høringsutkast for helhetlig plan for funksjons- og oppgavedeling. Forslaget fra en arbeidsgruppe som har jobbet med funksjonsdeling innen psykisk helsevern, blir dermed opprettholdt.

Helseforetakets styre skal behandle alle kuttforslagene 9. januar.

(©NTB)

Annonse
Annonse

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Siste kommentarer

Geir Ole Sætremyr 2 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDette er politikk gjennom Regjering og Storting.Det er ikkje noko Naturvernforbundet arbeider med, men vi registrerer kva rammeverk som er ...
Terje Sundsbø 2 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Geir Ole SætremyrDu svarer ikke på spørsmålet. Er det vanlig praksis i Naturvernforbundet?
Geir Ole Sætremyr 2 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDu må adressere dette hos andre.
Terje Sundsbø 2 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Geir Ole SætremyrPå Møreaksen betaler bilistene bompenger, på jernbane betaler passasjerene billett. Mitt spørsmål gjelder fortsatt:Hvorfor behandles lokal forankring og finansiering ulikt ...
Terje Sundsbø 3 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Anne Mari SandshamnSkålaveien var ikke et fergeavløsningsprosjekt, og mottok aldri offentlig støtte. Skålavegen ble bygget som en privat vei i regi av ...
Geir Ole Sætremyr 3 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDer er ei forskell  Møreaksen skal delfinansierast via bompengar. Jernbane via passasjernbilett.80% staleg finansiering av Møreaksen.  Vesentlig statlig bidrag til finansiering ...
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse