Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Artikkel
NTB
26 mars 2024 10:03
Del på Facebook
Næringsminister Jan Christian Vestre (Ap) er øverste ansvarlig for hva klokka er i Norge. Foto: Terje Pedersen / NTB
Næringsminister Jan Christian Vestre (Ap) er øverste ansvarlig for hva klokka er i Norge. Foto: Terje Pedersen / NTB

Søndag skal vi igjen skru klokkene en time fram til sommertid, blant annet fordi vi skal holde oss på linje med EU – som fortsatt vurderer sommertidens fremtid.

– Vi kommer til å avvente beslutningen fra EU før vi tar stilling til om vi skal slutte å stille klokka. Av flere hensyn, blant annet til næringslivet, vil det være en fordel å ha samme løsning som våre nærmeste naboland, sier næringsminister Jan Christian Vestre (Ap) i en pressemelding.

Annonse
Annonse

Det er Vestres departement som er ansvarlig for Justervesenet og dermed også klokkestilling i Norge.

Natt til søndag hopper vi rett fra klokka 2.00 til 3.00. Det har vi gjort siden 1980, samt i flere tidligere perioder. En søndag i slutten av oktober stiller vi klokka tilbake igjen. Historisk sett gjorde man dette for å spare energi, en ordning som ble innført under første verdenskrig.

Beslutning drøyer

Enkelte mener imidlertid at den stadige vekslingen mellom sommertid og vintertid forstyrrer folks biologiske rytmer, og at det skaper problemer familier med små barn som kan bruke noen dager på å tilpasse seg tidsforskjellen. Vekslingen kan også skape problemer for husdyr, blant annet kuer som er vant med å bli melket på en fast tid av døgnet. Det var bakgrunnen for at blant annet Russland avskaffet praksisen i 2014.

Denne diskusjonen har blitt tatt opp også i Europa, og i 2018 foreslo EU-kommisjonen å avskaffe praksisen. EU-rådet, som er medlemslandenes organ, har imidlertid fortsatt ikke tatt en beslutning. Det er altså denne beslutningen Vestre og Justervesenet venter på.

Annonse
Annonse

En av de mulige konsekvensene ved å avskaffe vinter- og sommertid er at noen land kan bytte bort fra den sentraleuropeiske tidssonen, som mesteparten av kontinentet følger i dag.

Se fram mot sommeren

Ser man på et kart over verdens tidssoner, ligger for eksempel Spania langt nok vest til at det kan gi mer mening å følge Greenwich Mean Time (GMT) slik Storbritannia, Portugal og Island gjør.

Blant våre naboer har Sverige, Finland og Danmark samme sommertidsordning som oss. Russland sluttet altså med sommer- og vintertid for ti år siden, mens Island ikke har hatt det siden 1968.

Om du sliter med å huske hvilken vei klokken skal stilles når, er en god huskeregel at man på våren ser fram til sommeren, og dermed stiller klokken fram. På høsten derimot lengter man tilbake til sommeren, og stiller klokka tilbake.

(©NTB)

Annonse
Annonse

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Siste kommentarer

Dette sier de nok fordi de vet at det ikke gjør noen forskjell. Det er kapasitet nok til å eksportere ...
Terje Sundsbø 7 dager siden Statlig eller kommunal fergedrift?
Sunnmørsposten har publisert sin egen versjon av Rasmussens kronikk - de har fjernet alle linker. Det er skremmende at en ...
Terje Sundsbø 7 dager siden Statlig eller kommunal fergedrift?
En meget tankevekkende artikkel som bør leses: https://www.rbnett.no/meninger/i/lwe9yL/kan-vi-adressere-det-faktiske-problemet"Ein kan til stadigheit lese innlegg i avisene frå godt vaksne menn som ...
Hans-Peter Kaaresen 11 dager siden Forvaltningslovens vegvalg
Bra skrevet Paul.  Loven blir tydeligvis praktisert forskjellig.  I løpet av de neste 12 åra som MA er satt på ...
Terje Sundsbø 12 dager siden FrP leverer det vi lova
Frp kan takke dagens regjering for at partiet kan innfri sine valgløfter, ikke egen innsats. Men det er typisk for ...
Terje Sundsbø 15 dager siden Kostnadsreduksjoner på og med Møreaksen
@Anne Mari SandshamnSom vanlig ingen saklige argumenter verken til Rasmussens artikkel eller mine momenter. Det oppsummerer motstanden mot Møreaksen i et nøtteskall.
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse