Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Artikkel
NTB
05 april 2024 23:26
Del på Facebook
Nær 90 prosent av all villrein i Europa befinner seg i Norge, men bestanden er under press. Nå legger regjeringen fram tiltak som skal snu utviklingen og bedre tilstanden for villreinen. Foto: Paul Kleiven / NTB
Nær 90 prosent av all villrein i Europa befinner seg i Norge, men bestanden er under press. Nå legger regjeringen fram tiltak som skal snu utviklingen og bedre tilstanden for villreinen. Foto: Paul Kleiven / NTB

Regjeringen legger fram 50 tiltak som skal bidra til å snu den negative utviklingen i alle villreinområdene innen 2030. SV og MDG mener grepene er for vage.

– Det er et ambisiøst mål. Stat og kommune har et særlig ansvar, men skal vi redde villreinen, må alle sektorer og aktører bidra. Samtidig er målet at alle skal bidra litt, snarere enn at noen bidrar med alt, sier klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen (Ap) i en pressemelding.

Annonse
Annonse

Nesten hele den europeiske bestanden av villrein lever i Norge, og arten ble for første gang klassifisert som nær truet på rødlista i 2021.

Sykdom, naturinngrep og menneskelig ferdsel bidrar til at den samlede belastningen for villrein, som lever i fjellområder i Sør-Norge, er stor. Av de 24 villreinområdene som forvaltningen er organisert i, anses halvparten å være av dårlig kvalitet.

11 områder har middels kvalitet, og bare ett av de mindre villreinområdene har god kvalitet.

God kvalitet innen 2100

Regjeringen legger nå fram et konkret mål om å snu den negative utviklingen i alle områdene innen 2030. Innen 2100 skal alle ha god kvalitet, og det skal skje gjennom en rekke tiltak.

Blant annet vil regjeringen sikre gode sykdomsforebyggende tiltak, innhente mer kunnskap om bærekraftig bestandsforvaltning, og drive målrettet restaurering av leveområdene til villreinen.

Men både SV og MDG stiller seg kritiske til at det ikke gjøres mer i forsøket på å verne villreinbestanden.

Annonse
Annonse

– Det burde vært enkelt for regjeringen å bestemme en gang for alle at villreinens leveområder framover skal prioriteres foran hyttebyer og snøscooterkjøring, sier stortingsrepresentant Une Bastholm (MDG) til NTB.

Vil ha forbud mot hyttebygging

SV peker også på hyttebygging som en stor påvirker på villreinbestanden, både fordi det reduserer leveområdene og øker ferdselen i disse områdene.

Partiene vil dermed ha et forbud mot hyttebygging i villreinens leveområder.

Lars Haltbrekken, som er stortingsrepresentant for SV og medlem av energi- og miljøkomiteen, peker på at det rundt om i Sør-Norge er satt av enorme områder til ny hyttebygging i villreinens leveområder.

– Dette bør regjeringen legge ned forbud mot dersom de virkelig vil redde villreinen. Det holder ikke med milde oppfordringer om at planene bør gjennomgås, sier han til NTB.

Naturvernforbundet stiller seg bak de to partiene og omtaler regjeringens tiltak som veike og uforpliktende.

– Det er tragisk når situasjonen er slik den er både for villreinen og villreinfjellene som økosystemer, sier forbundsleder Truls Gulowsen.

(©NTB)

Annonse
Annonse

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse

Innlogging

Siste kommentarer

Terje Sundsbø 45 minutter siden E39 – Livsnerven på Vestlandet
@Geir Ole SætremyrDu selv antydet flytting av fergeleiet i Molde sentrum til Mordalsvågen. Det samme har lederen av Stortingets transportkomite nettopp foreslått, ...
Geir Ole Sætremyr 3 timer siden E39 – Livsnerven på Vestlandet
@Terje SundsbøMin analyse er:Tospannet RR og TS arbeider febrilsk for å understøtte økonomien i prosjektet Molde til Julbøen, og vidare over ...
Terje Sundsbø 4 timer siden E39 – Livsnerven på Vestlandet
@Geir Ole SætremyrBehovet for flytting av fergeleiet ut av sentrum i Molde er all trafikken som kommer fra fergene ved hvert anløp. ...
Geir Ole Sætremyr 13 timer siden E39 – Livsnerven på Vestlandet
@Terje SundsbøKva er behovet for flytting? ÅDT ligg stabilt.
Terje Sundsbø 13 timer siden E39 – Livsnerven på Vestlandet
@Geir Ole SætremyrBehovet er langt større nå enn for 30-40 år siden. Fergeleiet ligger bokstavelig talt i sentrum av Molde, så ALL ...
Geir Ole Sætremyr 18 timer siden E39 – Livsnerven på Vestlandet
@Terje SundsbøKva er behovet for å flytte fergeleiet i Molde? Kor mykje av ÅDT på 2350 svinger kjem frå/til Molde sentrum? Utfordringa ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse