Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Artikkel
NTB
21 april 2024 08:14
Del på Facebook
Nato-sjef Jens Stoltenberg forsvarer dialogen med Russland i årene etter den kalde krigen. Foto: Johanna Geron / AP / NTB
Nato-sjef Jens Stoltenberg forsvarer dialogen med Russland i årene etter den kalde krigen. Foto: Johanna Geron / AP / NTB

Natos generalsekretær Jens Stoltenberg angrer ikke på at Vesten etter avslutningen på den kalde krigen gikk i dialog med Russland og president Vladimir Putin.

– Jeg mener den dag i dag at det var det riktige å forsøke. Det var et historisk vindu som var riktig å prøve å utnytte for å få et bedre forhold til Russland, sier Stoltenberg i et intervju med den danske avisen Politiken.

Annonse
Annonse

Dialog mellom russiske presidenter og Nato ble en slags ny normal i årene etter den kalde krigen. Men siden 2021 har ikke Stoltenberg snakket med Putin.

Gjennom knapt ti år som Norges statsminister var Stoltenberg en av de vestlige politikerne som hadde best kjennskap til Putin. Stoltenberg forhandlet en avtale om deling av Barentshavet mellom Norge og Russland, og under hans statsministertid ble det mulig for russere å dra på handletur til Kirkenes uten visum.

– Første gang jeg møtte Putin var i august 2000. Nå er snakket om meningsfull dialog med dagens russiske regime i Moskva fortid. Slik er det, sier Stoltenberg i intervjuet.

– Unnlatelsessynd

– Det ville ha vært en unnlatelsessynd hvis vi i årene etter den kalde krigens avslutning – altså på 90-tallet og et godt stykke inn i det nye årtusenet – ikke hadde forsøkt dialog med og forståelse i forhold til Russland og president Putin, sier Stoltenberg.

Han overtok som Nato-sjef i 2014 og sier at han da vurderte at grunnlaget for dialog med Russland var blitt dårligere.

– Men jeg trodde fortsatt at det var mulig å snakke med Russland. Og jeg angrer det ikke, sier han i intervjuet.

Vestens forsøk på dialog med Russland også etter invasjonen i Georgia i 2008, annekteringen av Krim og Donbas-opprøret i 2014, var riktig, mener han.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Styrkeoppbygging

Men dialogsporet var ikke enerådende, påpeker Nato-sjefen.

– Vi så at Russland var i ferd med å bli mer aggressivt. Vi så hva som skjedde med Krim. Men vi fortsatte lenge i det vi kaller dobbelt spor, altså oppbygging av Natos militære styrke, avskrekking av Russland og samtidig dialog. Jeg var en av de mange som mente at vi ikke kunne gi opp dialogsporet, sier Stoltenberg.

– Vi investerte i forsvar. Vi begynte å få stigende forsvarsutgifter. Vi utstasjonerte Nato-styrker i Øst-Europa for første gang i Natos historie. Det var inge motsetning mellom et sterkt forsvar og dialog. Tvert imot, sier han til den danske avisen.

Norsk eksempel

På en sikkerhetskonferanse i november 2022, omtrent ni måneder inn i Ukraina-krigen, avviste Stoltenberg på det sterkeste at utvidelse av Nato utgjør en sikkerhetstrussel mot Russland. På det tidspunktet var Sverige og Finland ennå ikke medlemmer, men hadde levert inn søknadene sine.

Stoltenberg brukte Norge som eksempel. Norge ble med i Nato i 1949, og landet var på det tidspunktet det eneste landet i forsvarsalliansen som grenset mot Russland.

– Den gangen sa Russland at det var helt uakseptabelt at Norge skulle bli Nato-medlem. At det var en provokasjon. Det var ikke en provokasjon, men en fri og uavhengig avgjørelse tatt av nordmenn, sa Stoltenberg på konferansen.

I august i fjor berørte Stoltenberg samme tema. Å ha forståelse for at Russland ikke aksepterer nabolands ønsker om å bli Nato-medlem, vil være en livsfarlig tanke for Norge, sa han, og argumenterte med at det er Russland som har valgt å bruke militær makt mot naboland som søker seg til Vesten fremfor dialog og samarbeid.

(©NTB)

Annonse
Annonse

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Siste kommentarer

Geir Ole Sætremyr 4 timer siden E39 – Livsnerven på Vestlandet
@Terje Sundsbø"Fergeleiet kan ikke forbli i Molde sentrum mye lenger."Kva er flaskehalsen?
Terje Sundsbø 4 timer siden E39 – Livsnerven på Vestlandet
@Geir Ole SætremyrDet lederen av Stortingets samferdselskomite uttalte i forbindelse med lanseringen av NTP var nok etter påtrykk fra samferdselsministeren. Slik sett ...
Geir Ole Sætremyr 5 timer siden E39 – Livsnerven på Vestlandet
@Terje SundsbøLeiaren i Samferdselskomiteen lever på lånt tid, og etter alle solemerker er hans tid forbi ved neste valg.Å flytte fergeleiet ...
Terje Sundsbø 5 timer siden E39 – Livsnerven på Vestlandet
@Geir Ole SætremyrDet er flott at du endelig innser behovet for å flytte fergeleiet ut fra sentrum av Molde, eksempelvis til Mordalsvågen. ...
Geir Ole Sætremyr 8 timer siden E39 – Livsnerven på Vestlandet
@Terje SundsbøDet er flott at du trekker tilbake løysinga å flytte fergeleiet frå dagens lokalisering i Molde til Julsundet/Mordalsvågen. Det er ...
Terje Sundsbø 9 timer siden E39 – Livsnerven på Vestlandet
@Geir Ole SætremyrI denne tråden var det du som først nevnte Julsundet.Jeg har i kommentarer til andre artikler nevnt at flytting av ...
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse