Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Artikkel
NTB
23 april 2024 21:25
Del på Facebook
– Det mest truende jeg har opplevd, sa Frp-leder Sylvi Listhaug til NRK etter hendelsen. Foto: Terje Pedersen / NTB
– Det mest truende jeg har opplevd, sa Frp-leder Sylvi Listhaug til NRK etter hendelsen. Foto: Terje Pedersen / NTB

PST har pågrepet tre kvinner for å ha fulgt etter Frp-leder Sylvi Listhaug. De er siktet for medvirkning til «angrep på de høyeste statsorganenes virksomhet».

Det var NRK som først meldte om pågripelsene.

Annonse
Annonse

De tre skal være blant pro-Palestina-aksjonistene som 13. mars fulgte etter Sylvi Listhaug gjennom Oslo sentrum da hun var ute et ærend og passerte forbi en Palestina-markering ved Utenriksdepartementet.

Listhaug fortalte at de ropte ukvemsord mot henne og filmet henne mens hun gikk mot Stortinget.

– Det mest truende jeg har opplevd, sa hun til NRK etter hendelsen.

De tre ble pågrepet tidligere tirsdag og løslatt etter avhør. Aksjonistene er siktet for medvirkning til overtredelse av straffelovens paragraf 115 og 266.

«Angrep på de høyeste statsorganenes virksomhet»

Paragraf 115 har tittel «Angrep på de høyeste statsorganenes virksomhet» og rammer den som «ved bruk av makt, trusler eller på annen rettsstridig måte volder fare for at ..... Stortinget ..... eller et medlem av disse institusjonene, hindres eller påvirkes i sin virksomhet.» Strafferammen er ti års fengsel.

Paragraf 266 rammer den som ved «skremmende eller plagsom opptreden eller annen hensynsløs atferd forfølger en person eller på annen måte krenker en annens fred». Strafferammen er bot eller fengsel inntil to år.

– Kvinnene som nå er pågrepet, fremstår som de tre som var tettest på Listhaug og de som var mest aktive under hendelsen. Etterforskningen av hendelsen pågår fortsatt, og vi ønsker ikke å gi ytterligere kommentarer nå, sier politiadvokat Thomas Blom via pressevakten i PST.

Elden: – Overdramatisering

– En overdramatisering, kaller advokat John Christian Elden i Advokatfirmaet Elden PSTs bruk av paragraf 115.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

– Jeg skjønner at det var ubehagelig, men det var en lovlig demonstrasjon og meningsytringer til lederen av vårt nest største politiske parti, og uten trusler. Alt er filmet og overlevert PST, sier Elden til NTB.

– De forlot altså stedet for den lovlige demonstrasjonen og fulgte etter Listhaug?

– Ja, de gikk bak henne fra UD til Stortinget, men la aldri en hånd på henne. De prøvde å diskutere med henne, men hun ville ikke svare.

– Har samarbeidet med politiet

Elden forsvarer en av de tre. De to andre siktede har to andre forsvarsadvokater fra Elden Advokatfirma: Anne-Marie Gulichsen og Astri Rønningen Stautland. Advokatfullmektigene Jonas Berge og Armin Khoshnewiszadeh bisto aktivistene under avhør tirsdag.

– En koordinert aksjon mot tre fredsaktivister fremstår som en unødvendig overdramatisering fra PST sin side. Samtlige har etter pågripelsen samarbeidet og forklart seg for politiet, noe de også ville ha gjort uten en dramatisk pågripelse, sier advokat Elden.

Ingen av aktivistene erkjenner straffskyld.

Listhaug: – Skremmende

– Jeg registrerer at PST i dag pågrep tre aktivister og har full tillit til jobben de gjør, sier Sylvi Listhaug via sin pressesjef Haakon Sandvik.

Frp-lederen sier til NRK at hun syntes hendelsen var veldig ubehagelig.

– Jeg har opplevd mye som politiker og levd med livvakter i flere år, og opplevd trusler. Det å bli fulgt etter på gaten som jeg ble der, det opplever jeg som skremmende.

Annonse
Annonse

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Siste kommentarer

Geir Ole Sætremyr 3 timer siden E39 – Livsnerven på Vestlandet
@Terje Sundsbø"Fergeleiet kan ikke forbli i Molde sentrum mye lenger."Kva er flaskehalsen?
Terje Sundsbø 3 timer siden E39 – Livsnerven på Vestlandet
@Geir Ole SætremyrDet lederen av Stortingets samferdselskomite uttalte i forbindelse med lanseringen av NTP var nok etter påtrykk fra samferdselsministeren. Slik sett ...
Geir Ole Sætremyr 3 timer siden E39 – Livsnerven på Vestlandet
@Terje SundsbøLeiaren i Samferdselskomiteen lever på lånt tid, og etter alle solemerker er hans tid forbi ved neste valg.Å flytte fergeleiet ...
Terje Sundsbø 4 timer siden E39 – Livsnerven på Vestlandet
@Geir Ole SætremyrDet er flott at du endelig innser behovet for å flytte fergeleiet ut fra sentrum av Molde, eksempelvis til Mordalsvågen. ...
Geir Ole Sætremyr 7 timer siden E39 – Livsnerven på Vestlandet
@Terje SundsbøDet er flott at du trekker tilbake løysinga å flytte fergeleiet frå dagens lokalisering i Molde til Julsundet/Mordalsvågen. Det er ...
Terje Sundsbø 7 timer siden E39 – Livsnerven på Vestlandet
@Geir Ole SætremyrI denne tråden var det du som først nevnte Julsundet.Jeg har i kommentarer til andre artikler nevnt at flytting av ...
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse