Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Artikkel
NTB
13 mai 2024 21:11
Del på Facebook
Senterpartiets parlamentarisk leder Marit Arnstad under trontaledebatten på Stortinget i fjor høst. Mandag ble det kjent at hun ikke tar gjenvalg til Stortinget neste år. Foto: Terje Pedersen / NTB
Senterpartiets parlamentarisk leder Marit Arnstad under trontaledebatten på Stortinget i fjor høst. Mandag ble det kjent at hun ikke tar gjenvalg til Stortinget neste år. Foto: Terje Pedersen / NTB

Senterpartiets parlamentariske leder, Marit Arnstad, sier nei til gjenvalg etter 20 år på Stortinget.

– Det var ikke helt enkelt å bestemme seg, men jeg har kommet til at 20 år på Stortinget er nok. Nå er det på tide å si takk for seg, sier Arnstad til NRK.

Annonse
Annonse

Arnstad har vært en tungvekter i norsk politikk og har flere ganger blitt lansert som statsråd i den sittende regjeringen. Hun har derimot etter eget ønske forblitt Senterpartiets sterke gruppeleder i Stortinget mens partileder Trygve Slagsvold Vedum har vært finansminister.

Frontet klar Sp-politikk

Rollen som parlamentarisk leder ønsker hun å fortsette i fram til valget neste år.

– Jeg har lyst til å fortsette som parlamentarisk leder og kommer uansett til å jobbe for fullt på Stortinget fram til valget i 2025, sier hun til NRK.

Arnstad har fra sin posisjon i Stortinget flere ganger frontet klare Senterparti-standpunkter utad, også på problematiske områder for regjeringen. Sist ut var i helgen da hun overfor NTB understreket at Sp ikke kan gå inn for noen delvis innføring av EUs fjerde energimarkedspakke.

– Arnstad out

– Alt må en gang ta slutt. Nå er det på tide. Arnstad out, står det i innlegget Marit Arnstad selv la ut på Facebook om beslutningen mandag kveld.

Hun takker partiveteranene Anne Enger og Johan J. Jakobsen for å ha hjulpet henne i gang på Stortinget i 1993. Og hun takker partileder Trygve Slagsvold Vedum for deres samarbeid gjennom ti år.

Annonse
Annonse

– Trygve, det mest rause mennesket jeg kjenner. Mannen som er oppriktig interessert i menneskene rundt seg og som alltid har nye gode ideer, skriver hun i innlegget.

Advokaten

62-åringen fra Skatval i Stjørdal ble første gang innvalgt for Nord-Trøndelag i 1993. Hun har vært Senterpartiets parlamentariske leder to ganger, første gang fra 2003 til 2005, siden videre fra 2014 og fram til nå.

Hun har også vært olje- og energiminister i regjeringen til Kjell Magne Bondevik fra 1997 til 2000. Fra 2012 til 2013 var hun samferdselsminister i Jens Stoltenbergs regjering.

Arnstad er utdannet jurist og mellom periodene på Stortinget og deltakelse i regjering jobbet hun fra 2006 til 2012, først som rådgiver hos Advokatkontoret Schjødt og siden som advokat hos Arntzen de Besche.

Da Senterpartiet gikk i regjeringsforhandlinger etter forrige valg var Arnstad med på å forhandle fram Hurdalsplattformen

– Litt dårlig gjort

Når hun trekker seg fra gjenvalg neste år, sier imidlertid Arnstad til NRK at hun ikke har en jobb som venter. Hun peker på at tilværelsen som ukependler som er blant årsakene til at hun trekker seg.

Hun avviser at det er noe med forholdet til partileder Vedum som ligger til grunn for avgjørelsen. Hun sier de to har et godt samarbeid og kaller ham en undervurdert strateg.

– Så det føles jo som litt dårlig gjort overfor ham, men så er det jo sånn av og til at du må bestemme deg for veien videre, sier Arnstad til NRK.

Annonse
Annonse

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Siste kommentarer

@Terje SundsbøFor å hjelpe på, dekan godt simulere ein pris på 150 for personbil og kompensere med tilsvarand naudsynt takst for ...
@Terje SundsbøKortversjonen er at du ikkje evner å sette opp regnestykket basert på økonomiske fakta. 
@Geir Ole SætremyrKortversjonen er at du ikke kan forklare hvorfor dine fantasitall for bompengene på Kjerringsundet blir så mye større enn på ...
Bergtor Roald Opsett 1 dager siden «Nordstjernen» – en historisk hurtigrute fra 1956
Seilte som deksgutt, sommer 1969. Gode minner, og spesielle minner. Deksstilling passet ikke for meg. Sommer 1975, seilte jeg som Motormann ...
@Terje SundsbøDer er ikkje behov for å avklare forskjellen opp mot Nordøyvegen. Det som er interessant er finansieringsmodellen for Kjerringsundet med ...
@Geir Ole SætremyrIngen har betvilt at lånene skal nedbetales, både for Nordøyvegen og Kjerringsundet. Ingen kan betvile størrelsen på bompengene på Nordøyvegen. ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse