Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Artikkel
NTB
22 mai 2024 07:48
Del på Facebook
Situasjonen er blitt noe bedre i fastlegeordningen. Foto: Gorm Kallestad / NTB
Situasjonen er blitt noe bedre i fastlegeordningen. Foto: Gorm Kallestad / NTB

Antallet nordmenn som ikke har fastlege, har falt noe de siste årene – men antallet som venter på å få ny fastlege, har skutt til værs.

Det viser en ny evalueringsrapport fra Oslo Economics og Universitetet i Oslo, som legges fram i forbindelse med Fastlegekonferansen onsdag.

Annonse
Annonse

Fastlegekrisen har vært en av de mest omtalte problemstillingene i helsevesenet, og tidligere helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap) la inn mye innsats for å snu trenden. Det er imidlertid etterfølgeren Jan Christian Vestre (Ap) som deltar på presentasjonen av evalueringsrapporten for 2023 – som viser noe framgang, men også store utfordringer.

Hele 350.000 venter på å bytte

Sommeren 2023 var hele 228.000 innbyggere i Norge uten fastlege, et antall som nå har falt til 181.000. Det var 521 nye fastleger som begynte i jobben i fjor, mot 309 som sluttet.

Fastlegetettheten har vokst kraftig det siste året, fra 0,92 til 0,95 per 1000 innbyggere. Dette skjer til tross for at antallet som har krav på fastlege, også økte kraftig.

Annonse
Annonse

Tross at det er færre som mangler fastlege helt, er det stadig flere som venter på å bytte fastlege. I 2020 var det kun 150.000 personer på venteliste for å få ny fastlege, mens i 2023 var det hele 350.000.

I tillegg er det en stor geografisk skjevfordeling: hele 45 prosent av Norges innbyggere bor i kommuner der ingen fastleger har åpen liste, det vil si ledige plasser. I usentrale kommuner har det i løpet av 2023 blitt færre plasser på fastlegelistene. Rapporten slår også fast at det må rekrutteres langt flere fastleger i årene framover dersom dagens utvikling fortsetter.

Legene er mer positive

Selv om det fortsatt er mange som venter på å få, eller få bytte fastlege, viser rapporten også at fastlegene er blitt langt mer positive til sin egen situasjon. I denne evalueringen, den tredje årlige evalueringen i rekken om fastlegenes situasjon, har andelen som opplever at deres arbeidsbelastning er for stor falt fra 80 prosent av fastlegene til 61 prosent.

Antallet arbeidstimer har også falt noe. Ikke minst har andelen som svarer at det er litt sannsynlig eller svært sannsynlig at de fortsatt er fastlege om fem år økt fra 50 til 70 prosent. Stadig flere har også fått styrket økonomi, samtidig er de negative til at det såkalte basistilskuddet er blitt tilpasset pasientene.

(©NTB)

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Siste kommentarer

Geir Ole Sætremyr 3 timer siden Når utredninger er systematisk feil
@Terje SundsbøDet er vurdert, og ønskt, men er det konkludert?
Terje Sundsbø 4 timer siden Når utredninger er systematisk feil
@Geir Ole SætremyrStrekningen Nyhamna-Molde er vurdert som kritisk infrastruktur. Kjerringsundet vil bli en del av dette. Du forutsetter at dette ene og ...
Geir Ole Sætremyr 17 timer siden Når utredninger er systematisk feil
@Terje SundsbøEg forventer meir nøktern framstilling.Kjerringsundet:Med utgangspunkt i KS2 basert på 2021 prisar vil sambandet koste 4,9 mrd Med 20 prosent prisstigning ...
Terje Sundsbø 1 dager siden Når utredninger er systematisk feil
@Geir Ole SætremyrStaten bidrar med det meste også på Møreaksen. For Kjerringsundet er det i tillegg Aukra kommune som bidrar. Fylkespolitikerne ønsker ...
Geir Ole Sætremyr 1 dager siden Når utredninger er systematisk feil
@Terje SundsbøEg har lest linken, og at dei har prioritert to fergeavløysingar, eitt i Askvoll,  og eitt i Masfjorden.  Kostnad 60 ...
Terje Sundsbø 1 dager siden Når utredninger er systematisk feil
@Geir Ole SætremyrMøreaksen gir mest vei for pengene – man slipper ekstraregningen med å gjøre Otrøya og Gossen fergefri. Netto samfunnsnytte pr. ...
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse