Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
Steinar Melby
Artikkel
01 august 2024 09:36
Del på Facebook
Øverst: Bonde Tore Sannes sammen med Fjordfeoksen Kåre, oppkalt etter drengen, sammen med NRFoksen Odin. Kåre var ikke så interessert i oss mennesker som Odin som derimot kom helt bort til oss. Nederst til venstre: Magny Strand eier og daglig leder for Valsøya sammen med Ragnar Krogstad som er ansvarlig for menyer og at kvaliteten på maten er det Valsøya vil stå for. De er begge veldig fornøyde med å kunne tilby det smakfulle urfekjøttet til sine kunder fremover. Nederst til høyre: Bonde Tore Sannes sammen med Fjordfeoksen Kåre. Foto: Valsøya
Øverst: Bonde Tore Sannes sammen med Fjordfeoksen Kåre, oppkalt etter drengen, sammen med NRFoksen Odin. Kåre var ikke så interessert i oss mennesker som Odin som derimot kom helt bort til oss. Nederst til venstre: Magny Strand eier og daglig leder for Valsøya sammen med Ragnar Krogstad som er ansvarlig for menyer og at kvaliteten på maten er det Valsøya vil stå for. De er begge veldig fornøyde med å kunne tilby det smakfulle urfekjøttet til sine kunder fremover. Nederst til høyre: Bonde Tore Sannes sammen med Fjordfeoksen Kåre. Foto: Valsøya

Ur-fe fra bonde Tore Sannes blir råvaren til alt kjøtt på Valsøya. – Nesten ureist kjøtt blir nå å finne på menyen hos oss på Valsøya fremover, sier Magny Strand.

– For noen uker siden var vi på Slakthuset Eidsmo og Dullum avdeling Steinkjer og smakte på burgere laget av Tore Sannes ur-fe. De smakte helt utmerket selv for meg som egentlig ikke liker burgere, smiler Magny Strand, eier og driver av restauranten på Valsøya, Valsøytunet.

Annonse
Annonse

– Hadde det ikke vært for at dyrene måtte til Melhus, hos Slakthuset Eidsmo og Dullum, for å bli slaktet kunne vi kalt kjøttet vårt for ureist, men kortreist er også bra. De har levd gode dager på Litj Sandnes og oppe på fjellet.

-Vi er veldig glade for å få denne muligheten til å servere lokale råvarer på denne måten til våre gjester her på Valsøya smiler Magny.

Urfe på menyen

Hvorfor tar dere urfe inn på menyen på Valsøytunet?

– Fordi jeg har lyst til å ha mer lokal mat på menyen. I tillegg ønsker jeg å støtte opp om dem som prøver å leve av å selge kjøtt de produserer her i Valsøyfjorden. Det handler rett og slett om å få en mer levende bygd. Tore ringte oss og lurte på om vi ville ha dyrene han hadde klart for leveranse i år. Det sa vi ja til og Tore fant fryselager for kjøttet, forteller Magny.

– Gjestene er opptatt av at vi som restaurant bruker lokale råvarer. Dog er kanskje ikke alle så bevisst at dette medfører økte kostnader og med andre ord dyrere mat i restauranten. Noen av gjestene kan synes at maten da blir litt vel dyr. Men menyen vår har god mat også av råvarer som ikke er kortreise, sier Magny videre.

Hvilke retter kommer på menyen nå?

-Valsøyfjord hamburger, kjøttbollene på spekefjøla og braissert storfe.

Vi får en helt annen kvalitet på dette lokale kjøttet, sier en veldig fornøyd Magny.

Kokken Ragnar Krogstad utvikler menyene på Valsøya

Det er mye som skal stemme når menyer skal settes sammen. På Valsøya er det kokken Rangnar Krogstad som har hovedansvaret for dette viktige arbeidet.

-Da vi ble spurt om å ta imot urfedyrene fra Litj Sandnes var det første jeg tenkte, hvor skal dette oppbevares? Nå har dette løst seg med frysekapasitet og flott lagring ikke langt fra Valsøya, smiler Ragnar.

-Da er neste oppgave å bestemme bruken av de flott stykningsdelene som vi nå har. Heldigvis fikk vi en fin opplevelse på Slakthuset Eidsmo og Dullum avdeling Steinkjer og deres prøvekjøkken for å få riktig smak, konsistens og størrelse på det vi ønsket å bruke som hamburgere. Det var vårt første og svært spennende menyvalg.

-Bresert og langtidsstekt stek av urfe og hamburgere blir våre to første menyvalg denne sommeren og høsten, og det gleder vi oss til.. lukk øynene og se for deg grønne beiter og fornøyde dyr…slikt blir det god mat av.

-I tillegg har vi flotte steker som vi skal langtidssteke og servere med løksaus etter oppskrift fra min bestemor. Det minner meg om søndagsmiddagene på 50- og 60- tallet… I dag kalles det slowcooking mimrer kokken.

Indrefileten kan dere bare drømme om smaken på, den må nok prioriteres for selskap utover høsten. Her er det bare å booke arrangement hos oss, så sørger vi for at dere kan smake dette i høst.

Annonse
Annonse

De andre stykningsdelene som høyrygg, ytrefilet og så videre, gleder vi oss også til å ta i bruk på selskapsmenyen vår. Her må nok gamle oppskrifter tas i bruk, sier kokken Ragnar avslutningsvis.

Den nye menyen på Valsøytunet

2024 Meny 9 2

2024 Meny 9 2

Hva er ur-fe?

«Norge har seks nasjonale og truede storferaser; Vestlandsk fjordfe, Dølafe, Telemarkfe, Østlandsk rødkolle, Vestlandsk raudkolle og Sidet trønderfe og nordlandsfe (STN)».

Kilde: https://www.urfeprodusenter.no/raser

Gårdbrukerne Ann Kristin og Tore

Ann Kristin Engset og Tore Sannes eier og driver 2 gårdsbruk på Nordmøre. Den ene gården ligger i Bæverfjord og heter Dreyerstua og den andre gården ligger på Sandnes i Valsøyfjorden og heter Litj Sandnes.

I Bæverfjorden har de sauer og i Valsøyfjorden har de ur-fe. Og arbeidsledige blir de slett ikke med det første, det er mye jobb med ett gårdsbruk og tilsvarende mye jobb med 2 gårdsbruk.

-Vi er heldige som har våre foreldre på Sandnes og i Bæverfjorden som hjelper til samt at vi også har en dreng som er allsidig og dyktig.

-Vi har begge to hatt full jobb ved siden av at vi driver to gårder, med totalt 1,5 årsverk på gårdene.

-Vi er begge to vokst opp på gård og har alltid hatt interesse for gård, dyr og arbeidet dette medfører. Når det gjelder valg av dyr på Litj-Sandnes var det nok Ann Kristins interesse for bevaringsverdige hester og sauer som gjorde utslaget. Vestlandsk fjordfe er lette i steget slik at de beveger seg lett i terrenget. På Litj Sandnes har vi mye bratt utmark som har mye næring å by på for de dyra som kan bevege seg der. Kjøttet på disse dyrene er også slik jeg ser det spesielt smakfullt.

-Vi bygde nytt fjøs på Litj Sandnes for noen få år siden. Her er det plass til opp mot 40 dyr der 15 mordyr er planen at vi skal ha fast. Så langt har vi beholdt alle kvigekalvene, dette for å bygge opp gården med egne kuer. Oksekalvene har vi solgt til mat etter et par år på beite, forteller Tore Sannes.

Utmarksbeite

Alle dyrene går på beite ute, både i nærheten av det nybygde fjøset og i utmarksbeite. Oksene blir kastererte og går sammen med resten av flokken i 2 beitesesonger før de slaktes.

Tore benytter Nofence, slik at han til en hver tid har oversikt over hvor dyrene befinner seg og sparer betydelige ressurser på at han slipper å sette opp gjerder for dyrene.

Restauranten på Valsøya får levert urfe som råvare til restauranten fra den lokale bonden Tore Sannes.Restauranten på Valsøya får levert urfe som råvare til restauranten fra den lokale bonden Tore Sannes. Foto: Valsøya

Hvorfor selge hele dyr til Valsøya?

-Det er artig å levere til lokale. Det er også inspirerende å erfare hva Magny og gjengen har skapt på Valsøya disse årene. Jeg mener det er et stort potensiale for matproduksjon og opplevelsesbaserte næringer i landet samt også i Valsøyfjorden, smiler Tore.

1Magny og Ragnar ute copyMagny Strand eier og daglig leder for Valsøya sammen med Ragnar Krogstad som er ansvarlig for menyer og at kvaliteten på maten er det Valsøya vil stå for. De er begge veldig fornøyde med å kunne tilby det smakfulle urfekjøttet til sine kunder fremover. Foto: Valsøya

Annonse
Annonse
Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Siste kommentarer

@Terje SundsbøFlere? Er bare 1 trekantsamband ( 21 Skjeltene–Lepsøya–Haramsøya ) og et med 4 fergekaier (22 Brattvåg–Dryna–Fjørtofta–Harøya )  , som forsvant da....  
@Terje SundsbøEg har ikkje oversikt over trafikkauken samla, eller tellepunktet.  Men sidan du har det så bør du vise korta.Eg har ...
@Geir Ole SætremyrNordøyvegen avløser flere fergestrekninger. Mener du det er urimelig å se på samlet trafikkøkning?Tror du at de reisende på eksempelvis ...
@Terje SundsbøEg veit ikkje kva utgangspunkt du refererer til når du melder om kraftig auke.  Der var fleire fergestrekningar som vart ...
@Geir Ole SætremyrHva var utgangspunktet får ÅDT som ble lagt til grunn for bompengene på Nordøyvegen – historiske fergedata eller nye prognoser?Tror ...
@Terje SundsbøKva ÅDT meiner du må inn i regnestykket? Og kva blir bompengesatsen i gjennomsnitt? Husk kva Klimautvalet skreiv i sin rapport. ...
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse