Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
Steinar Melby
Artikkel
26 mai 2017 13:00
Del på Facebook
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Et populært kjæledyr

Katten har vært en av menneskets beste venner i de siste få hundre år. Før kolonitiden tok av for alvor innførte engelskmennene noen eksemplarer fra østen og blant annet Egypt. Dette ble meget populært i England og etterhvert med koloniseringen, sørget engelskmennene for å spre arten til alle verdenshjørner. Man mente at katten hjalp oss med å ta skadedyr som rotter og mus og at den var et nyttedyr i tillegg til at den ble og har blitt et populært kjæledyr.

I den nyere tid, er det dessverre mye som taler for at den heller er blitt et alvorlig økologisk problem.

Katter har utryddet 63 andre arter

Katter, både huskatter og villkatter (eierløse katter), artens utbredelse og dens atferd, er i ferd med å bli en økologisk katastrofe. I forhold til det som er i ferd med å bli den sjette masseutryddelsen på jorden, seiler katten opp til å bli en av de virkelig store bidragsyterne i så måte. I en  global analyse publisert i "Proceedings of the National Academies of Sciences", er det påvist at minst 63 arter er blitt utryddet av katt, herunder katter, pattedyr og krypdyr, i løpet av de siste 500 år. Den eneste gruppen av invasive predatorer som har gjort mer skade, er arter fra gnagerfamilien som i sum har utryddet 75 arter.

Eierløse katter er en invasiv art minst like skadelig som villmink

En invasiv art er en art som er introdusert av mennesker til et område utenfor sitt opphavlige utbredelsesområde og som sprer seg ved egen hjelp, som skader økosystemet som de blir introdusert i, har negative effekter på jordbruk og lignende, forårsaker økonomisk skade, eller påverker helsen negativt hos dyr og mennesker.

Katten din jakter på alt levende

Straks du slipper ut katten din er den instinktivt på jakt fra første stund. En av overlevelsesinstinktene til katten er å drepe omtrent alt som rører seg opp til en viss størrelse. Alle fugler opp til en gråmåkes størrelse, pattedyr opp til en hares størrelse og alt som finnes av amfibier og krypdyr. Katten på bildet over har drept en villkanin.  Det hender at den tar noe mus og de største og djerveste kattene kan sågar ta en rotte. Men forskning viser at de i hovedsak forsyner seg i stor grad av andre nyttedyr i faunaen og utgjør en stor miljøtrussel.

I USA begynner de å ta problemet på alvor

I USA er det forsket mye på kattens innvirkning på miljøet og tallenes tale er katastrofale, særlig for fuglelivet. Det har også ført til at det innføres tiltak på ulike plan for å minske problemet. For tamkatter tilbys blant annet halsbjeller for at den ikke kan jakte lydløst og kattesmekker som forhindrer katten å se  forpotene sine, begge tiltak som gjør at kattens jaktsuksess forringes i større grad. Båndtvang er også innført mange steder og det kjøres kampanjer på å holde kattene innendørs og ikke minst at de steriliseres for å forhindre flere "villkatter". De katastrofale tallene er direkte overførbare til Europa og Norge og problemet er sterkt sannsynlig akkurat like ille her.

Det er altfor mange tamkatter og villkatter som går løs i Kristiansund og våre nabokommuner. Hva kan man gjøre for å forhindre at lokal fauna i så stor grad blir skadelidende? Hvem og hvilke etater kan ta tak i problemet her hjemme?

Det vil komme en oppfølger på denne artikkelen som tar for seg en annen og kanskje enda farligere økologisk trussel i forbindelse med katt, nemlig parasitten Toxoplasma gondii som etterhvert er spredt til 30% av verdens befolkning og etterhvert stor del av verdens pattedyr. Nyere forskning på denne parasitten og dens innvirkning på det økologiske systemet og på vertsdyrene, er mild sagt skremmende lesning.

Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse

Innlogging

Siste kommentarer

Terje Sundsbø 4 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Anne Mari SandshamnDet er du som sprer løgner. På samme måte som Vigrasambandet på Sunnmøre, ble Skålavegen/Fannefjordtunnelen i Romsdal privatfinansiert. Etter den ...
Hans-Peter Kaaresen 16 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Anne Mari SandshamnFøyer seg inn i en lang rekke av tilsvarende........."Pompel og Pilt" fortsetter som bidragsytere i underholdningsbransjen.  Teoriene deres er det ...
Anne Mari Sandshamn 18 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
Rasmuss >Rassmussen og Terje Sundsbø påstår følgende sitat, kopiert direkte fra leserinnlegg : " Det finnes flere ferdige fergeavløsningsprosjekter både ...
Geir Ole Sætremyr 22 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDette intervjuet med TØI-forskar Aud Tennøy skildrer mange av dei tiltaka som må til for å nå klimamåla https://www.energiogklima.no/to-grader/ekspertintervju/fire-ting-vi-ma-slutte-med-hvis-vi-skal-na-klimamalene
Espen Heitmann 1 dager siden Meir norsk mat i fylkeskommunen
Nå er det vel liten tvil om at Dordi har ett selektivt forhold til fakta, jeg vil bare minne om ...
Geir Ole Sætremyr 1 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøHer er kontaktinformasjonhttps://naturvernforbundet.no/ansatte/holger-schlaupitz/
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse